用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基德小學 聖公會基德小學
go

聖公會基德小學

這學校好嗎?

不談論好或唔好先,如果派到呢間又唔鐘意,就快去叩門。
呢間係今年自行收生全區最小一間,係肯讀,100%收你!

我仔仔都派依間,不過我係完全沒有選擇過這間學校!

回覆:聖公會基德小學

我廿幾年前係呢間讀咗三年! 遇到嘅老師無乜愛心:;pppp:果時讀已經覺得校舍殘舊:;pppp:

Nicolelong 發表於 12-6-7 00:15
我廿幾年前係呢間讀咗三年! 遇到嘅老師無乜愛心果時讀已經覺得校舍殘舊

...
你廿幾年前係咪讀黃大仙基德?聽講宜家好多人爭。
我c6細時都係呢間,作話老師好好路,仲問亞囝報將軍澳基德係咪有分加。
我仲話加分係呢間有鬼用,而加都收唔爆,乜分都冇都入到,所以冇選到!

朋友個子讀呢間小學, 今年小六, 全級共133人, 老師話要考35名內先有機會入band 1 中學.( 27% only )
佢個子是35名後, 佢話 感覺好慘, 都唔知揀邊間中學,

删除

回復 j96568595 的帖子

黃大仙基德真係爭住讀? 我c6叫我抽到唔好要

删除

話就話今年有開到4 班,5知真定假

估唔到今天【基德】變成咁不受歡迎了。

不是唔歡迎,只是將軍澳無乜人知依間小學如何!所以我都在問緊。

引用:話就話今年有開到4+班,5知真定假

原帖由 asc210 於 13-06-01 發表
話就話今年有開到4 班,5知真定假
請問邊度可以睇到基德今年會開四班?

引用:朋友個子讀呢間小學,+今年小六,+全級共133

原帖由 samtakbo 於 12-06-07 發表
朋友個子讀呢間小學, 今年小六, 全級共133人, 老師話要考35名內先有機會入band 1 中學.( 27% only )
佢個 ...
不算差,某新校170人只有40人b1,新校大家要比時間他努力

今年去多間將軍澳區既小學叩門,基德令我印象最深刻。

如果唔係派咗去某間只得8個老師+2個主任既舊學校,真係無唸過比個仔去讀基德,但從叩門交表到面試安排,都令我們認真去考慮如果佢哋收我個仔,我哋會唔會註冊。

叩門交表嗰日,有個主任單對單同我哋介紹學校而且帶我哋遊覽學校設施(覺得學校空間好大),好感受到老師同校長好有熱誠。面試當日,好大雨,校工見我哋有困難,主動幫助我哋(同尚德某名牌基督教學校既職員比較,絕對係極端!!)。另外,面試當日都張貼咗,註冊名單共100人(即4班),另28人叩門。

當然都考慮該校响將軍澳較新,暫時派位成績一般,不過也有出皇仁仔等名校學生。不過由於校內競爭暫時較少(暫時比較少"精英"報讀),估計成績中上的我兒,反而可以更得到學校關注。另外,因為人數少(得4班),如果B1比例同其他學校相約,其實人數佔比例較高。相信該校成績會一路上升。不過雖然校址位置地方寧靜,但真的有點不方便,坐校車可能好些。

雖然叩門結果未公佈,唔知最後會唔會入去讀,但都係值得推薦既學校。

回復 yy816 的帖子

註冊當日, 佢放了壁布板列出有 100 人入選! 所以有 4 班囉 !
另外, 豬年甘多小朋友出生, 所以我們預了我都未必叩到門, 預了會在此學校讀, 甘我個心情會好 D,
而且, 雖然有人叩到門走, 但將軍澳有幾多小學, 所以我覺得基德今年唔會開得小班, 最小都有 3班 啦.

回覆:聖公會基德小學

參觀完基德,係我叩門嘅學校之中,感覺最好嘅一間學校,我感受到校長老師及工友都好有善,睇到佢哋有心想辨好學校嘅熱誠,同埋間間學校都有好/壞嘅學生同老師,家校合作,大家比d時間,我相信基德可以升級的!
(申報: 我個小朋友派咗一間每級得第一班嘅學校,仲要無咗5年級,去註冊當日一d都感覺唔到學校嘅熱誠)相對返基德已經好好!最後基德收咗我小朋友,如無意外將會讀基德!

回覆:Mariani 的帖子

你好,我仔仔出年也讀基德

回覆:grassland_lea 的帖子

甘呢間學校幾有heart ! 用跑馬來形容,潛質馬!可能未來幾年成績愈來愈好!

回覆:j96568595 的帖子

其實新校黎講有27%算不錯了,我仔讀緊將軍澳b1中學佢個班都有不少基德生,大家比機會學校增值,不要太多負面評論。