用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園畢業袍要買的嗎?
樓主: helenli
go

幼稚園畢業袍要買的嗎? [複製鏈接]

緊係5買拉,著得一次灑錢搵笨"!應由學校免費提供W0

租比較合理喎,我個的間kg都係租架,個人覺得學校應支持環保!

不知所謂, 我決定唔會買件袍, 唔環保!!!!
連張畢業証書都要比$$買!!!!! 我都決定左唔會買!不知所謂

回復 ms.bead 的帖子

MS.BEAD你也是SN家長嗎?  那通告說"凡出席畢業典禮的同學,必須穿著畢業袍上台接受校長頒發証書" (All graduates need towear graduation gowns during the graduation ceremony the prinicipal will present the certificates to the students individually.)  即是沒買袍的學生是否不能上台接受畢業証書?  另通告第一項的畢業相攝影套餐是包含訂購畢業證書的, 言下之意是畢業証書也要用錢買嗎?  我希望自己是理解錯誤, 因為我心目中的SN不是這樣的.

helenli 發表於 12-4-6 01:33

MS.BEAD你也是SN家長嗎?  那通告說"凡出席畢業典禮的同學,必須穿著畢業袍上台接受校 ...

我是sn家長, 正如大家看見通告一樣:"凡出席畢業典禮的同學,必須穿著畢業袍上台接受校長頒發証書"... 當然沒買袍的學生不能上台接受畢業証書...
$300是包括畢業証書, 所以畢業証書也要用錢買的!!!
而且畢業証書上的相片是必須穿上畢業袍, 而且必須用通告上所指的畢業生個人照, 所以基本上如你想出席畢業典禮並接受校長頒發証書, 多謝$650!!! 仲未計畢業典禮費用... 學校話多數去龍堡攪, 又係大小同價!!!!

你係打算畢業相都唔影嗎? 我相信就算無買袍, 影畢業相學校都會提供的, 而畢業證書我相信唔需要用錢買, 只係通告寫得唔太明確.

我會淨係買畢業相,因為唔駛着袍…
如果你唔信,你試下好似我咁,打去學校話淨係買畢業相,睇下佢會唔會免費比張畢業証書你…

回覆:ms.bead 的帖子

$300攝影不是已包含畢業証書嗎

helenli 發表於 12-4-10 15:02
$300攝影不是已包含畢業証書嗎

$300攝影已包含畢業証書,而且一定要比埋$350買畢業袍
但$300攝影package當中一些照片我們是不需要的,例如一打學生相和家庭合照...
冇理由要強迫我們購買,買件畢業袍我認為是極之不環保!!!點解唔可以讓家長選擇可租可買?

你問過學校是這樣說嗎?有家長打電話問過,沒買袍的學生在拍攝時學校是會提供畢業袍的喎。

helenli 發表於 12-4-11 13:11
你問過學校是這樣說嗎?有家長打電話問過,沒買袍的學生在拍攝時學校是會提供畢業袍的喎。

...

我們打電話問過,畢業團體相是不需要買袍,不知道是學校提供OR不需著袍...
但畢業証書上用的照片,就要用$300項目中的12張單人相其中一張,所以盛為$300...
但係你買得畢業証書的話,相信你亦會上台攞,所以你就要比埋$350買袍...

上台拿證書也有得提供哦,有家長放假前問了ms Fung.

更正,上台拿證書是著校服,影個人相有得借袍。

有著袍影畢業相,家長不需要花錢租或買。

剛打電話問過MS FUNG,你們是正確的,可以不買袍而影相
但同之前打去校務處,D職員就從未講過可以有袍借.... 是否很多家長反映過而改善?
而且通告上的文字是否會令家長產生誤會?

--- delete ---

$300 !!!
夠我個女間學校3個小朋友的費用
1)畢業相片壹套,所需費用為港幣$54.00,費用包括:
  i)    1.5吋x 2吋 ~ 個人畢業博士袍相片六張(本園將選取 貴子女博士袍相片壹張,作為畢業證書相片之用)
   ii)   5R個人畢業博士袍相片兩張(共兩款)
   iii)  8R團體合照相片壹張,連過膠
2)數碼畢業相個人造型及團體合照電腦檔案光碟,每隻$15.00
3)數碼學生相:1.5吋 x 2吋~便服或小學校服相十二張,粉紅色背景,收費$12.00。

回復 仔仔錫錫你 的帖子

連小學相都有, 真設想周到, 令人羡慕!  請問是哪間幼稚園提供咁貼心服務?
‹ 上一主題|下一主題