用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回覆:himuimui 的帖子

Can I know what story telling class ur son is attending? Can u pm me the details?

miffy 發表於 12-3-9 08:55
我睇完你地d post, 都有d感受。

我仔幼稚園時我係全職媽媽, 屋企沒有太充足的資源, 沒有出去學很多ECA (我 ...

有咩書推介呀 ????????????????????????????????

himuimui 發表於 12-3-10 13:23
My son is onlt 2Y8M. So far I think his progress is OK.
Keeping attend Montessori English playgroup, ...

CAN I ASK WHERE HAVE STORY TELLING CLASS???????????????????????

thanks  bk mama, my son this yr is N1

thanks for all sharing!
想大家以過來人身份俾少少意見, 小兒08年11月出世, 依家係維記讀緊K1(英普), 今年再報民生K1(英粵)收左, 依家諗緊重唔重讀K1, 覺得Victoria language真係好好, 仔仔以英普表達都可以, 當然唔係非常流利, 但留victoria又怕小一果關唔夠人爭, buy民生就係半龍, 升小煩少d, 但又要repeat, 大家點睇?

CurrySo  如果你想考小一唔使咁煩,咁你就唔好留喺維記,因為維小收好少香港人。  發表於 12-11-25 03:19

I do not know how much is the school fee of MunSeng.  Thinking of this way, for the money you saved from studying Victoria then you might have some spare money to do the English ECA, to strenghten the English language

民生新學年不再接受學卷, 省不了多少錢.
學校是英普, 當然比上科活動的英文班好d.

一間普通有私小包底的幼稚園,
即是不變,
愉快讀幼稚園,無競爭,又有時間做其他活動

大家都覺得英文那麼緊要,那麼應選擇培正(話晒都係傳統龍校),還是St Cat?。請指教,我好迷惘。

回復 osim 的帖子

我囡囡和你情況相似,家陣喺屋企附近讀K1,都係08年11月出世,諗住九月重讀K1,維記同民生都收左,我最後決定選維記。

早啲由K2開始,花多啲時間自己教佢.好過出去學. +繼續做細B

囡囡而家K2讀緊開心幼稚園,學校環境也一流,小朋友每日開心上學去,返緊4樣興趣班,我問囡囡邊樣最鍾意,佢話無最鍾意全部都鍾意,佢無時無刻都在唱歌跳舞,好鍾意睇書,讀書慢慢長路,一上小學就無得揀係讀讀讀,唔想佢幼稚園既美好時光都係讀讀讀,鍾意呢間學校重品德,品德從小要訓練學習,未知有無行錯喎,對囡囡有信心,因為囡囡係一月出世係大女,而且樣樣興趣班也有幾好的成績同評價.

回復 pluto_yuen 的帖子

你阿B幾月出世? 細B 真的OK? 我個都係細B, 會觀察下睇下駛唔駛repeat k1

我個女12月出世,其實除咗k1上學期時學習較慢之外,K1下學期已追上進度.今年會升小一..其實無話分大細B.年紀越大差距越小.

回復 osim 的帖子

維記係哪一間分校?

維記本身已經係一間好好的幼稚園, 何必多心?
小朋友repeat k1, 係好悶的事.
民生小學又唔係特別好, 我識得的民幼生都無上民小, 一心都係諗住backup, 但其實又唔係太鐘意民小.
不如加把勁train好孩子. 維記語言出名, 其實train到孩子outgoing d, 不難考到好學校啦.

有些小學會睇你讀邊家幼稚園, 名氣來說, 維記一定好過民幼.

而我第一條問題, 係因為我見有一家分校舊年考小一成績一般, 所以考小一考得好定唔好, 都要睇父母點栽培.... 同埋... 運氣.

咁如果SC同民生呢?請指教!

回覆:simsimwong 的帖子

SC,讀完SC考返民小一D都唔難

simsimwong  Thx a lot  發表於 12-5-8 20:09
simsimwong  Thx a lot  發表於 12-5-8 20:08

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

先多謝各位家長的分享,對於我們新丁媽媽來說,的確有不少的提醒,反思。本人的小孩是09細B(11月),正在邨校讀全日制PN班,剛剛要決定轉校與否。我相信為小朋友打好語文基礎的確重要,故希望轉往另一間學校打好英普基礎再算。可惜這非我的心水幼稚園,若重讀K1,再考心儀學校,這會否對小朋友反而帶來負面影響呢?

simsimwong  Thx a lot  發表於 12-5-8 20:08

I think it is still okay if this is a different school. When you are going for P1 interview there will be a lot of 大B, no worry.   Go according to the standard of your child

如果時光倒流 PN, 幼稚園時, 我覺得我之前為2個小朋友的教學上選擇, 是正確的

我又同大家分享一下:

我為兩位小朋友選擇了宣幼, 不是太深的學校, 但老師們很有愛心, 令我兩位小朋友3年來的生活很愉快, 大仔上小學時, 都十分適應, 沒有學習上的困難, 很容易 handle, 我相信, 好大程度上是睇小朋友的性格, 上堂是否留心

妹妹, 是12月細女, 我俾佢重讀一年, 做大囡, 她讀了樂基一年 K1, 然後轉到宣幼讀 K1-K3, 現在 k3 了, 她比同班小朋友成熟, 因為是大囡, 學習上我覺得有優勝的, 我記得旅行時, 我都有問過校長, 老師們, 我應否給妹妹重讀 k1, 做大囡, 他們異口同聲說, 讚成, 還給了我很多意見, 所以我就重讀, 現在回頭看, 我的選擇是對的, 如果她現時是小一學生, 我覺得她會比較辛苦, 但現在是 K3 學生, 她就充滿信心, 對學術上, 有無限興趣, 生活得很快樂, 我相信她今年9月上小一, 是沒有難度的

在這幾年裹, 對學術有幫助的, 我給他上普通話班, phonics 班, piano 班, 沒有讀著重操練的公文中, 英, 數  ....... 我發覺, 這些興趣班對小學真的有很大幫助 ( 其餘的畫班, 跳舞班, 體操班.......等等 只是上了一段時間, 發覺他們興趣不大的, 都現在都沒有上了)

Keep 住一直有上, 沒有停的 :
普通話班 --> 現在仔仔用普通話教中文, 聽, 說, 講, 完全沒有問題, 普通話科目上更是滿分, 拚音上, 不用溫習的, 他說學校教得很淺, 這可能是自少學習的成果

phonics 班 --> 都得益不少, 現在的英文默書, 花很少時間, 就能應付, 很多長的字, 我仔仔都不用死背, 自己就拚了出來, 差不多百發百中, phonics 的科目, 很多時都是滿分的 , 但自小培養是很重要

piano --> 因為仔仔的學校著重音樂, 學了琴, 對學另一種樂器, 在睇譜上, 學習上有幫助, (我不懂音樂, 只是夠他自己的)

整體上, 幼稚園時期, 她們多餘的時間, 就是看書, 我常常和他們去圖書館借書, 不過她們集中看英文書, 對中文書興趣不大, 我明白到閱讀是要他們自己找有興趣的書籍來看, 所以我沒有強迫他們看中文書

教育王國以外之相冊連結已被刪除
‹ 上一主題|下一主題