用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 拔萃男書院 (DBS) 家長交流區
樓主: marisayg
go

拔萃男書院 (DBS) 家長交流區   [複製鏈接]

回復 LV77 的帖子

留意普通話考試頗深,要考拼音,而且是當主科計分

marisayg  Thanks for your advice.   發表於 12-6-8 11:00

回復 nungma 的帖子

Hi nungma,

多謝你意見! 想問普通話考試計入主科是指正式考試嗎?
G7的分班試"中文"會否考普通話呢? Thanks!

回復 LV77 的帖子

分班試不考普通話,普通話成績與其他科佔的比例一樣,對名次有直接影響,記得呀仔G7上學期普通話佔總分是很少的,大多學生不着重,下學期,成績表都派埋,突然收番晒啲成績表,話普通話計分比例與其他學科相同,好多人再收到成績表時,名次大跌幾至十幾名,呀仔好彩倒升好多,不過求學不是求分數,這是一所很好的學校,我相信你仔仔會讀得很開心。我亦贊成玩樂器,入樂團,他們會學到很多書本上學不到的嘢,亦大大增加歸屬感和樂趣

多謝你寶貴意見!我仔現時學校是用普教中文的,我相信都可以應付,反而我心諗男拔是否不著重普通話呢?
幸好你的提示,會要囝囝留心普堂,謝謝謝! 請問你仔仔是哪級呢?

不會再玩樂團了!因為樂團佔了很多時間,而且相信要他入樂團都未能甄選入團!

他在現讀小學是管樂隊成員(其實佢音樂天份麻麻既),每星期要練合奏 十 分部,
當比賽時還要額外操,返學前要操.自遊行時間又要操.每天放學後又操,
長假期都要回校集訓,實在不夠時間用!

而且男拔的樂團.合唱團響噹噹,一定操得梗加密, 再加上他都不是高天份,就作罷!

你仔仔是否樂團成員? 每星期要練多少天?他真是叻仔啊! 謝謝!

nungma 發表於 12-6-9 01:51
回復 LV77 的帖子

分班試不考普通話,普通話成績與其他科佔的比例一樣,對名次有直接影響,記得呀仔G7上學 ...

Dear nungma,

May I know which musical instrument is your son playing?
Is it difficult to pass the audition and get into DBS' orchestra?
Which grade of musical instrument exam is the min. requirement to get in orchestra?

Thanks a lot.

回復 LV77 的帖子

我覺得學校都注重普通話,要不然不會在分數比重上有此安排。小兒G9,大概一星期兩至三日操吧,視乎有無比賽或表演

回復 marisayg 的帖子

呀仔玩Bassoon ,我諗Audition唔難掛,佢都入到,其實好多學生上中學後會唔玩樂團,所以又唔覺好難入,小學時嗰班管弦樂團的戰友只有幾個繼續玩。玩到幾級至入到又無規定,視乎玩咩樂器,玩小提琴嗰啲好多小六時已經演奏級

marisayg  Thank you very much.   發表於 12-6-10 16:39

如果你呀仔有興趣,比佢試下玩,可以學到好多嘢,入面個個都好多嘢玩的,在DB齋讀書是很浪費啊,他自然會分配到時間的了,我個仔除咗玩管樂團,仲有管弦樂團,手球隊,水球隊,跑千五,推鉛球,有一排玩埋合唱團,佢仲有學琴及私人學Bassoon,我都曾經擔心佢有無咁多時間,但佢又好似應付自如噃,但事先聲明,成績中等,全部合格算啦!

如果你呀仔有興趣,比佢試下玩,可以學到好多嘢,入面個個都好多嘢玩的,在DB齋讀書是很浪費啊,他自然會分配到時間的了,我個仔除咗玩管樂團,仲有管弦樂團,手球隊,水球隊,跑千五,推鉛球,有一排玩埋合唱團,佢仲有學琴及私人學Bassoon,我都曾經擔心佢有無咁多時間,但佢又好似應付自如噃,但事先聲明,成績中等,全部合格算啦!

嘩,你仔真係超班,好勁呀!玩咁多項目,仲可以應付自如,一万個叻!!

我會問下囝囝意見,睇下佢有無興趣再試申請樂團....因為佢都怕左小學管樂團果種
不斷練習.練習.練習!
佢要一星期練六日水,而且中學有咁多項目,可能佢又會對其他有興趣!
等佢上左summer course,適應下DB既生活,
可能佢又有其他意見都唔定!

想問下,G7分班試後,如入不到三班精英班既話,係唔係大考後成績達標,
G8都可以入返精英班呢?

謝謝!!

LV77 發表於 12-6-10 12:11

Yes. As long as your child's overall ranking of the whole year is among the top 50% of the whole grade.

回復 LV77 的帖子

可以,相反入咗精英班後成績下滑,會去返普通班,哈哈,我個仔就係一個例子

Dear webeheld & nungma,

Thank you so much for your information.

nungma,

你個仔周身刀咁勁!!去左普通班,你有無要求佢減少項目,集中加強返學業成績呢?
如果在普通班或去到最後既J / T 班,D 同學會否無心向學呢?

其實佢G7時只玩管樂團,足球和手球,G8去普通班,cut咗足球,但不覺成績有進步,下學期開始開竅,成績穩步上揚,同期開始增加很多活動,我覺得他的成績高低,不關乎他讀甚麼班,參予多少活動,在乎他開竅未。

回覆:nungma 的帖子

妳的觀察及分析合理。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:拔萃男書院交流區

剛剛看完大家的問題及回應,覺得新入學家長可能過份擔心了,自己都插一咀,希望大家作參加及反思。

小兒現在讀G11的IB Stream,5年前他沒有參加分班試,所以派去普通班。他在G7上學期成績在前三份一,但只有參加奧數校隊,沒有參加其他校隊。自下學期開始下跌,一直跌到G9上學期。但老師及班主任唔覺他有任何問題,只要成績在中上便可。

在G8派成績表后,他的英文老師要見我倆,她目的是了解我小兒的學習情況,我們如實答復後,她道出她見我們的原因及解答我們的問題。

她教了超過30年,奇怪小兒中英數每科成績都不俗,為何仍在非精英班,她提醒我們及兒子要留意其他科目。

她再進一步解釋,非小學升上來者,G7上學期是觀察期,學生會跟小學一樣努力讀書,跟著見到學校好多課外活動,同時非常自由,似半個大學生唔係當他們是小學生。再者,男拔位處油尖旺,學生會比其他男生早熟了1一2年。據她的經驗,到G9一10,學生會click,然後收心養性,開始專心考公開試,肯讀書嘅一定有機會讀大學,不需要太擔心。

在其他埸合,舊生多次提醒學生及家長,不是要專心讀書,而是盡情玩多些課外活動,懂得與人相處,領導能力等,讀書保持一定水準便可。

他們的說法跟一般家長,例如我有很大落差,但看他大都是專業人仕,商家....... 都有唔錯的工作。到學校希望他們回來幫師弟如何準備升大學,有60+人幫手。他們都異口同聲,回想在男拔這麼多年.最開心是玩,而非讀書。

小兒到G9下學期明白冇得再hea,開始俾心機讀書,成績大幅攀升,於是入到lB。入到lB要留意洗牌效應,在本土學制成績好,未必在lB必然有好成績。但學習成效來說,小兒在lB的表現較佳。

大家繼續討論。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

nungma / ANChan59,

其實我都唔鍾意仔仔齋讀書,一來點讀書都唔及人叻..哈!
二來,我都鍾意個仔活潑些及有活力些,亦希望佢見識多d,眼界闊d!
佢算定性,亦都算識諗, 成績唔算好好,但自理能力都算幾好!
因為仲未入DBS呢個咁自由既大家庭,暫未知佢會變成点?
但我都會提議佢多參加不同既活動既!

至於你話DBS在油尖旺,會較同齡成熟,我又唔同意喎!
我覺得男女校一定會成熟好多,就算我仔D隊友好多係男女校(小學),
四,五年班已經邊個同邊個,又邊個唔睬唔個,說話內容都唔同,齋男校既真的單純好多啊!
有些家長仲話他們的仔女在中二.三已拍拖,阻止都阻唔到啊!

至於IB課程,我就真係唔清楚,就算本地大學要點計分阿,我都唔識!
不過,我仔一到讀,我就一到學,仲要問下你地呢班有經驗又熱心既家長,
希望你地多些指點啊!

非常感謝!

哈哈,男校都真係單純啲,但佢地唔係成熟喺男女關係上,係待人接物,做人處事上,因為學校傳統係會train佢地有獨立思想,領袖才能和組織能力。
‹ 上一主題|下一主題