用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局第一張永慶中學的宣傳手法
go

保良局第一張永慶中學的宣傳手法 [複製鏈接]

小女今天參加了保良局主辦的 "2012香港小學數學精英選拔賽" ,在保良第一張永慶中學進行,完結後監考員江某留下學生,那時學生稍吵,她即威脅說,不靜不派文件,他們就不用走了。所派的文件如附圖。是為該校宣傳文件。其中最大問題是其中一份是BK KHMAMA的2010全港中學排名的首20名學校並HIGHLIGHT該中學。且不說版權問題,也不說KHMAMA的權威性和真確性,該校連KHMAMA的聲明也沒有提,這很重要,因為要不是完整看一次KHMAMA的聲明,這個結果會是很誤導的。這全港的中學都不公平。我向來避免女兒看這類不全面的比較,但這次避無可避,只好另作指導了。該中學的宣傳手法,值得相榷。他日有人在BK列她不但為保良第一,更為全港第一時,相信她會掛起BANNER來以昭世人。另外聽小女說,那位江某,無禮、無情,不讓同學刨筆,不讓按铅芯筆,說有噪音,但自己卻著高跟鞋"呯呯"響。 真令人失望。

like_travel  he's really bad  發表於 12-3-5 00:07
   0    0    0    0

終於可以上載到了!

cellon  上載到了哪裡?  發表於 12-3-5 16:15

My son also joined the competition, but he told me that the examiners are all his primary school's teachers instead of the secondary school teachers

anyway, cannot see the picture, can you upload again? thanks!

Sum_Ba 發表於 12-3-3 21:56
小女今天參加了保良局主辦的 "2012香港小學數學精英選拔賽" ,在保良第一張永慶中學進行,完結後監考員江某 ...

保一都算係黃大仙區好的學校,近年的成績又有進步,如果係這區的band 1同學好多都以佢為首選。
而且果度幾間中學d校風除卜維廉之外,保一、協和、德愛都算係幾好,尤其是保一和協和,班街坊都知佢地d細路好乖下。就係因為宣傳手法就對這校產生咁負面又真係始料不及。
:verycold: :verycold: :verycold:

This school is a so so traditional school. i have many friends' children are studying here. all of them conduct are good. and the acadmic result is very considered by school. not much extra activities. there is another po leung Secondary school near is quite good too. 宣傳 is way for the school to choose more BEST student for different place other than wong tai sin

回覆:保良局第一張永慶中學的宣傳手法

我囡囡都去了,也收到這份宣傳,我對佢地咁做都幾反感!

回復 Sum_Ba 的帖子

都幾離譜下, 保一根本唔使宣傳都會收到本區top既學生, 做咩要擺我上枱.

Jackieson  講得無錯, 保一根本唔使宣傳都會收到本區top既學生, 但也代表咗你既權威  發表於 13-3-1 09:24
pig_mom  khmama, I agree with u. I support U  發表於 12-3-5 21:31
Yanamami  一於去信保留你追究權利.  發表於 12-3-4 22:32
iantsang    發表於 12-3-4 22:17

khmama 發表於 12-3-4 22:12

都幾離譜下, 保一根本唔使宣傳都會收到本區top既學生, 做咩要擺我上枱. ...

因為很多家長都已認識您及信任您的意見囉 !

khmama 發表於 12-3-4 22:12

都幾離譜下, 保一根本唔使宣傳都會收到本區top既學生, 做咩要擺我上枱. ...

我覺得你個排名又幾有參巧價值。
:verycold: :verycold: :verycold:

RE: 保良局第一張永慶中學的宣傳手法

再上載一次。

又失敗,算了

作為一間學校是教育學生, 而不是甚麼商業品牌. 佢亦是在區內數一數二嘅BAND1學校. 亦無必借用別人嘅資料作為大肆宣傳.  正所謂"有麝自然香"!!
聽落感覺喺唔舒服!!

ohnono 發表於 12-3-4 01:48
保一都算係黃大仙區好的學校,近年的成績又有進步,如果係這區的band 1同學好多都以佢為首選。
而且果度幾 ...

醒目開學勳章

小兒有幸參加當日比賽.
但無聽小兒講此事及沒有發現關單張?
今晚回家後問過明白.

pig_mom 發表於 12-3-4 15:34
This school is a so so traditional school. i have many friends' children are studying here. all of t ...

地區學校始終都係地區學校,加上左面又有官塘區一些好學校,右面又有九龍城。講真如果真係成績好top果班應該都會去晒皇仁、喇沙或者BPS、MCS。始終如果揀保一,去以上這些學校都唔會太遠。

Jackieson  唔...保一都有壓力!!  發表於 13-3-1 09:22
elbar  係地圖睇黃大仙區唔係應該右面有官塘區,左面又有九龍城。  發表於 12-8-21 17:18

回復 khmama 的帖子

足見khkmama的江湖地位,連黃大仙band 1 top都要借用hkmama既名氣來宣傳.一於向佢收版權費

一於去信保留你追究權利>>>>>>>我聽過係bk講野要小心d,如果唔係會比人告,原來可以告人架咩。咁我地發表d「文章」唔知有無版權架呢?
‹ 上一主題|下一主題