用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區  

回覆:天主教郭得勝中學交流區

係純到爆,我想問 f.2波鞋係咪都要全白?

因之前未入學時講過話中二可以有色,所以想問清楚先買

杰杰媽媽 發表於 13-7-18 12:09
係純到爆,我想問 f.2波鞋係咪都要全白?

因之前未入學時講過話中二可以有色,所以想問清楚先買
妳個囝上一級是最後一屆可以穿有色波鞋,
妳個囝這一級開始讀到中六都是要穿全白波鞋.

omg......

想問0下,學校有冇話要學一體一藝0架?係未一定要參加校內課外活動呢...??

alicetong 發表於 13-7-19 14:20
想問0下,學校有冇話要學一體一藝0架?係未一定要參加校內課外活動呢...??

體藝政策
均衡的校園生活,對青少年的身心成長及多元智能發展十分重要,故校方由中一
至中三推行體藝政策,要求所有中一至中三同學務必持續地參與最少一項校內或
校外之體育或藝術發展活動;並向學校申報,班主任簽名核實後,由校方輸入學
生個人學習歷程檔案中。學期終結成績表上體藝發展一欄中將會顯示以下評級:
P*「優異」-表示學生於本學年在體藝方面曾經獲得校內或校外獎項,或於考核中進級。
P+「良好」-表示學生有持續地參與體藝發展與活動。
P 「滿意」-表示學生於本學年曾經參與體藝發展活動。
N 「不滿意」-表示學生於本學年從未參與過體藝發展活動。
此外,所有中一至中三同學必須加入最少一個校內課外活動單位;如學會、屬會、
校隊、服務隊或興趣班(如該單位本質屬於體藝範疇,參加之同學即同時滿足了體藝
政策要求)。煩請家長配合學校,鼓勵貴子弟積極參與。

唔該晒kamtong,完全明白了,能夠請教您們,真好.

引用:唔該晒kamtong,完全明白了,能夠請教您們,真

原帖由 alicetong 於 13-07-23 發表
唔該晒kamtong,完全明白了,能夠請教您們,真好.
不必客氣,有問題除便問!

想問下普通話班程度是不是好D

都唔一定,只係佢揀中文&普通話成績最好個頭35 個而又想入既讀,我仔今年2科成績麻麻都入到,可能冇咩人想入掛。

哦明白了

我覺得普教中對佢作文句型有好大幫助,我仔小學咁多年都係普教中,佢中作都算好好,只係係咁俾人扣錯字分

溫馨提示:

中一適應課程──八月十九日(星期一)至八月二十三日(星期五)
 為了使中一新生能盡快投入中學的學習生活,本校於八月十九日(星期一)至八月二十三日(星期五)為新生預備了五天中一適應課程,有關安排請參閱附件。所有新生必須穿著整齊夏季校服回校參與適應課程,凡缺席者必須呈交書面申請。事假須於八月十五日(星期四)或以前提交請假信;病假申請須於上課當天早上八時三十分或以前致電回校請假(電話:26059033),並於次日補回家長信。
 八月二十三日(星期五)同學需穿著體育服上衣、學校運動長褲及運動鞋回校。

2013_14 中一臨時編班已於eClass公佈,請於學校網頁登入查閲,
正式編班結果將於八月三十日(星期五)公佈.

我仔話好似 D班係普教中班

出左最後編班,見到阿仔唔係同所有普教中既一班,唔通次次上中文堂時就走課室?

回覆:杰杰媽媽 的帖子

Yes!

今日去了聽家長講座,  校長話A班是最好成績.. 因已分數來編班..

冇可能  見到我仔今年,最好成績個個同上年差D要留班既同學一班,佢地係唔分成績打雜咁編班既.

咁都好D,  其實做家長都心中有數.

唔係喎,我都是今年F1家長,我都有去家長會, 副校只是強調說D班是用普通話教學, ,並沒有分精英班 , 他只是用攪笑口吻說A 班最好, 實際在是所有班是平均

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊