用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?
樓主: Doobi
go

用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?

回復 miumiu809 的帖子

我兒3yr 後很堅持自己的閱讀喜好. 跟你小朋友一樣, 不喜看<我自己會讀>、<基礎漢字500>. 看過你的BLOG,那些直映字卡很有趣,是自製還是買來的教材?

回復 meipo28 的帖子

是買來的, 大家可以上網search一下就找到hk的班或光買教材架嘞~ ^^

回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字

四歲就去上公民啦!

回覆:魚王 的帖子

回復 剛果公主 的帖子

可否再多點分享,謝謝!

回覆:bibikids119 的帖子

我用漢字五百, 我囡五嵗

不太建議小朋友三歲下學字,個腦有很多野要發展!太早學字,尤其認字卡會引至其他問題。三歲以下看故事書可以了。

我小朋友都不喜看<我自己會讀>、<基礎漢字500>,又不喜歡公文,嘔血。

回覆:魚王 的帖子

有什麼問題?

或者試下按小朋友興趣, 投其所好. 小兒鍾意睇巴士, 地鐵路線, 街路牌等, 我就陪佢睇. 慢慢會認到多d字.

Ononma  Wow, 興趣十分似,但全部只會看到英文或數字!  發表於 13-11-8 12:57

試過好多方法,我地最有效方法係,比一個字佢,佢畫一幅簡單圖畫出來,反覆認讀。我仔覺得好好玩,依家佢本字典儲左二百個字啦。

其實用字卡就得,用d有中英既,唔好偏一樣,仲有就係耐性
如果冇耐性就用Little Reader 中 英 數都有

引用:我用漢字五百,+我囡五嵗 +

原帖由 EWSL 於 13-11-07 發表
我用漢字五百, 我囡五嵗
我個仔都係,睇晒呢套書,對閱讀有返自信,宜家5歲半,已經讀到好多故事書,呢排開始愛上奇先生妙小姐系列。

咩教材都好,最重要睇下家長點樣去利用同點教,剛開始時,我個仔都好抗拒用漢字500,但過多幾日,佢開始冇咁抗拒,再到後來主動拎啲書教妹妹,大家試下堅持耐啲啦,小朋友需要時間去適應。

<基礎漢字500>依家睇緊第二本,小朋友學得開心。佢由最基本的字學起,之後有完整句子。跟書教的方法學。第一本三十日到學到晒。如果日日睇二十日都學到二十個字。我覺得唔太快,小朋友又接受到。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

回覆:jenniferK 的帖子

呢本書幾大可以睇呀,唔該

回覆 濼晴 的帖子

其實小朋友唔會弄爛本書就可以。不過我小朋友近四歲見學校開始教生字先比佢學。我好同意上面JM唔咁早比小朋友認字。我見我小朋友頭幾日好唔鐘意,一個星期後開始肯主動學。之後係街見到D佢識既字好開心。我同佢識學完一本有一份小禮物。佢學學下都覺得好易上手。

雖然佢依家只係識廿多隻字,聖誕假和新年假比佢休息下。最少唔係下下開火咁學。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:呢本書幾大可以睇呀,唔該 +

原帖由 濼晴 於 14-01-27 發表
呢本書幾大可以睇呀,唔該
我見有朋友俾歲半既仔睇,佢都識指住啲字黎讀。