用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 飯桌前的禮貌語: "XX請食飯啦!" 英文點講? ...
go

飯桌前的禮貌語: "XX請食飯啦!" 英文點講?

飯桌前的禮貌語: "XX請食飯啦!" 英文點講?

呀仔叫完我哋食飯後, 想叫埋菲姐姐, 應該點講?

"姐姐please have your dinner"好似冇乜禮貌,

"姐姐 let's eat together"又可以嗎?

食完飯後離桌先走 "慢慢食呀各位!" 又應該點講?如西方無此"請大家慢幔食"的意思/文化, 可以講D乜先表達到禮貌離場呢?

Thank!

Re: 飯桌前的禮貌語: "XX請食飯啦!" 英文點講?

I would say "Would you like to join our dinner?".After the dinner you may say "Excuse me", then you could leave.

Thank 淑筠媽咪!!!

英文文法, 好似冇咁樣講架bor
通常會講"enjoy your meal"或"enjoy your dinner"....
如果食飽離坐先既, 會講"take your time"...
不過外國人通常唔會先離坐既, 佢地覺得咁樣冇禮貌, 不過如果對賓賓既, 我諗咁樣講已經ok既...

我英文都一般, 如果有錯, 請大家多多指教....

都覺得外國無這些說法。Excuse me, enjoy the meal! 已okay. 如果係客人就應該稱讚d食物好味和多謝主人家。
Buzz.. Buzzz... Buzzing Bee Let kids read more 讓孩子多閱讀! CLICK HERE to find bookstores 去哪裡找書?? Mainland Book Indx A Mainland Book Indx B *PART 1 , PART 2* *星加坡童書收獲*由一名可笑、瘋狂、自大無比和幼稚到極名作家寫的公開信 我的回应-->P. 223 of HERE Steps to Post Image 1. Right click on the image you want to copy 2. Choose 內容 3. If the url shown in the 內容 pop-up menu is ended with 'jpg' or 'gif' (maybe other image formats will do too), it is an image url. 4. Copy the url 5. click 'IMG' of BK message menu bar, paste the url into the pop-up box 6. click 'ENTER' Then the image will be shown in your message.

英文文化本身係無呢句架﹐不過而家英文人都好普遍地用法文人的[Bon appetite], 就=日文人的[ikadatimash]。 不過如果你真係要﹐英文都有既﹐[dig in] & [let's eat]都得。 不過係informal expression﹐ 同家人﹐平輩﹐熟朋友講都OK﹐先生太太同工人講OK﹐ 但小朋友同工人講就好似無禮貌喇﹐係formal or business dinner 就更唔好啦。

Italiano :
Enjoy your meal = Buon Appetito!
菲律賓話好似差唔多…

其實,可以係日常生活中多學幾種語言,好好玩!

我都有叫工人教 日常簡單的菲律賓單字。
每次佢聽我講佢好開心!

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般我只會說 "enjoy your meal",飯後就會 "Excuse me, please take your time"。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心