用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷了唐bb,尚在決擇中
樓主: missc9
go

[唐氏] 懷了唐bb,尚在決擇中

趁早唔好要啦, 唐氏小朋友要人照顧一世,父母生佢出來有責任, 如果佢有兄弟姐妹, 佢都係一種負擔。
我老公家中都有一個唐氏成年人(現在31), 小時候只有唐氏問題, 10多歲時又有精神病, 到20多歲又有嚴重皮膚同情緒問題, 如果只有唐氏都會好d, 但因佢地比正常人多一條染色體, 身體有機會有其它問題。
就算你有幾愛佢, 你同老公都唔可以照顧佢一世,何必要你地家人一齊負責。

我會唔要,你念下到你老咗,你仲可唔可以照顧到佢先

牛奶戰士 發表於 12-6-26 23:55
落左佢..生佢出黎.要佢痛苦一世..好必呢?

極之同意, 唔單止 要佢痛苦一世, 還要連累兄弟姊妹。

我表妹就是其一受害者, 佢父母留下一位我表姐, 要表妹一個人照顧。  表妹時時駡父母, 點解當年明知有事都要生家姐。

所有親戚都怕咗佢地屋企, 終日家嘈屋敝, 家無寧日。

我覺得唔要會對大家好,負擔無咁重, 細細個o既BB 有幾難湊, 飲奶換片好易, 但第時大過呢? 你根本估計唔到自己將來接唔接受到佢,仲要佢要面對好多病痛, 點解要咁? 預期係咁不如唔要, 早d 落o左佢, 養好身子, 再生個健康o既比較好!

回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

照顧一個正常小朋友已好吃力 唐b更加多一倍時間唐b做人都做得辛苦 架

請看下面......

一世嘅責任,,, 你們要好好想清楚,, 加油呀

想問樓主是 Oscar 定 Nifty / N21 ?
如果你唔知我講咩, 請問是政府安排驗, 定係私人驗?
如是私人驗, 你俾左幾錢驗?
你俾太少 data, 要夠 data 我先俾到意見

上次做Oscar度頸皮OK,驗血數據marginal,e生建議抽羊水,我去了QE抽,只須$150,當年負責抽的是個1991年畢業的李e生,照住超聲波抽的,結果正常。BB今年3歲了,活潑正常,喜愛唱歌跳舞。
當時我都很擔心,祈禱和同BB講希望冇事正常。

其實樓主發帖已是兩年前的事,小朋友生左的話已有嵗幾了!祝福她們!

你好!我是一位特殊幼兒老師,唐氏的兒童是很可愛,帶給別人很多歡樂。作為父母需要考慮到孩子的健康,以及家人能否接受和支持。有缐電視有一集至fit男女講及唐氏綜合症,有家長分享感受,希望能幫到你
http://cablenews.i-cable.com/webapps/program_video/index.php?video_id=12150119

我見到朋友親戚每天要照顧一個小時候燒壞腦的兒子,不能外出工作,每天要執紙皮及攞綜援為生!已有兩女兒!但也是讀書唔成!老公後來中埋風!真係覺得佢好命苦,現在兒子廿幾歲,發起脾氣幾次都被推倒受傷。