教育王國

標題: 主修/副修樂器係咩一回事? [打印本頁]

作者: 20020116    時間: 11-8-27 21:30     標題: 主修/副修樂器係咩一回事?

代友查詢:主修/副修樂器係咩一回事?即是學校可免費提供兩項樂器的課堂嗎?有足夠時間學嗎?是否完全不需要校外找人跟進?
作者: vcom    時間: 11-8-28 01:39

樂器主修科已經包括在學費裡。如果家長覺得仔女有興趣或者有能力應付的話,可以要求學校給同學加副修樂器,當然要加上副修科的學費。正如小兒主修小提琴、副修鋼琴。當然主修科要落多D時間去練,因要應該學校的考試,副修就不用考試的,但可以繼續考出便的級試。
至於時間的分配,因學校的功課一般都不會太多,小朋友應該不會有太大問題。我相信不需要校外找人跟進,學校老師的師資都唔會差過外面的。
作者: heygirl    時間: 11-8-28 23:57

vcom,
咁副修樂器幾多錢呢? 一科計價錢定係逐級計? 唔同樂器唔同價錢?
作者: 20020116    時間: 11-8-29 08:44

未知大部份學生是否只修一科樂器?
作者: vcom    時間: 11-8-29 13:41

副修樂器的學費以時間計,開始時以半小時計,隨著學習的時間或者級數的增長,老師或家長可以提高至一小時的,但學費會增加,但級數唔計的,所以越高級就越著數。唔同樂器都是相同價錢。今年副修樂器的學費多少就要問問學校了。
至於學生是否只修一科樂器,如果同學的主修樂器都係練得麻麻地的話,老師可能唔建議同學修多樣副修樂器。
作者: heygirl    時間: 11-8-29 20:28

有沒有學生終途轉主修樂器? 阿仔學緊琴,所以黎緊一年級選了鋼琴為主修,我覺得鋼琴係基本,而我自己也可以跟到,但覺得學其他樂器入band好玩d
原帖由 vcom 於 11-8-29 13:41 發表
副修樂器的學費以時間計,開始時以半小時計,隨著學習的時間或者級數的增長,老師或家長可以提高至一小時的,但學費會增加,但級數唔計的,所以越高級就越著數。唔同樂器都是相同價錢。今年副修樂器的學費多少就要問問學校了。
...

作者: vcom    時間: 11-8-29 21:23

我知道有同學中途都有選擇其它樂器做主修的。當然要同老師講。如果學管絃樂,可以有機會入學校的管絃樂團。同學間的交流,都會多D。
作者: masterunion    時間: 12-5-11 15:48

vcom 發表於 11-8-29 13:41
副修樂器的學費以時間計,開始時以半小時計,隨著學習的時間或者級數的增長,老師或家長可以提高至一小時的 ...

一般副收樂器幾多錢學費呢??
作者: ayvicki    時間: 12-5-26 00:42     標題: 回覆:masterunion 的帖子

我都想知!有無人可以答到?

作者: vcom    時間: 12-5-26 15:37

最好問學校,因為可能有變動,加上看看主修樂器,小朋友可否應負得來才打算加副修!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5