用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 民生書院交流
樓主: Mswan
go

民生書院交流   [複製鏈接]

呀女自行第二入左民生, 一班可能只得幾个外校生, 唔知會唔會被排擠呢, 佢比較內向, 有點兒擔心呢

真係好多人試升, 邊有咁多留班位呢! 中學課程和試卷都很深, 真係辛苦佢地.
加油快d開腦自覺地發奮就好了.

NKW 發表於 13-8-6 13:23
真係好多人試升, 邊有咁多留班位呢! 中學課程和試卷都很深, 真係辛苦佢地.
加油快d開腦自覺地發奮就好了. ...
都真係唔明點解咁多人試升 ... 暑期 d 同學仔嚟玩 ... 已確實知道 1 個被勸離場 .. 轉校走了 ..另外有 2 個留班 ..   

回覆:Mswan 的帖子

請問各位家長,聽講學校有單學生打交事件。究竟係乜嘢事摘到咁多人講。又學校係咪最著繁成績冇咁注重校風??

請問自行會否先考慮收回民小的學生.  如外生自行入表民中, 會否機會較低呢? 謝謝!

Bonnie 發表於 13-2-23 10:40
老師時常提醒全校100 以內的民小學生,返回民中機會比較大。反正民小會將小朋友分5個等級 A1、A2、B1、B2 a ...

Bonnie,
想請教如學生是"A2", 入回民中機會大嗎?  

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-2-23+10:40++老師

原帖由 Rabbitlolo 於 14-04-22 發表
Bonnie,
想請教如學生是"A2", 入回民中機會大嗎?
我仔當年都係 A2 .. 雖然老師勸我㨂 band 2 學校 .. 但我冇理 .. 最後入番民中 .. 但呀仔讀得好辛苦 .. 全英、通識都係英文,其實佢有 d 吃力

回覆 Bonnie 的帖子

Hello Bonnie, 你好, 知道你仔仔是由李兆強轉來民生, 我的細女今年也派了德兆, 我想問下李兆強一般學生的水平如何? 英文程度是否較淺? 很多人都話兆強派位好, 但聽你講你仔仔在兆強全班第五來到民小跌到18, 令我有點擔心兆強的水平....可否講下你對兆強的評價?... 其實我都想幫細女出年報民小小二插班, 因為佢好想入民生, , 你仔仔當時考插班, 會不會考高一級既題目?

而我的大女今年在民小升小六, 剛派五年級成績表只講全班名次, 但全級名次老師就唔肯講,  其實幾時先知全級考第幾?我見其他學校都會告知名次,  點解民生唔講架! 好擔心呀女屬於邊緣人, 入唔番民中...另外, 請問民小學生考民中, 要不要 interview?

謝謝

回覆:平均 的帖子

呀仔嗰時,民小係 6 年班 1st term 後前話你知小朋友係 A1/A2/B1/B2/C .. 跟手學校有張「模擬選校」紙仔,學校已經建議你揀咩 banding 中學 ..

回覆:平均 的帖子

德兆已經好好,正所謂一山還有一山高 ,加上轉校未習慣環境、教學方法、老師、同學  etc .. 所以出現問題 .. 如有兄弟姊妹照顧,一定好 d ..

請問民中有什麼學會?有沒有天文學會? 另外, 課外活動是否有法文/日文學?  Tks

回覆 平均 的帖子

請問民中有什麼學會? 有沒有天文學會? 另外, 課外活動是否有日文/法文學?  tks

呢度嘅家長,大家好,我女讀緊民生小學,佢band 2a,操行ok, 好擔心升唔返民中。 你地可否講下當時小朋友係咪民小升上同banding 呀? 我地b2a 嘅家長真係好擔心呀。

想請問各位家長,中一迎新日通常會在上午進行還是下午?大約要幾耐?因當日有點事,想知大約時間先安排一下。謝謝
‹ 上一主題|下一主題