用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局胡忠家長入來傾下交流區
go

保良局胡忠家長入來傾下交流區 [複製鏈接]

hi 請問有無保良局胡忠家長入來傾下....

6    0    0    0

我仔仔今年加入這個大家庭 ! 今天編班知結果, 但不知是否也代表該班 ! 中一是否分 1S 1D 1R 1B 呢, 但隔離又打有
B=綠社   D=紅社  R=黃社  S=藍社, 如果又等於該班, 即係B的全部一個社在同一班, 我有冇理解錯呢 ?

今日係分班試, 有無其他家長分享下呀....

原帖由 VikiChan 於 11-7-19 12:52 發表
我仔仔今年加入這個大家庭 ! 今天編班知結果, 但不知是否也代表該班 ! 中一是否分 1S 1D 1R 1B 呢, 但隔離又打有
B=綠社   D=紅社  R=黃社  S=藍社, 如果又等於該班, 即係B的全部一個社在同一班, 我有冇理解錯呢 ? ...

hi 你好呀... S 係藍社, 我仔仔都係 S, 所以會去買體育衫啦,
不過要去 MOS 既校服商到, 先有得試碼呀....

我係 B 即係綠社, 又是不是等於編咗去 1B 班呢 ?

原帖由 VikiChan 於 11-7-19 13:34 發表
我係 B 即係綠社, 又是不是等於編咗去 1B 班呢 ?

係呀.... 12/7 你有無去聽家長會呀,
個日副校長係甘講架...

有呀, 是否黎副校講? 他講得好細聲, 沒有留意到, 只係知, 會分四個社, 分咗就可以買這個顏色的運動衫已而 ! 真係沒有留意他講, 原來等於該班添 ! 因為聽講, 一班會有不同的社同學在, 沒有唸過, 一班只有一個社囉 ! 多謝幫忙 ! 真係一個新手的中一媽咪 ! 日後多 D 聯絡 ! 若可以留 FB A/C , 方便日後多 D 聯絡 ! 可以請教你 !

hehe, 我都係睇到分班既時候, 至知道=分社,
我都有 d 奇怪, 以前係一班有不同既社架,
可能因為佢要用英文教 pe, 所以要分開上啩..
係啦, 大家交流同埋分享下, 好應該呀...:)
不過我唔係潮媽, 好少上 fb (公司卜左),
一係我 pm 個電郵聯絡, 好嗎? :loveliness:

好呀, 日後可以交流一下 ! 一人一體一藝, 你選那一個 !

原帖由 VikiChan 於 11-7-20 22:22 發表
好呀, 日後可以交流一下 ! 一人一體一藝, 你選那一個 !

haha 開學啦.... 我問過班主任, 佢話一藝係一定要揀,
亞仔就揀左圍祺 (因為佢完全唔鐘意音樂同跳舞),
至於一體就唔一定要揀, 所以可能唔揀 or 佢會揀籃球,
係呢, 你揀左未?   仲有你小朋友讀得開心嗎?
亞仔話好似幾嚴下....

想問下如果第一年係中文班, 第二年跳返入英文班, 甘未要重新適應英文教學lor, 會唔會追得好辛苦. 上學校網睇, r中文班整體成績好過s英文班.

renewdanny 發表於 12-7-24 18:26
想問下如果第一年係中文班, 第二年跳返入英文班, 甘未要重新適應英文教學lor, 會唔會追得好辛苦. 上學校網 ...
係呀.... 真係唔係甘好...

引用:想問下如果第一年係中文班,+第二年跳返入英

原帖由 renewdanny 於 12-07-24 發表
想問下如果第一年係中文班, 第二年跳返入英文班, 甘未要重新適應英文教學lor, 會唔會追得好辛苦. 上學校網 ...
Hi 我仔今年加入胡忠大家庭,我都覺得如果讀到英文班之後如果轉返中文班好似好難識應。

回覆:MonMonLam 的帖子

同埋想請問有冇中一書本讓出?謝謝!

想請問呢間學校係band 幾?校風好冇?如果入咗中文班直至中六都係用中文教架啦?……謝回答

引用:想請問呢間學校係band+幾?校風好冇?如果

原帖由 ddkaka 於 13-10-20 發表
想請問呢間學校係band 幾?校風好冇?如果入咗中文班直至中六都係用中文教架啦?……謝回答 ...
學校係1C-2a,中文中學,阿仔開學到而家都非常忙,每日都有默書同測驗,但功課量吾算太多,我仔入吾到英文班,但反而讀得冇咁吃力,學校比嚴格,開學到現在為止,好滿意而且阿仔讀得好開心。

tracy668899 發表於 13-11-11 22:42
學校係1C-2a,中文中學,阿仔開學到而家都非常忙,每日都有默書同測驗,但功課量吾算太多,我仔入吾到英文 ...

請問你知唔知中中嘅中學係咪到中四要全部用番英文教架? 請問胡中幾多%入大學率呀?  唔該....

我都想知上面ddkaka個問題,如果是,銜接難嗎?希望有家長能解答,謝謝!

ddkaka 發表於 13-12-17 13:41
請問你知唔知中中嘅中學係咪到中四要全部用番英文教架? 請問胡中幾多%入大學率呀?  唔該.... ...

話明是中中,做咩會到高中(S4-S6) 忽然要用英文教?
DSE 同一科有中文卷和英文卷,中中咪考番中文卷囉~當然英文科就一定用英文考啦。但英文卷都有分難/易卷比考生選答,易的同難的會有一定的分數距離。
如果間學校有開英文班,由中一已經要用英文教,唔需要等到高中。
關於胡中:PLK胡中
胡中的英文班都幾谷下,讀要有心理準備~
舉例:物理中文卷

ddkaka  thanks  發表於 14-1-13 18:13

pineapple0983 發表於 14-1-13 16:08
話明是中中,做咩會到高中(S4-S6) 忽然要用英文教?
DSE 同一科有中文卷和英文卷,中中咪考番中文卷囉~當 ...
好耐無來呢邊啊。。。胡忠 s4 ~ s6 係英文教架。。

pineapple0983  謝謝!胡中的DSE選修科是考英文卷的嗎?或者,core maths 非英文班的學生也是用英文嗎?  發表於 14-6-2 13:02
‹ 上一主題|下一主題