用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
go

賽馬會體藝中學 交流區  

... ... ... ... ...

我來報道,7號注冊,分green house

小女已注冊, 是Yellow House, Arts Stream. 多多指教!

Hi, 各位好, 兒子是黃社, 昨天已開始巡下書局準備買新書, 但發覺有1/3都缺..請問你們會在哪裡購買?多謝指教!

回復 O仔媽咪 的帖子

原帖由 ntstgt 於 11-7-14 12:18 發表
全部書已於上星期買晒(字典無買)
分別在沙田"商務"及油麻地"漢榮"

嘩!好犀利, 昨天問過 '漢榮' 都唔齊, 請問你在商務買有無折扣?

回復O仔媽咪 的帖子

大家好,小囡都係黃社,21/8家長日期待同大家見面,想問你地有冇申請寄宿?

大家好,小囡都係黃社,21/8家長日期待同大家見面,想問你地有冇申請寄宿?

不好意思,我想請問有關寄宿資料,可以在哪裡看到呢?

回覆 10# ^曾小姐^ 的文章

FYR
http://blog.tic.edu.hk/dormitory/

呢兩日的書包超重,成日已經送佢返去啦,但點都沒可能日日接送,阿女返來已經話兩邊膊頭痛,好似D書又要日日帶來帶去,沒可能擺locker,點算好?
我女路上有成個鐘咁遠,有沒有教教我點做
:(

我個女日日都放書係學校喎,
星期六日温書先帶返屋企,
不過佢係高中,初中時都會帶一些回來

芵文書好深架,
比多些支持佢地啦,
學校考試前會有學生會幫人訂上年的passpaper,
學校都出得幾深,
加油

回復 1# 彤媽媽 的帖子

亞囡有寄宿,每日打電話返黎我都問佢有冇功課做,見佢暫時都唔係好多功課做,但係好驚佢成績追唔追得上,因為見佢D書真係好深吓,想問仲有咩方法可以更加支持佢?
每年中一寄宿生喺升中二後唔再寄宿關唔關成績事呢?

回覆 3# linyc 的文章

最重本數學書吖,我跟書單買書時,書單又指明本數學書要全釘本,點知亞囡話同學好多都用分拆本....

我覺得間學校好似功課不太多, , 唔知係唔係小學時太谷, 囡囡放學後得閒好多, 有D唔慣, 小女1C班, 你地D小朋友那一班

回覆 16# et_0429 的文章

你好!小女也是中一生。她的小學不太「谷」,功課也不多,但我一直都很滿意她的學習進度。

功課祇是一種學習工具,重質不重量,適可而止。就算多也不一定能提升學習效果,反而太多就必然會影響生活質素。

我知多功課唔代表有效益, 但係真係唔太慣, 覺得自己同個女都好似好懶, 希望慢慢習慣啦, 其實我知係間小學問題, 同中學無關, 初入中學係應該給予同學時間去適應的, 或者好戲在後頭, 遲D好忙, 還是好好享受現在的Honey moon 時光, 你個仔仔定囡囡, VA / PE

回覆 18# et_0429 的文章

囡囡係VA的。我們一起加油!保持聯絡^^.

回覆 18# et_0429 的文章

.....duplicated:D