用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好唔開心, 派到第四志願--小西灣福建中學 ...
go

好唔開心, 派到第四志願--小西灣福建中學

好唔開心, 派到第四志願--小西灣福建中學,請問有冇人知間學校點?例如校風好唔好?學校是不是好左派?

Which is your child's

1st choice
2nd choice
3rd choice

and the ranking of yr child ?

唔好唔開心啦,順其自然,盡左力就得啦,係呢間學校考前頭名次好過係名校考第尾,我都係咁想。

唔開心無用,快啲搵學校叩門啦

朋友囡囡上年係叩門入去.., 但都唔差, 校風好好, 全級考第二, 令自信大增..!

我小朋友成績為bend 1尾, 2頭, 1志願:劉永生, 2:衛理, 3顯理。。。唉都唔得。。

原帖由 queenie120 於 11-7-5 15:42 發表
我小朋友成績為bend 1尾, 2頭, 1志願:劉永生, 2:衛理, 3顯理。。。唉都唔得。。

MY OPINION

1劉永生 OR 2衛理,
SELECT ONE

THEN 顯理 MAY HAVE CHANCE

AND IF YOUR CHILD IS BAND 1 尾

WHY DON'T TRY TO 叩門 IN THESE TWO DAYS?

SUCH AS SHAU KEI WAN GOVERNMENT SCHOOL STILL HAVE CHANCE,

IF GIRL TRY ALSO CANOSSA

y ? band 1 尾2 頭, 會派到福建???
福建BAND 几?

原帖由 queenie120 於 11-7-5 15:42 發表

你個小朋友應該是BAND 2個輪攬. 試吓中華基金.

今日去左叩門, 見左顯理, 聽日去衛理考..如果最後唔得都唯有接受, 只係想知多少少福建中學的資料, 佢個校網好簡單..睇唔到太多野, 只係聽講間學校係成績唔理想時就唔比你考試..同埋校風過份嚴, 例如有學生情緒問題請假, 校長都唔鍾意..

情況與憂慮都同你好相似
聽日、後日去劉永生、衛理
平均成績都係自己小學Top3X%
都算Band2學生掛
仲有無計仔, 今日收到消息都真係激死

想問問 ..
會唔會好多內地/新移民學生
學生品格良好嗎? 易唔易學壞
左派都算了, 最多自己糾正下

不過聽到上面講幾嚴下
反而安心些少

聽講近年進步左好多嗎?
早前睇明報出o既刊物
近年公開試合格率比想像中高好多
希望水平唔好太差啦

有朋友家長, 說有個女孩因有情緒病, 要請假要看醫生的,
請了二天, 校長叫她不要讀, 這类學校沒有愛心, 只求成果吧, 不是有教無类.

所以過份嚴就不好

結果点呀?

結果都係要去讀, 唯有努力入精英班啦..

原帖由 queenie120 於 11-7-6 10:12 發表
有朋友家長, 說有個女孩因有情緒病, 要請假要看醫生的,
請了二天, 校長叫她不要讀, 這类學校沒有愛心, 只求成果吧, 不是有教無类.

http://www.youtube.com/watch?v=c26psogpPBs

http://www.youtube.com/watch?v=_mBvzrPbXJE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=-kcY3sG8Tr4&feature=related

唔好意思,知道你唔開心,知多d你唔會介意吧

回覆 18# redkoni 的文章

你所講的係官塘福建校長,應該唔係小西灣,而據我所知,好耐之前,小西灣福建係band 3,而家係band 2!學校本身在成績上應該係對學生有要求的,曾經在某個場合也聽過小西灣福建的老師與副校長分享,發覺她們也很有信念和方法去教導學生,令我也很佩服!

點都好, 多謝各位既意見, 而家我都有上網睇好多有關學校架野, 盡量發掘學校好的地方, 要小朋友安心去讀好書~

原帖由 laiping 於 11-7-9 22:21 發表
你所講的係官塘福建校長,應該唔係小西灣,而據我所知,好耐之前,小西灣福建係band 3,而家係band 2!學校本身在成績上應該係對學生有要求的,曾經在某個場合也聽過小西灣福建的老師與副校長分享,發覺她們也很有信念和方法 ...

我是指官塘福建林校長所提及的上台抗議學生是來自小西灣(據林先生說他只讀咗半年,你詳細聽吓),所以我倒覺得這小西灣分校的學生比正校更獨立思考,我是讚梗林先生所彈的,我必定唔會俾林先生教我的子女.:(