用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010中學排位更新(校網排位分析已上載)
樓主: khmama
go

2010中學排位更新(校網排位分析已上載)   [複製鏈接]

原帖由 dickychui 於 11-6-26 20:58 發表
KHMAMA 如按你所計算, 小女在油塘區小學 199人考 平均 54名 (27.13%), 低於官塘區的 BAND 1 生的31.5%, 是否代表她是 BAND 1生 ? 但去到九龍城區差距BANDING 有多大 ? ...

每區BAND1生都係佔1/3, 而每間學校既BAND1%都唔同, 如果你間小學有50%係BAND1生, 你屬於27.13%就會係BAND1. 上面個表係用黎作區與區之間既比較, 唔係學校同本區既比較, 唔好弄錯. 你可以將個表既%當作各區既強弱指數.九龍城既指數係45.32%, 比官塘區31.5%強, 所以官塘BAND1尾轉出九龍城有機會跌BAND.

多謝哂Khmama 咁辛勞造個「校網排位分析」表出嚟比我哋去參考。

原帖由 khmama 於 11-6-26 18:15 發表
校網排位分析已放咗上樓上下載區, 家長可以去樓上或CLICK呢條LINK下載.

http://www.sendspace.com/file/hwh30f

有關內容如下:

校網排位分析2011
家長於選擇是否轉校網參加大抽獎時, 都會擔心轉網會否導致跌BAND.  ...

小女都係9月升六年級。多謝你無私的奉獻。

原帖由 khmama 於 11-6-26 21:07 發表

每區BAND1生都係佔1/3, 而每間學校既BAND1%都唔同, 如果你間小學有50%係BAND1生, 你屬於27.13%就會係BAND1. 上面個表係用黎作區與區之間既比較, 唔係學校同本區既比較, 唔好弄錯. 你可以將個表既%當作各區既強弱指 ...

請問如何將不同BAND的學校再細分A,B及C三級,按怎樣的比例?依區平均分?

tks...

為何沒有官塘福建中學,保良局羅氏基金 & 優才這三間直資排名呢???

回復 64# Flomo 的帖子

只要將全港所有學校由高至低排好, 再將有關中一學額總數分成9分, 就會分到1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C, 3A,3B同3C.

原帖由 judymychiu 於 11-6-27 19:46 發表
為何沒有官塘福建中學,保良局羅氏基金 & 優才這三間直資排名呢???

個FILE總共有3個表, 你按'2010非派位直資中學會考成績排位'就會見到.

個FILE得1個表

The uploaded file (School_Information_List_2010)contains 1 worksheet only.  Pls help.

原帖由 khmama 於 11-6-16 20:54 發表
最新版中學排位已上載. 家長可到樓上下載區自行下載, 或直接按下面條LINK.
http://www.sendspace.com/file/sj1zgx

校網排位分析
http://www.sendspace.com/file/hwh30f

原帖由 senpei 於 11-6-27 21:21 發表
The uploaded file (School_Information_List_2010)contains 1 worksheet only.  Pls help.

你見唔見到最底下有3行字? 你用MOUSE按o的字就可以見到唔同既worksheet.

the uploaded file contains (2010全港中學排位, sheet 2, sheet 3 only)

Thank you Khmama's reply.  However, I found the uploaded file contains (2010全港中學排位, sheet 2, sheet 3 only).  Pls help again.  

原帖由 khmama 於 11-6-27 21:43 發表

你見唔見到最底下有3行字? 你用MOUSE按o的字就可以見到唔同既worksheet.

原帖由 senpei 於 11-6-27 22:41 發表
Thank you Khmama's reply.  However, I found the uploaded file contains (2010全港中學排位, sheet 2, sheet 3 only).  Pls help again.  

我諗你可能開咗個舊版, 你去第一頁再download過啦.

回覆 5# khmama 的文章

Thank you Khmama !!

可唔可以檢視下個最新版中學排位?

原帖由 khmama 於 11-6-27 22:56 發表

我諗你可能開咗個舊版, 你去第一頁再download過啦.

可唔可以檢視下個最新版中學排位file? 真是得(2010全港中學排位, sheet 2, sheet 3 only)

The upload file is the old file.  Pls confirm.  

http://www.sendspace.com/file/sj1zgx

原帖由 senpei 於 11-6-28 20:44 發表

可唔可以檢視下個最新版中學排位file? 真是得(2010全港中學排位, sheet 2, sheet 3 only)

The upload file is the old file.  Pls confirm.  

http://www.sendspace.com/file/sj1zgx ...

我已經試過兩次. 你之前是否DOWNLOAD過? 你先DELETE咗已有既FILE, 然後再試下啦.

KHMAMA ,

請問能否幫忙提供體藝中學資料 .
另會考成績數據 <  ~ > 是代表 ? .

真是多謝您編制及更新這個表 . 幫到很多家長 .
雖然阿女今年只是 P.5 , 但這表已對我很有用 .

原帖由 khmama 於 11-6-28 21:17 發表

我已經試過兩次. 你之前是否DOWNLOAD過? 你先DELETE咗已有既FILE, 然後再試下啦.

原來真是要DELETE咗已有既FILE first, 才可download成功,非常感謝.

Dear parents,

Can see the file...

Do you mind send me one to the following address:

[email protected]

Many many thanks !
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

D資料好有用, 唔該晒

Hi KHMAMA :

您好!我的學校網是東區,住址網是西區,我在猶豫是否將升中的校網遷移至中西區進行升中派位,因為在2010派位中學會考成績排位表中計算出中西區有7間中學共1054個學位是band 1, 1間中學136個學位是band 2。但東區有11間中學共1904個學位是band 1, 11間中學共1666個學位是band 2。
         東區好像band 1 & 2 的學位較多,中西區較少,但不知東區和中西區的小學生人數比例,由東區轉去中西區是否有著數,怕如在中西區入不到band 1&2 便會跌到band 3,請賜教!
‹ 上一主題|下一主題