用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2012-2013小一入學校家長入來吹水
樓主: tanoshi127
go

2012-2013小一入學校家長入來吹水

我想問多數直資學校幾時才知道取錄結果
唔該

大家好, 我又報到^^

其實我也想知道大約在什麼時間我應該要做什麼....

(例如現在做portfolio和登記簡介會、小朋友要參加小一面試班等)
謝謝!!

原帖由 sharonwing 於 11-5-17 11:41 發表
唔該

比較多係9月尾到11月下旬

不過千祈唔好以為大部份係呢個時段就諗住你申請o個d一定係,例如男拔同英華會遲d,所以一定要先做足功課。
原帖由 sharonwing 於 11-5-17 19:41 發表
唔該

讓我分享一下經驗:

4-10月 - 上面試班(有些人再早半年開始)
4-7月 - 留意準備申請的學校的網頁,除了解其教學理念,還會知道簡介會登記和舉行詳情
6-8月 - 準備做個人檔案 (最好早點做,有些學校早至6-7月便接受申請),同時收集證書和推薦信
6/7-9月 - 填申請表及印製個人檔案
9-11/12月 - 面試高峰期 (特別是10月上旬)
當然還要找時間拍申請學校用的照片。
原帖由 djpsmm 於 11-5-17 21:13 發表
其實我也想知道大約在什麼時間我應該要做什麼....

(例如現在做portfolio和登記簡介會、小朋友要參加小一面試班等)
謝謝!!

呢條link應該可以解釋一下
http://www.hkexam.com/modules/sh ... ;q=focus&lid=76

報到

我兒子今年K2,在國際幼稚園就讀。係網上睇左一d學校資料,認為有幾間都同我既理念好符合,所以想試下報直資。

我想問﹕
其實面試班係唔係必須要上呢?
我睇呢度既舊帖同坊間一d書,大約了解我心儀果幾間學校既面試內容,主要都係同日常生活有關。咁面試班會係教d咩架呢?

另外,有興趣為兒子報讀英華小學既家長,學校網頁已經上載左報名表,7月9-15交form呀。

原帖由 BB成長期 於 11-5-18 13:20 發表
有Form A-D, 好似有分..........., 不知比率如何分配.

我係Form A,無舊生身份,宗教又唔相同(我家是天主教的)
我睇舊帖唔覺有明確咁寫會點分配,所以我都唔清楚。

我睇書有d寫第一階段(小朋友與老師有個約會)係100%面試,第二階段(小朋友與校長有個約會)係選出來。但係有上年報過既媽媽話,第一、二階段都係100%見,因為校長話唔想miss左任何一個有潛質既學生。有無家長知其實係邊一個啱?

原帖由 BB成長期 於 11-5-18 13:56 發表
我都是什麼身份也不是, "平常"用的那種form A..........他這樣分
1) FORM A - D, 2) 另又說是教友, 洗禮等問題

好似以將"平常"身份的人"out"走了....

咁佢咁問/分得,一定有關係既
但係我唔相信佢會將「平常」人out走晒
始終面試先係主菜

請問什麼是form A-D?

大家好, 我都係新手,請多多指教。

原帖由 明師奶 於 11-5-18 17:46 發表
請問什麼是form A-D?

YW既申請表分四款
表格 A 適合一般申請者填寫;
表格 B 適合申請人之兄長為英華小學學生/畢業生填寫;
表格 C 適合申請人之父親為英華小學/英華書院之畢業生填寫;
表格 D 適合申請人之兄長為英華小學學生/畢業生及其父親為英華小學/ 英華書院之畢業生填寫;

THX, MaiGao.
是否每間學校都有類似的FORM? 因為我會揀港島中西區或灣仔區的學校.

原帖由 明師奶 於 11-5-19 11:01 發表
THX, MaiGao.
是否每間學校都有類似的FORM? 因為我會揀港島中西區或灣仔區的學校.

其實我都係今年報小一既新手媽媽,十家交流下,唔洗客氣~

據我所知每間學校既報名表都會唔同(私小/直資)。上年我試下早一年報ICQM,都係得一份form。

第一階段+第二階段係100%面試, 100% sure.

According to Principal Lam's disclosure in last year's interview, about 30 places were reserved for alumni's son and those whose siblings are studying there.
原帖由 MaiGao 於 11-5-18 13:42 發表

我係Form A,無舊生身份,宗教又唔相同(我家是天主教的)
我睇舊帖唔覺有明確咁寫會點分配,所以我都唔清楚。

我睇書有d寫第一階段(小朋友與老師有個約會)係100%面試,第二階段(小朋友與校長有個約會)係選出來。但係有上年 ...

回覆 14# thomasha 的文章

謝謝你的幫忙
我想問第一階段自行選校
要帶什麼文件

自行 "填表須知" 已列出所需文件,幼稚園給你表格時會一併給你。

根據去年的"填表須知",遞交申請表時要帶備:
1. 在申請表上簽名的家長/監護人的身份證,如非同一人交表,則要帶同該名家長/監護人的身份證副本
2. 小孩的出世紙正副本
3. 其他在表格上填上令小孩有分的證明文件的正副本,例如父/母/兄/姊就讀該校,相同宗教等
4. 住址證明的正副本

你收到表格及"填表須知"後,請自行再看一次,確保不要遺漏文件,否則申請表會被打回頭;如你在最後一天才交表更有可能來不及補齊文件。
原帖由 sharonwing 於 11-5-19 23:48 發表
謝謝你的幫忙
我想問第一階段自行選校
要帶什麼文件

[quote]原帖由 thomasha 於 11-5-20 01:56 發表
謝謝你的幫忙