用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010全港中學排位
樓主: khmama
go

2010全港中學排位   [複製鏈接]

Dear Khmama,

德望, 埾公會曾肇添, 聖羅撤, 你會怎揀? Thank you.

原帖由 kayanmonique 於 11-5-3 12:54 發表

大家唔好誤會,絕對唔係冒犯/批評khmama,她無私為各家長搜集資料的而家確值得大家讚許/尊重!
只是數據上有些爭議,大家傾下而已.

因為band2頭同band3中落差太大,
先會比較"敏感"...

我明白,Khmama做幾佰間學校數據,有誤差唔出奇,我唔係抝數字,請勿誤會!我係講梗我覺得她這個方向對升中評估有crossover的幫助,一般而言,小六學生有Banding,中學無Banding,某中學收大部份Band1A小六學生便是所謂Band1A中學,我覺得這類說法也不過是大多數人傾向的說法而巳,如果中一收Band1A,畢業出Band1C甚至乎Band2A, Band2B 成績,家長會否覺得被揾笨?你睇Khmama這個評估,起碼一目了然有指標睇到某中學中一咁難入,但點解成績年年跌,我都唔會咁武斷話一間名校跌二年成績便唔掂,但會有一些疑問,係咪老師大逃亡等等,講真,你喜歡的幾間學校往往可以很容易從老師、街坊、家長、同學、朋友等打聽到係Band幾,好唔好,難唔難入,校風點,Khmama無私花大量私人時間做咁多嘢,如果也只是提供差不多重覆嘅嘢,你只會是收多一份認同,對你沒有額外的幫助,對嗎?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 11-5-3 14:24 發表

我明白,Khmama做幾佰間學校數據,有誤差唔出奇,我唔係抝數字,請勿誤會!我係講梗我覺得她這個方向對升中評估有crossover的幫助,一般而言,小六學生有Banding,中學無Banding,某中學收大部份Band1A小六學生便是所謂Band1A中學,我 ...

明白!
一時之間接受唔到咁大差距,所以引發誤會,
請見諒!
Michael2011 該用戶已被刪除

Total Disagree

Totally Disagree

THX!
原帖由 cjmjmum 於 11-5-3 13:15 發表
me too
多謝khmama

正面的指標給家長參考 - Disagree

原帖由 Michael2011 於 11-5-3 23:21 發表

Dear Ms Or Mr greendotdot,

Please let us know your relationship with Khmama.

thanks for your cooperation.

Michael2011

唔明大家點解咁多疑心, 人地義務UPDATE D 資料, 仲要係好多網人友要求, 人地至仗義幫忙, 搵咁多數據, 唔係易, 仲要被人咁多推測!!
資料性既野, 你咪當參考囉...... 你地又咪以為老師講既一定岩, 我自己九龍城網, 我問老師好唔好乙部填沙田區既學校, 佢同我講沙田唔係我既網只可以係甲部填呀...
如果再係咁, 我怕嚇走左D有心人, 下年升中既家長就仲慘呀 !!!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-5-3 23:43 發表

唔明大家點解咁多疑心, 人地義務UPDATE D 資料, 仲要係好多網人友要求, 人地至仗義幫忙, 搵咁多數據, 唔係易, 仲要被人咁多推測!!
資料性既野, 你咪當參考囉...... 你地又咪以為老師講既一定岩, 我自己 ...

wa....個老師好唔掂!!

原帖由 Michael2011 於 11-5-3 23:21 發表

Please let us know your relationship with Khmama.

Michael2011

Mr greendotdot 的解釋是十分正確, Khmama是跟會考6科14分計算,在大埔很多學校網頁內是有刊登出來,他的推算是很準確.如果一間學校收100%band1生但在會考六科14分只有50%(可升中六)而另一學校只有70%band1生而會考有60%有14分可升中六,如你是家長會選邊間.

我都覺得老師比出黎的banding都未必一定準確,所以banding的排位,不論來源,只好作參考。

但絕對不能抹煞khmama對我們的幫忙!

非常感謝khmama的努力和無私的分享。

除了教育局之外,無人可以掌握百份百準確的數據,因此khmama的分析和分組一定有偏差和錯漏。

若然大家有不同的意見和觀點,應該同樣無私地分享您們掌握到的不同數據、資料、分析和判斷,那麼我們便可以慢慢完善the whole picture.

Tommy

醒目開學勳章

感謝khmama的分享  

排名只是我們選學校咁多個考慮的其中之一,並不是全部。我想信好多家長會考慮交通,校風,口碑,甚至乎學校歷史,不過我會考慮多一樣野,就係校舍。排名只要在我個範圍之內的,我都會考慮。

正面的指標給家長參考 - Disagree

Michael2011

Michael, 多謝你俾面喎,無加 "Total" or "Totally",即是某程度上你都接受我嘅諗法,咪大家開心見誠傾吓囉,使乜鬼鬼竄竄咁,你寫中文我都睇得明嘅。我講你知Khmama同我的關係吖,咪同你一樣囉,係網友,如果你嘅觀點係有見地,我一樣會buy,唔好人肉MP3咁不停重複Disagree,你唔厭我都厭啦。有時間嗎Michael?不如一齊去做吓義工,有很多人需要我哋呢亭無聊人去幫助。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 Michael2011 於 11-5-3 23:02 發表
Dear Ms or Mr Khmama,

I am totaly disagree your listing, it make everyone confuse at thise important moment. And it is unfair to every school in HK. I strongly request, please delete this topic and l ...

咩事要鬼鬼祟祟開新account黎周圍煽火?唔該你清清楚楚交代下就真呀

Michael,
你唔同意khmama的分析, 即是你有一份你覺得更正確的分析在手啦! 如果有就囉出嚟比大定分享下囉! 如果無就唔好亂咁喺度批評人地努力出嚟嘅結果, 你淨係喺度寫 "DISAGREE" 係無用o架! 攞d有力證據出嚟囉! 唔好喺度空口講白話. 你係教育署署長呀? khmama d仔女已大了, 佢根本可以唔做呢份分析出嚟, 佢都係見咁多家長要求佢出手, 佢先做呢份分析, 你唔啱睇可以唔睇, 每個家長都心中有數, khmama的分析及老師的分析都只係作參考, 無人叫你信晒佢o架!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-5-3 23:43 發表

資料性既野, 你咪當參考囉...... 你地又咪以為老師講既一定岩, 我自己 ...

俾佢攪一攪,下年khmama唔再幫其他mami手就麻煩喇

下年我還有個女要升中,你千其不要搗亂擋 ,如你不同意,你可講出你嘅見解,不要在此鬼鬼祟祟指責他人,做些不君子嘅行為

我是路過的,

但我有注意到 Khmama 的苦心和無私的公開自己的心得, 有人唔同意咪唔好睇咯, 有本事就提出理據, 再勁啲更可以自己整個出嚟俾大家分享吓!

而家只是話 totally disagree... disagree ... disagree...我仲以為有什麼驚人嘢發表, 原來是 "莫須有" 咁叫人 刪版, 咁我就唔明,人家冇收錢幫人等同做義工, 根你的說法, 咁所有志願機關是不是都要收檔?? 想做好人都唔可以?  講白了, 如果這個版沒有用, 沒家長睇, 自然會冇咗, 又可必要閣下你做劊子手?  佢咁受歡迎, 自然是家長 BUY, 識咁多家長升中, 莫講話網上資料, 老師意見都未必聽, 我哋咁大嗰人難道自己都分唔出邊啲料有用邊啲冇用?  萬一錯了, 自己還不能孭起結果, 要你來 做大法官 ?

我的小孩還小, 但如果到佢哋升中還有Khmama 這個 post, 我會十分感激...

人間有正道

Michael2011
‹ 上一主題|下一主題