用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...   [複製鏈接]

tks so much for sharing! you guys are wonderful!

"""主流幼稚園都係net teacher教的, 冇係外面補習/學英文, 但屋企都會講/聽+閱讀。""""

蕭亞姨, 當年都係因為你的寶貴意思, 我個囡都順利入到TT, 你還給我一些方便呢, 真的很感激你!!

話咁快, 現在又差不多要準備考小一, 因為TSL係我屋企樓下, 口啤又好, 所以我都會報, 但知道佢要用英文IN,  我就有點"歉".....

你在上面提及主要係自己係家裡講/聽+閱讀, 可以分享多一點嗎?
因為囡囡沒有太大興趣看英文書,每次想講英文書, 佢便
同我講數, 要我講中文.... 有時心情不佳, 個面已立刻SHOW出來....

講方面, 始終自己英文不是强項, 所以雖然這半年開始我嚐試多左同佢講, 但效果距離用ENGLISH INTERVIEW相信還有很遠...

你仔女有沒有讀TT的全方位英語班的?

下年K2, 我都要諗清楚策略, 希望不用到K3時救不來呢!

原帖由 rowenahui 於 11-8-1 00:38 發表
"""主流幼稚園都係net teacher教的, 冇係外面補習/學英文, 但屋企都會講/聽+閱讀。""""

蕭亞姨, 當年都係因為你的寶貴意思, 我個囡都順利入到TT, 你還給我一些方便呢, 真的很感激你!!

話咁快, 現在又差 ...

我兩個小朋友都冇參加全方位課程的。如果你想知多少少有關我兩個小朋友學英文及其他學習上既分享,可以留意9月崇真開學時既資優課程既刊物,因為之前我同佢地做左訪問,到時會有我比較多既分享。不過先旨聲明,佢兩個應該都唔係資優的 ,所以我講既野, 平時非資優既小朋友都可以做到架! ^^

原帖由 silvia_ng 於 11-8-1 21:58 發表

我兩個小朋友都冇參加全方位課程的。如果你想知多少少有關我兩個小朋友學英文及其他學習上既分享,可以留意9月崇真開學時既資優課程既刊物,因為之前我同佢地做左訪問,到時會有我比較多既分享。不過先旨聲明,佢兩個應該 ...

明白, 謝呀!

回覆 2# silvia_ng 的文章

請問到時可否PM 崇真妳同佢地做的訪問,讓我可以學習妳的教育心得?謝謝!

原帖由 c1234 於 11-8-4 23:35 發表
請問到時可否PM 崇真妳同佢地做的訪問,讓我可以學習妳的教育心得?謝謝!

小女已畢業,恐怕冇咁快手可得到此份刊物。黎緊某育兒雜誌會黎我地度做訪問,應該十月出街,但我未知佢詳細會問乜(只知有關幼稚園選校), 到時有問本人心得的話再通知。

不過唔洗學我既教育心得, 當一個故事睇下就算啦! 盡信書不如無書

Sylvia mama,

can you still remember the exact date of Good Hope interview last year?
many thanks.

原帖由 truthmr99 於 11-8-5 16:40 發表
Sylvia mama,

can you still remember the exact date of Good Hope interview last year?
many thanks.

上年係10月2日(星期六)面試, 只得一日。收到RESULT既郵CHOP係11月5號。

Thanks a lot, Sylvia mama.

請問GH收唔收超大女(e.g. Oct )2005或細女(e.g. Dec 2006)?

想請教蕭阿姨,TSL同LMC是否兩所相近似的學校?
我對LMC的認識不多,只知道它是一間着重兩文三語並以活動教學模式來上課的學校,為什麼蕭阿姨當初覺得LMC更適合囡囡呢?

原帖由 chicken 於 11-8-8 17:28 發表
請問GH收唔收超大女(e.g. Oct )2005或細女(e.g. Dec 2006)?

SORRY, 唔知。但聽聞佢鐘意收有錢人/公務員子女...

呵呵...聽聞ONLY...不喜勿插, 我心靈好脆弱架咋。

原帖由 yipbebe 於 11-8-11 12:43 發表
想請教蕭阿姨,TSL同LMC是否兩所相近似的學校?
我對LMC的認識不多,只知道它是一間着重兩文三語並以活動教學模式來上課的學校,為什麼蕭阿姨當初覺得LMC更適合囡囡呢? ...

同是保良局學校, 是有點相似的。
不過呢兩間都唔係活動教學的, 要留意哦!但功課應該兩間都比較少。
LMC學第三種語言係ECA模式, 同TSL要課堂學+考埋試+測埋驗, 有唔同。可以選擇既語言亦都係唔同。
我當日覺得LMC比較適合呀女, 係因為佢係一個好介意人地點睇佢既人, 而佢亦會好努力表現自己比人睇。所以LMC校舍分初小同高小, 咁自然比小朋友既機會亦都較多。例如︰風紀, 每間校舍總要有, 咁係初小校舍, 小三可能已經可以做風紀了。TSL要突出既學生先可以參加ANNUAL CONCERT表演(或入左音樂方面既校隊), 但LMC好似唔洗的。太DETAILS我都唔係好記得...但總括黎講, LMC呀妹會少D COMPETITION, TSL就可能會捱得辛苦少少囉(因為佢學術上唔係太OUTSTANDING, 人際關係就好好既 - 世界女是也)。

明白晒,多謝蕭阿姨!
我係新手媽媽,阿仔嚟緊升K1,睇黎都要做下功課,深入了解下邊間學校適合阿仔。
蕭阿姨可以再請教你多一個問題嗎?以你所見,TSL喜歡收哪一類型的學生呢?

小一面試

原帖由 yipbebe 於 11-8-11 23:49 發表
明白晒,多謝蕭阿姨!
我係新手媽媽,阿仔嚟緊升K1,睇黎都要做下功課,深入了解下邊間學校適合阿仔。
蕭阿姨可以再請教你多一個問題嗎?以你所見,TSL喜歡收哪一類型的學生呢? ...

我個人覺得TSL收比較鐘意表現自己,活潑好動既小朋友。睇仔仔既同學仔, 十個有8個都ACTIVE的。

收到,唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題