用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中文跟唔上
go

中文跟唔上 [複製鏈接]

我姨生女YEAR 2,中文跟唔上,知唔知公文中有無用?
   0    0    0    0

我覺得有, 我個女p1, 認字好差(大部份is學生都係), 1st sem跟唔上, 老師話佢上堂時好似明唔晒; 12月開始讀kumon, 由最低level讀起, 今個月尾應該可以升第二次level, 認字多左, 發音唔錯, 平日仲會同我無端端主動講幾句pth, 學校2nd sem test 成績有明顯進步! 老師相當讚賞!

當然, 除左kumon, 我一星期可能會同佢溫兩,三日普通話(主要係溫kumon所教, 唔係課堂既, 因kumon進度有點急), 絕對有幫助

原帖由 minijelly 於 11-3-1 09:56 發表
我姨生女YEAR 2,中文跟唔上,知唔知公文中有無用?

國際學校的小學生,對中文之興趣!

請問KUMON是否可針對國際學校學生,因他們(小學生)實在沒有多大的興趣,更不提起精神來;令家長想自己教他們都難以下去!!!!!!!!
請問大家有什麼方法????
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

个人认为,Kumon可以提升认字能力,但没有帮到应用,但对IS的孩子来说,也算起到不错的作用了。

如果找到一两个同级的孩子(不要超过3位),然后由一位家长每个星期帮他们上一次课,这样也许会提升他们的兴趣,起码感觉不是“孤军作战”嘛。

原帖由 KaKaYa 於 11-3-11 13:08 發表
請問KUMON是否可針對國際學校學生,因他們(小學生)實在沒有多大的興趣,更不提起精神來;令家長想自己教他們都難以下去!!!!!!!!
請問大家有什麼方法???? ...

原帖由 evatsoihk 於 11-3-11 21:36 發表
个人认为,Kumon可以提升认字能力,但没有帮到应用,但对IS的孩子来说,也算起到不错的作用了。

如果找到一两个同级的孩子(不要超过3位),然后由一位家长每个星期帮他们上一次课,这样也许会提升他们的兴趣,起码感觉不是“孤军作战 ...

我就是想到這個辦法,只要堅持一定有效果的。

The most effective way is to talk Chinese with them at home.

原帖由 hitbadguy 於 11-3-19 18:27 發表
The most effective way is to talk Chinese with them at home.

Yes, by speaking in PTH at home may help them to keep the speaking part, but some of my students who speak PTH at home almost lost their reading and writing part.

我表妹請咗個專教EXPAT/國際學校的老師上門教,佢話每次幫亞仔溫番功課 + 老師另外每次準備主題活動遊戲。本來亞仔都坐唔定,不過可能老師有方法對呢D小朋友,咁亞仔上得都好開心,認字, READING, 同造句都好咗喎....

Kumon上課0係點架? 係活動為主定要坐定定架?

我朋友個仔讀Kingston P.2,我見佢都好鍾意中文,因為我們飲茶時,常見到佢自己作中英文故事。

現在有種叫“直映認字”法,我覺得幾有趣,因為是將中文字根據意思加以形象化,應該可以引起孩子的學習興趣,可以試下。

“直映认字”适合P1以下的孩子,可以引发他们对汉字学习的兴趣,但上了小学后,用处不大。

原帖由 NaipNaip 於 11-4-6 10:18 發表
我朋友個仔讀Kingston P.2,我見佢都好鍾意中文,因為我們飲茶時,常見到佢自己作中英文故事。

現在有種叫“直映認字”法,我覺得幾有趣,因為是將中文字根據意思加以形象化,應該可以引起孩子的學習興趣,可以試下。 ...

You may also try LukChan 陸陳漢語.  They teach writing skill as well.  They have a good syllabus, but they teach simplified Chinese characters.
‹ 上一主題|下一主題