用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ABC-DAD
go

原帖由 ritawong 於 10-11-24 17:59 發表
Dear Littlekidult,
明年女儿也要去南沙, 請問去幾多天, 仔仔回來後,
能否講一講大慨情况, 謝謝. 女儿明天回來, 她不太
適應北京天氣, 另中三去澳洲, 仔仔有沒有話要去? ...

南沙去3日, 住酒店雙人房, 話d住宿食物好過清華好多,已派去澳洲既資料, 去28日野營, 有13x位, 正價$35000, 有學費減免就照比例減, 去完會有45位特出同學有$5000獎學金等, 不過想去既話報左名都可能要輪選, 我地都想佢去, 而家氹緊佢.......

deleted

Hi, LittleKidult,

F.3 去澳洲不是 compulsory 嗎?  點解得13x 位?.....又28日都係"野"營? 

5好 ec, 又多一個問題家長. 
原帖由 LittleKidult 於 10-11-25 09:30 發表

南沙去3日, 住酒店雙人房, 話d住宿食物好過清華好多,已派去澳洲既資料, 去28日野營, 有13x位, 正價$35000, 有學費減免就照比例減, 去完會有45位特出同學有$5000獎學金等, 不過想去既話報左名都可能要輪選, 我地都想 ...

Dear Littlekidult,

謝謝回覆, 仔仔應該今天回港, 如有更多分享,
請告訴我們, 謝謝.
若果仔仔會參加明年暑假的澳洲之旅, 請與我們
一起分享, 因28天是一段長可長的旅程, 如有同學
去過, 可以知多些, 會較放心, 謝謝.

原帖由 asinai 於 10-11-25 13:12 發表
Hi, LittleKidult,

F.3 去澳洲不是 compulsory 嗎?  點解得13x 位?.....又28日都係"野"營? 

5好 ec, 又多一個問題家長. 

今年F3未係, 下年F3先係........
應該唔係全野營, 應該住都係旅舍果類, 不過唔會有酒店住......
http://www.higherground.com.au/contact.html
呢間攪的

阿囡今晚由北京回來.
上週日出發, 她是5:30am那一批. Dr Chan也有來送行.真辛苦校長.
女生住的迎春園,二人一房,有暖氣,有電視.據囡報[size=15.0463px]迎春園為清大的賓館. 阿囡很高興,因小五那趟去北京,住學生宿舍,這一次好很多了.房間暖氣很大,叫囡放兩杯水在房內,自製humidifier.
[size=15.0463px]不過上次有得玩,今次主要係上堂. 有D唔過癮.
吃飯在飯堂,囡說味道一般.但很便宜.
晚上9:45,規定學生回自己房間.
天氣低溫10~-3度,囡說還可以.但沒有落雪.

You can find some students comments and pictures of the RoP from http://www.spcc.edu.hk/english/ole_eca/rites_of_passage/1587

You can also find information about different programs in SAW in eClass > Notices for Students & Parents > Development, Issues & Concerns > Student Activities > Student Activities Week 10-11.

For RoP, the link is eClass > Notices for Students & Parents > Development, Issues & Concerns > Student Activities > F3 Summer Residential "Rites" of Passage Programme.

Dear estchan,

謝謝, 但此綱站已找不到, 此綱站是否有關澳洲之旅, 謝謝.

You can find some students comments and pictures of the RoP from http://www.spcc.edu.hk/english/ole_eca/rites_of_passage/1587.

原來是bk把最後的句號當作網址一部份,所以不能連結。

我已更正了,你可以再試。

原帖由 ritawong 於 10-11-25 05:26 PM 發表

謝謝, 但此綱站已找不到, 此綱站是否有關澳洲之旅, 謝謝.

You can find some students comments and pictures of the RoP from http://www.spcc.edu.hk/english/ole_eca/rites_of_passage/1587 ...

很多謝您的回覆.

LittleKidult,

Noted w/thanks!  

And thanks for cstchan's informations 2.
原帖由 LittleKidult 於 10-11-25 14:13 發表

今年F3未係, 下年F3先係........
應該唔係全野營, 應該住都係旅舍果類, 不過唔會有酒店住......
http://www.higherground.com.au/contact.html
呢間攪的

大家好, 小女明年升中一, 在此向各位師兄師姐打個招呼, 希望大家多多指教!

deleteddeleted

deleted deleted

當你睇到 exam 範圍之大/多 (esp. chinese) vs 平時 hw ge relax (compared w/other band one traditional sch la).....有 d 緊張已經好好!   

希望其他前輩家長可以教路. Thank you.
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-5 01:23 發表
有D緊張TIM,第一次中學EXAM 喎,跟唔跟得上呢?
完左SAW好似無咩火氣温書咁。BK 家長們點睇呢?

原帖由 ABC-DAD 於 10-12-1 20:31 發表
歡迎你,是\SPCC附小的同學嗎?

係呀! 我得一個小朋友, 好多野都唔識, 請各位多多指教,

收生比例

其實附小的同學是否可全部入到中學呢?有無試過唔收架?

收生比例

其實附小的同學是否可全部入到中學呢?有無試過唔收架?

回覆 2# asinai 的文章

第一次考試之後,見家長派成績表那一天,記得早D去,在未見老師之前會給你看你仔女的試卷,上次我去得遲只粗略看了中英數三科,考試內容像我以前考中學會考一樣,有些都幾深!

Hi, Johnny@Klnbay ,

多謝回應!
......深>>>>是英文嗎?   
原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-12-6 14:10 發表
第一次考試之後,見家長派成績表那一天,記得早D去,在未見老師之前會給你看你仔女的試卷,上次我去得遲只粗略看了中英數三科,考試內容像我以前考中學會考一樣,有些都幾深! ...