用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 從本地小學轉讀國際學校?
樓主: mattmame
go

從本地小學轉讀國際學校? [複製鏈接]

回復 1# Try2010 的帖子

不同入學階段都有不同要求, 一些己有很久歷史的IS很難考入, 要轉的要去一些二線的機會比較大.

還要看你現時的理念, 要全英定係英普?

回復 6# LWLM0804 的帖子

那係就不仿試下報名先啦.真的收了, 才再想也未遲.

有人會先入AIS, 再等其它IS, 但我唔會, 因為呀囝在LS都算頂得住.

有人覺得AIS唔好, 但有人覺得好好, 可以試左先.

原帖由 cdd 於 10-12-21 23:32 發表
其實我都有唸過同亞仔轉國際學校,佢p.4讀緊個間每星期唔係默書就測驗,一星期7日都係溫習及補習,見佢都讀得好辛苦,但到頭來都係唔合格...,其實係想佢讀國際學校可以練好d英文,但最大原因係我地兩公婆都英文麻麻地,請 ...

Just like to tell that as far as I know, IS primary is much more relax than IS secondary.  In primary, they don't have too much homework, but in secondary, there are 14 subjects since year 7, they have much more homework and assignments, research and projects etc. plus they have to join some activities after school.  They have more tests than in primary.  Students still enjoy their school life, but they are much more busier than in primary.  When kids move from local schools to IS, they have hard time in the first year as they need to work very hard to catch up with the English, unless they originally are very good in English.

請再俾多的意見

原帖由 mattmame 於 10-12-28 10:50 發表
不同入學階段都有不同要求, 一些己有很久歷史的IS很難考入, 要轉的要去一些二線的機會比較大.

還要看你現時的理念, 要全英定係英普?

Dear Mattmame,

非常多謝你的回覆, 其實我的planning係仔仔讀完中三後到外國升學, 但最近他的幾次考試總係大上大落, 我擔心入唔到好的中學, 所有想有多手準備, 但對IS又唔多認識, 可否俾多的意見.

回覆 1# Try2010 的文章

IS一般很知道邊間名校學生的低子, 也知道你來為什麼, 所以很看你小朋友的外貌, 面試表現, 成績單等等.  

所以當我最近呀仔考到不少獎狀時, 立即向一些IS面試時提交, 可讓IS的校長有個良好的印象.

當然, 家庭背景, 住址, 呀仔讀緊的是否名校都是他們考慮的因素.不過如果你仔仔本身英文底子不錯, 那已是一個幾好的入場要求.因為上到四五年級, 佢地的要求就會很高, 因為和外國的學校不同之處是, IS跟據政府要求必須先收外國人和不能說廣東話的小朋友先, 所以如果你的英文是中國人的英語便會被他們拒絕.

知道IS在YEAR, 6, 7 是很多LOCAL SCHOOL學生入FORM的時候, 和考小一時情況一樣, 但要看的要求就多得多了,所以你現在先計劃也很理智.

你是否不介意香港或九龍區的IS? 知道AIS是IS入場的臨時學校, 不過有些家長卻認為AIS很好, 尢其是KOREAN. VICTORIA, ISF口碑也不錯.不時也有空位.

知道KCIS都係不錯的選擇. 有(醫生)朋友自己是女拔出身, 三個女都在KCIS讀, 她還叫我不要讀廣東話學校.很費時費心機,可是我之前老是走進本地的火坑.

GSIS, HKIS, ESF很長龍, 0機會.不要浪費申請費.

原帖由 mattmame 於 10-12-30 00:40 發表
IS一般很知道邊間名校學生的低子, 也知道你來為什麼, 所以很看你小朋友的外貌, 面試表現, 成績單等等.  

所以當我最近呀仔考到不少獎狀時, 立即向一些IS面試時提交, 可讓IS的校長有個良好的印象.

當然, 家庭背景,  ...

多謝你的意見, 另外我的仔比較斯文, IS環境適合他嗎?

原帖由 mattmame 於 10-12-30 00:40 發表

當然, 家庭背景,  ...

我仔仔今年小五, 如果要入IS, 我要如何準備, 另你所提及
ISF是哪一間?  有間ICS口啤好嗎?

你說AIS是IS入門, 我不知道, 何解? 我對IS真係了解有限, 請賜教.

AIS = Australian International School or American International School?

原帖由 peter_pan 於 10-12-30 11:55 發表
AIS = Australian International School or American International School?

American. Australian's abbreviation is AISHK.

真的是說"中國人的英語便會被他們拒絕"嗎? 請問什麼是中國人的英語?

何解IS也知道入學申請人"來為什麼"? 請問他們知道什麼呢? Thanks...

If it is American International School we are talking about, then I would urge you to think twice before switching from a good local school.
So far I have not heard a single good comment about this school - some even described it as a band 3 international school!

原帖由 highfive 於 10-12-30 12:34 發表

American. Australian's abbreviation is AISHK.

回覆 2# RayEE 的文章

我發覺有好多IS, 當你打去問有無位時, 佢地都好快咁話, NO PLACE FOR CHINESE。

一D國際學校,講到明要流行英語才收。如GSIS,HKIS,ESF, 因為佢地聽得出你的口音, 要是你會說廣東話的,就到本地學校去吧,這是一個規定, 尢其是高年班嗎,收生就更高要求了。佢地有時好快盲就會話,好多本地學校的家長打來,以為我地一定有位,其實我地唔會有位架!

好似ICS,個RECEPTIONIS都話P3,4最多人申請入IS,因為LS開始辛苦,好多人來報,明知無機會都要浪費申請費,P1-5好難有位。

早排去某IS面試,同時有DBS和ST JOSEPH 一齊IN,有P2,P3的,大家情況一樣,頂唔順D升中壓力,所以去IS。

總之申請過程遇到很多不友善對待:

如:入了申請表後又無回音,唔話你知有無位,你入FORM先啦,之後再打去問有無位, 就即時話無WOR,比佢吞左成千元。有D你問佢有無位,佢只是答有無位不是問題,你考到才說吧,我們只看成績的。類似的對答真不少。

同意呀!好多家長成日諗注試左傳統學校先,唔得先轉IS,又以為讀左IS係不歸路,無錯,讀左幾年IS好難讀番傳統學校,但同樣地,讀傳統學校讀到二三年班想轉IS,人地有位先得架!所以,我都成日叫d朋友決定P1就要諗清楚,IS並不是一個避難所.

好多人有一個錯誤觀念以為只要交學費就隨時可以轉讀國際學校。

我鄰居有兩個女,大女兒幾年前從Grade 1開始讀 RC (ESF啟新書院),小女兒從 K1開始讀 ICS (今年讀Grade 1)

她說兩間都是好學校,但因為信仰關係,想把大女也轉到 ICS 。大概3年前入表 ICS,等了兩年多才通知可以去考入學試。她說筆試大概做了1小時30分,之後一對三見3位外籍教師20分鐘。

其實本地或國際學校各有優點,如果可以嘅話應盡早決定。

原帖由 mattmame 於 11-1-3 13:56 發表
我發覺有好多IS, 當你打去問有無位時, 佢地都好快咁話, NO PLACE FOR CHINESE。

一D國際學校,講到明要流行英語才收。如GSIS,HKIS,ESF, 因為佢地聽得出你的口音, 要是你會說廣東話的,就到本地學校去吧,這是一個規定, 尢其是高年班嗎,收生就更 ...

如果你係指英基, 佢本身係為不能接受本地教育的學童而設.如果你的小朋友已經在本地學校讀, 你的小朋友並不是佢地優先收取的人仕. 這跟你說中國人的英語是沒有直接關係.

至於要流利英語, 係因為佢地唔係教英文, 係以英文為教學語言.

住址只是esf用黎分唔同的catchment zone...

而個小朋友係唔係讀名校, 成績點, 有無獎狀, 外貌點, 家庭背景點, 呢d都唔係佢地入學的標準. 入學前一定有個accessment test, 唔達標的話, 個小朋友係名校曉飛都唔likely會收.

考唔考到之餘, 收唔收, 最重要都係間學校仲有無位. 點解咁難入, 唔係因為咩一線二線IS, 而係因為僧多粥少.

同埋, 報唔報係申請人自己決定. 唔可話人地吞左成千蚊既報名費. 真係有學校係到有位, 要interview個學生時先收"interview fee", 並唔係你想俾, 人地就要收.

今日見一個鬼佬客, 自己剛到香港,家人在外地.因為IS冇位.如果鬼佬都難有位, 更何況本地插班生?

回覆 1# tamm 的文章

有朋友外国回流,7岁孩子中文一般。 ESF排十几,没机会。维记一班二十四五人也不收, 说中文差。苏浙国际也没位。烦死家长。

回復 21# LWLM0804 的帖子

還掂都係唔會在香港讀, 費事同人顛啦, 讀LOCAL太辛苦了, 又唔係讀得好就真係好叻, 背書者!

其實, 國際的要求係正常好多嘅, 但個學習模式就明顯難適應, 不過以前的IS要求和現在的大大不同了.因為大家都喜歡谷, 所以連IS都有D谷啦.大多IS都要讀中文, 又要DICTATION, 即時學, 即時做ASSESSMENT, 都米話易讀, 不過其實學習就是這樣了.最多佢唔識先溫啦.都好過係又塞, 唔係又塞, 人來架.

至於邊間IS有位, 間間都唔同, 要成日打去問先得, 你唔想轉時佢可能有位, 但到你想轉時佢又未必有, 就係這樣了, 要很積極地找尋.

最近馬安山開了一間新學校, 朋友個仔考唔倒啟生, 就去了這間新校.都是同區的, 他說暫時很易入.(資料是在去年11月份)

回覆 2# mattsmum 的文章

家下IS真是好FULL.

D 入學要求高, 但自己的學生又唔係真係個個好TOP, 好心比個機會人啦.

‹ 上一主題|下一主題