用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
go

元朗區2013年升中資訊  

2013 年升中入學討論,由995樓開始。

伊中舊生會中學「學習生活體驗日」

(一)遊覽體驗
10月30日(星期六)

(二)校園生活體驗
11月3日(星期三)               

http://www.ss.qesosa.edu.hk/New_web_working/n4_curriculum/eps/20101030.pdf

伊湯中 『體驗學習歷程』

(一)共遊湯中校園
10月30日(星期六)

(二)體驗學習歷程
11月3日(星期三)

http://www.tkwss.qesosa.edu.hk/adv/1011_primary_leaf.pdf

保良局百周年李兆忠紀念中學

保良局百周年李兆忠紀念中學 (屯門)

* 中一自行分配學位 (2011-2012年) 的申請表格可於2010年12月1日起在學校網頁內下載。

*「升中簡介會」定於2010年12月12日下午1時30分於學校禮堂進行,歡迎小六同學及家長預留時間參與,報名詳情容後公佈。

呢排小六生掛住準備呈分試,升中資訊小d,所以我借機會講吓元朗/屯門區各中學的意見,自行收生階段係不分區,所以元朗學生都可以報屯門區中學(甚至九龍或港島區)。

首先講吓Band 1 中學,我認為元朗區EMI增值最多的一定係信義,而最少(甚至負增值)係元中、趙聿修、商會。元中、趙聿修好可能係非常大的負增值。

第一間我想講鄉議局中學,呢間絕對係元朗區最top的中學,元朗/天水圍小學全級頭三名好多都揀呢間,甚至天主教小學(有崇德聯繫位)既全級一/二名都經常揀鄉中而唔揀(應是自行時放第二志願)崇德。

呢間行絕對的精英主義,由中一開始,中一分班試時考頭四十名(現時好似係三十六名)編入E班(精英班),41-80名編入D班(次精英班),其餘打散編入ABC班,但通常其中一班成績會較差。

鄉中讀書比較自由﹐功課唔多,但較多小測,如果學生唔自律,就唔適合讀呢間。不過入得鄉中的學生,絕大部份係小學時成績已經好標青,讀書好叻,通常升中後都會KEEP住勤奮讀書,同學間讀書(溫書)氣氛頗濃。

佢地既試題同其他元朗EMI學校比,深咗小小,但差距不大。 雖然佢地的考試卷全級一樣,但平時 小測/chapter quiz ,由各負責老師自行出題,所以好多時E班一份小測卷,D班另一份考卷,ABC又另一份,大部分(但不是絕對)情況都係E/D班的小測卷略深過ABC班,ABC班的小測卷程度同其他元朗EMI差唔多。

鄉中傳統較着重理科,(會考年代)差唔多全部叻學生都揀理科,所以中六理科班有60個位,都要20/21分先至可以原校升讀。而文科(1班30個位)過去兩年都係收15分---對比信義文科今年收19分, 陳瑞芝收21分, 梁銶琚收22分。

如果個小學生的成績全級頭五名內,鄉中應放在自行收生階段的其中一間,6-20名內,如果學生有自律性,亦應考慮,20名以外,就要有破釜沈舟, 置之死地而後生的精神才好報讀。

----以上約屬個人意見,各家長應搜集多方面資料,才選出"最適合"你的小朋友就讀的學校。記住,沒有學校是完美的,而『最好』(會考成績)的學校未必是『最適合』你小朋友的學校。 -----

唔使客氣,升中資料互相分享,大家都會得益。

不過我打字慢,打呢d文章要用好多時間,可能要慢慢來。

christy-mama and Sherryko9:
你地有冇邊間中學係心水?或者我講佢地先。不過我唔係所有元朗中學都熟識,睇下幫唔幫到你地。

原帖由 Sherryko9 於 10-10-21 12:16 發表
好多謝你提供的資料和分析,可否繼續提供由上至下各中學的個人分析,真係對我地的半盲毛好有用!

跟著講下信義。

信義可以講係元朗區最"矚目"的中學,以往報紙要報導"中中的成績不比英中差",一定會訪問信義,不過呢種"成就",要學生付出好大的代價--每年中三升中四,都要淘汰一班,由(5x45)人減至(4x38)人,呢70人(有些年份多達100人),就要走去band 3尾的學校就讀。所以信義的會考14分或以上百分率,經常保持住85%以上,比女拔/男拔/喇沙/皇仁重高。

當然除了淘汰"次一級"(其實佢地仍然係BAND 1水準的學生)外,信義對自己學生的催谷都好勁,功課量比其他英中多好多,功課/測驗/考試題目比起其他英中略淺
,但由於量夠大,所以對提升BAND 1中至尾學生的水準,十分有效。

信義去年正式轉為全英中,但在催谷學生方面,絲毫沒有放鬆,反而加多"兩斤"重---今年信義F.1 統測前一個月,全級每日都要留校補課一小時,最快四點半先至放學,有時重要耐D。

聽學生轉述學校老師的說話--部分老師心聲--信義依家成績已經好過崇德及趙聿修,但重想更進一步。(呢點看法我有保留)

信義去年第一年(偷步)轉為全英中,世界歷史及地理首次使用英文教學。可能係第一年用英文教學的關係,效果並不十分理想,世史好多學生表示唔明白/掌握唔到重點,地理只係教咗原課程的三分之二,剩餘的三分一在六月大考後先教,暑假要學生自行做完整課的作業,九月開學時交。希望今年效果會好D。

信義係少數元朗區中學係初中有"真正"通識科的學校,課程內容同新高中文憑的通識科類似,我覺得對學生升讀新高中文憑的通識科好有幫助,不過佢地今年開始,初中通識使用全英文教學,我有D擔心教學效果反而會差咗,學生的分析/論點無法完整地表達出來。

至於校風方面,各家長完全唔使擔心,絕大部分學生都好純好乖,信義係元朗區校風最好的中學之一。

學校老師都好盡責,冇聽過有吞pot/不負責任老師的評語。

總括而言,信義係一間好好既學校,假設小六級band 1 生有60名,全級頭10名內,如果缺乏自覺性,"信義可以幫到你"!全級10至50名的學生亦應考慮放信義在自行收生階段的其中一間。入咗呢間中學,就唔好預期會有"輕鬆愉快"的校園生活,當然回報是公開試成績比其他人好。

.....呢編文章打咗兩個鐘,要休息幾日再講其他中學.....

-----

以上純屬個人意見,各家長應搜集多方面資料,才選出"最適合"你的小朋友就讀的學校。記住,沒有學校是完美的,而『最好』(會考成績)的學校未必是『最適合』你小朋友的學校。

-----

Sherryko認識伊中中的老師,佢對伊中中的意見應該比我有用好多。

不過我識幾個喺伊中中讀的學生,遲D講吓我對伊中中的印象,作為對Sherryko意見的補充。

上篇文章提到信義可能係EMI(英中)升值最高的中學,咁伊中中可能係CMI(中中)升值最高的中學之一。另外羅桂祥及翁佑都係非常好的中中。

伊中中及伊湯中明年(11年)開始同兩間伊小結龍,佢地收取的學生質素可能受影響,而且收取外校生的人數會減少好多,外校生想報伊中中,要留意呢點。

參考翁佑(同伍冕端一條龍)的數據,電腦派位階段乙部只有廿多個名額供全部學生(包括伍冕端學生及外校生)選擇。

趁著今晚得閒,講吓我對伊中中的印象,作為對Sherryko意見的補充。

天水圍咁多間中學,我覺得做得最好的是羅桂祥、伊中中及翁佑。佢地收既學生水準唔係特別標青( 叻既都俾英中收哂啦),但會考成績卻不錯,而且校風都好好。

識一個伊中中的中七同學,佢小六放榜時第二志願派入伊中中,放榜時喊成淚人。但入咗伊中中後讀得好開心,睇得出伊中中老師好有愛心,循循善誘,耐心教導,佢會考考到廿幾分(全級頭幾名),正衝刺A-Level中。可見『好既老師+勤力既學生+好既學習環境/氣氛』,不論英中/中中,都可以成材。

伊中中既政策係中一至中三連續讀同一班,不會調班,但教導的老師未必會相同。

(略去,最update資料請參考下文紅字)

伊中中大概有三分二的學生是由伊小正或伊小分升上來,另三分一是外校生。兩間伊小的畢業生,在英文班約佔一半人數,但在中文班則佔絕大多數,有些班高達四分三,可見伊小畢業生,在中學時仍有好大的進步空間。 ^_^

明年(11年9 月入學)伊中中同兩間伊小結龍,俾外校生的名額會少好多,伊中中的學術水平好可能短時間內有D影響。

今年(10年)伊中中有78個位供大抽獎用(沒有聯繫小學的羅桂祥有104個),同伊小結龍後,參考翁佑的數據,明年只會有26個或更少,因此外校生考慮伊中中時,要留意取錄機會會否少咗好多(或相反情況出現--由於名額少,家長唔敢報,機會反而增加咗)

由於一條龍的原因,伊中中明年取錄的學生水準沒法用今年或往年的數據做參考,加上給外校生的名額大幅減少,所以唔敢推薦各外校生的家長報呢間。但可以肯定的是,伊中中結龍後仍會是一間好好既學校---不過只限兩間伊小既學生享用。

多謝jaja澄清伊中中的英文班數目,我識既伊中中學生係讀中二,呢級開咗兩班英文班,原來喺教統局既語言微調政策下,伊中中只可開到一班英文班,即係全級只有36人左右可以讀英文班,而且初中三年係沒有英文班的上落車制度,經由中一分班試成績編定的中/英文班別,喺中一至中三都唔會改變。

元朗商會中學2011年九月升中一報名表可以下載了﹕

http://www.ylmass.edu.hk/web/what_news/S1%20Admission/S1_app_Form1112_c.pdf

今年商會有一項特別附注﹕"英文科成績優異或曾獲奧數獎/傑出學生獎"可直接獲面試資格。

其實兩間伊小都有好的band 1學生,不過佢地當伊中中係"水泡",第一志願係元朗區英中,入唔到英中先至會"回歸"伊中中。

最壞的情況係,伊中中跌到同循道衛理中學(同循道衛理小學一條龍,循小的口號是愉快學習)同一水平。

原帖由 Sherryko9 於 10-10-25 10:48 發表
最衰都係楊公(殺校),如果唔係貨源保証,伊中中佢地駛鬼結龍咩!知今年伊小都開到5班,所以係兩間伊中的貨源保証.聽番伊中中老師都嘆氣結龍後D學生質素會下降,你諗兩間伊小學生質素如何,連伊中中D老師都知,但無法,起碼呢 ...

香港青年協會李兆基書院 (直資,不參加派位)己開始招生﹕

開放日及簡介會﹕
1120()1212()
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_briefing.pdf

申請表﹕
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_admission_form.pdf

申請須知﹕
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_admission_guideline.pdf

今年報元朗區學生自行階段報屯門中學要認真考慮,因大抽獎階段好大機會屯門區沒有學位分配給元朗區(去年只有部份屯門區中學有象徵性的兩(two!)個位俾元朗區學生做抽獎,一D熱門中學更加冇得填,令到好多家長失咗預算。

其實冇咗伊中中的選擇,元朗區同級的中學重有羅桂祥, 白約翰, 基朗, 鄧佩瓊 等可以考慮,唔使山長水遠去屯門。

原帖由 701003 於 10-10-24 01:05 發表

翁祐only 20個位放出街 咁我即係諗都唔使諗啦!寄望羅桂祥啦!
再過屯門碰下運氣,馬可賓普教中,我like
不過我知有不少教育界ge父母,想仔女升中入宏信,唔使谷餐死都係好事 ...

每間中學都會有人讚好或批評,不同的中學要比較,最適當的方法是比較各中學的會考成績,會考成績呢家野冇得作假,作大。

不過好多中學,由其是成績"油麻地"的中學,唔想公開,咁就要問正在就讀此校的學生,特別是高年級的學生,佢地都會關注自己學校的公開試成績。

原帖由 Sherryko9 於 10-10-26 10:04 發表
mamafufu,我真係好佩服你的分析,你放落同級果D中學亦係我心中同級中學系列,有時見有D媽咪真係高估或低估(可能高要求)某些中學banding.可否繼續分析其他中學?

...

基朗中學升中簡介會(28/11)

http://www.keilong.edu.hk/schoolnews/20101019/1011.doc

It's a very good school.

Highly recommended.

I'll comment on this school some days later.

原帖由 whywhywhy 於 10-10-26 13:41 發表

any comments of this school??

選伊中中或其他英中,要考慮以下幾項因素﹕

(1)  伊小分有幾多%學生係band 1?
      『假設』伊小分只有30% band 1,咁30-33%的學生屬於band 2,佢地當然應揀伊中中一條龍啦。

(2) 你個囡囡的成績是band 1的頭/中/尾?
      如果係band 1 尾,會唔會有機會第三次呈分試(明年三/四月)時失手,跌落band 2? 揀伊中中會唔會穩陣D?

(3) 頭33%可以選擇其中一間心儀中學-->係只計頭兩次呈分試的成績(11月時已可確定名次),或三次合併(明年四月才可確定)的成績?

(4)  你的囡囡的英文成績是否較好,對英文科也有興趣,預期讀英文中學/英文班會對佢既英文水準有所提昇?

(5)  你話"其餘參加接龍學生會以抽籤形式進行, 到最後階段入唔到心水嗰間, 唔可以上訴, 只可以拒絶接龍。"--->咁幾時知抽籤結果,幾時最後決定是否拒絶接龍?

原帖由 jaja 於 10-10-27 23:29 發表
小女伊小分剛考完第二次呈分試, 11月要決定跟唔跟一條龍, 如你地所講Banding好, 真係會優先考慮選擇其他開全英文班既中學。
至於其中兩間伊小及兩間伊中接龍情況可以分享一下, 兩間小學頭33%可以選擇其中一間心儀中 ...

伊小分的網頁是說『60%獲派主要收取Band1生的中學』,同"有60% band 1 生"係唔同意思。而佢將伊中中分類為"主要收取Band1生"的中學---伊小分可能有四至五成畢業生入咗伊中中。

教統局將整個元朗/天水圍區的的小學生平均分做三組,分別是band 1 , 2 及3,每個band 佔33.33%

據我聽返嚟的消息,整個元朗/天水圍區最高band 1 生比率的學校是兩間光明,約50%頭,而天水圍區最好的是潮陽,約40尾%是band 1 生,兩間伊小在元朗/天水圍區應是約在中間水準,約30-35%。以上數字純屬估計,但應不會同事實相差太遠。

果『結龍結果會係11月尾知, 12月頭要決定接唔接龍』,咁我會等出咗第二次呈分試成績再作詳細考慮及決定。

我的意見是,如果係band 1 中,應報考全英中的中學,起碼佢地學生的平均水準高d,老師也可專心準備英文版教材,不用做雙語版,也不用擔心學生沒有足夠能力以英文上課。而且band 1 中的學生在大抽獎階段把盧幹庭/基元放在頭一/二志願,幾乎肯定可以入到。

原帖由 jaja 於 10-10-29 12:17 發表
非常多謝你詳細分析!
(1)  伊小分有幾多%學生係band 1?
      『假設』伊小分只有30% band 1,咁30-33%的學生屬於band 2,佢地當然應揀伊中中一條龍啦。
*據佢地以往紀錄約60%獲派Band1中學

(2) 你個囡囡的成績是band  ...

升中階段元朗市區及天水圍區是合併為同一區派位,元朗區小學平均水準好過天水區。

元朗區有兩間光明,元朗靈愛,鐘聲,榮茵,徐澤林,兩間元官小等,而天水圍區雖然學生人數眾多,但反有好多小學收生不足。

所以喺天水圍區好多小學band 1 生比率都低過30%,有極少部份甚至低過20%。

"校友會小學"--你係指天水圍嗰間英業定元朗間舊校?---
不過我唔認識呢兩間小學的學生或家長,所以俾唔到評論。

原帖由 Sherryko9 於 10-11-2 10:22 發表
睇到60%--->Band1中學,我都覺得
我亦想問小學(元朗區)是否普遍40%甘上下派去band1中學(老實答,以我自己理念,(俗稱)英中才算上band1中學,未到英中階段的會放入band2頭...)?
可否繼續分析吓其他英中(升或降 ...