用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
樓主: smallfoothk
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

回覆:瑪利諾修院學校家長交流區

請問升中表格(小學部用)用藍筆定黑筆填,表上無寫。謝謝。

回覆 NurseSally 的帖子

一班半,即約50人。請留意,這個數目是包括自行,派位及叩門。

引用:回覆+NurseSally+的帖子 一班半,即約50人

原帖由 MC1128 於 13-12-26 發表

一班半,即約50人。請留意,這個數目是包括自行,派位及叩門。 ...
自行其實很少位啊!

回覆:NurseSally 的帖子

舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額係全部for外校生的。但計返今年 F1外來生的人數,原來自行階段只收咗二十幾個外來生。

引用:舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額

原帖由 pcrystal1010 於 13-12-26 發表
舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額係全部for外校生的。但計返今年 F1外來生的人數,原來自行階段只 ...
你囡好叻啊!!她讀什麼小學呢?是否名列前茅?

位少,我驚浪費自行機會!

sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安,好驚因為自己嘅錯誤選擇,而令囡囡錯過最啱佢嘅學校。咁自行階段選校時,MCS係我地嘅首選(屬於跨區),另外一間地區名校係我地嘅次選。因為我個囡成績係小學全級前五,加上有其他課外活動獎項,對於次選係稍有把握,但對於MCS,就志在報名嘗試下,冇諗過會有把握成功。咁面試前,都同阿囡溝通咗,唔比壓力佢,希望佢可以輕鬆自信去面試,當時佢自己覺得面試表現都唔錯。七月放榜時,當知道佢可以夢想成真時,果一刻我感覺佢真係好lucky! 開學後,都曾經擔心過佢係咪需要好長時間去適應全新的中學生活。但出乎我意料之外,佢適應得好好,冇太大問題。溫書,做功課甚至考試前的溫習都係佢自己安排。唯一有嘅“壓力”,就係班裡太多叻人(外來生來自港九新界不同地區,聽聞全級第一都有幾個,好多仲係文武雙全),令佢覺得自己不再“優秀”。不過有壓力,才會有更大的動力,佢本身係不服輸嘅性格,所以佢而家有更大的動力去讀書。見到佢每日開心返學,享受精彩的中學生活,我都感到十分欣慰。

如果真係心儀呢間學校,對自己嘅囡囡有信心,可以不妨一試!

班半人係外來生~

各位家長. 貴校一年考試2次, 分別在那兩個月份, 是否在假期前考完?

謝謝!

回覆 sugarjade 的帖子

12月初,放聖誕前
6月初,放暑假前

Thank you MC1128.

MC1128  welcome  發表於 14-1-7 19:47

引用:sorry,遲咗覆你!+如果你唔介意,我都可以

原帖由 pcrystal1010 於 14-01-02 發表
sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安, ...
唔該哂!我囡自行會試MCS!

引用:sorry,遲咗覆你!+如果你唔介意,我都可以

原帖由 pcrystal1010 於 14-01-02 發表
sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安, ...
請問interview困難嗎?表上要列明小學三月份考試之日子以安排面試曰,MCS真周到啊!!

自行選了貴校!

MC1128  祝好運!  發表於 14-1-13 22:44

各位今個星期派report card, 學校係唔係唔會公佈名次?

MC1128  沒有名次  發表於 14-1-22 15:31

回覆 MARGLAM 的帖子

No ranking

Your choice is wise.

今日派了成績表,成績相當理想,希望亞女繼續保持現有水準

MC1128  恭喜  發表於 14-1-26 10:29

回覆 MARGLAM 的帖子

恭喜,我囡囡的成績都不錯,老師表示在中上的成績,

MARGLAM  叻叻!  發表於 14-1-27 11:22
‹ 上一主題|下一主題