用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區  

原帖由 candyvu 於 11-9-17 12:41 發表
好叻仔呀!祝你們幸福快樂!

多謝! 我都一樣祝你們一家幸福快樂, 最緊要小朋友聽聽話話, 比心機讀書!

唔知下星期二水運會多唔多家長去睇? 你們會出席嗎?

我要返工,所以中學以後未去過,不過我想有參加比賽的同學媽咪,有些都會去,尤其F.1家長,(因為小學的水運會,好多家長都去開的),如果有時間,去吓都無防,因為越大個就越唔比妳去的,到時如果真係無"mud"家長,早d走都得嫁!

多謝你的意見! 我都想見識吓!

回復 2# mayc 的帖子

mayc,check pm please!  Thank you!

20020116:

巳覆,如看不到PM,可再聯絡!

原帖由 20020116 於 11-9-23 14:17 發表
mayc,check pm please!  Thank you!

原帖由 mayc 於 11-9-26 10:27 發表
20020116:

巳覆,如看不到PM,可再聯絡!
多謝!
為免阻礙這裡,不再在此尋找你,我們繼續在pm聯絡。多謝你的幫忙。

各位:
8/10(六)3:00-4:00PTA舉行家長自由談,請家長抽空出席,認識家長之餘,還可了解兒子的學校生活!

你會出席嗎? 到時見啦!

家長自由談會分級形式進行,有些PTA的家長會解答或代為反映家長的問題給校方,我地F.3,當然是環繞選科的重要話題啦!到時我也會去的,See You!

原帖由 mayc 於 11-9-28 08:23 發表
家長自由談會分級形式進行,有些PTA的家長會解答或代為反映家長的問題給校方,我地F.3,當然是環繞選科的重要話題啦!到時我也會去的,See You!
期待你代傳話,等你好消息,thank you

昨天上午學校低年級游泳初賽, 非常熱鬧, 各社運動員不論是否時常習泳的學生, 都積極參予為社取分, 好欣賞他們投入學校活動, 雖然陽光燦爛坐在看台都有些熱, 但他們好有秩序, 希望明天決賽不會受天氣影響, 可順利進行, 因為高年級同學比賽應會更加激烈!

meyonw:
你囝囝有沒有參加?我囝自從F.1參加過後就唔肯游了(距離越來越遠) ,不過他巳備戰陸運會了,這兩個星期日早上都練完跑才返教會,希望唔會差太遠啦!

回復 93# mayc 的帖子

mayc,

阿仔有參加27/9初賽, 第一次參加學校比賽心情自然緊張, 可惜29/9打風, 有學兄話可能決賽不舉行了, 唔知最後學校怎決定?

陸運會阿仔都有報名, 但他志在參予, 為社取分, 沒有你阿仔咁積極練跑步, 我只希望佢投入中學生活, 積極開心就好了, 希望你阿仔有好成績!

mayc同 meyonw ,妳們好!妳們仔仔都有參加陸運會,我個仔今年都有參加,玩800同1500米,佢話今年同中一跑,有小小著數,但是就沒有日日練跑,只是星期六日有時間才跑番一轉,佢話參加陸運會PE個科有分加,到時有時間我都會去捧下場,睇下佢會唔會跑包尾

回復 95# camry16618 的帖子

嘩! 好勁! 跑800米及1500米, 肯定是運動健將, 是田徑隊員嗎? 阿仔初初話跑50及100米, 結果改了跑200米及接力, 希望佢有氣跑完啦, 哈哈!

meyonw妳好! 我個仔咁懒點會係校隊,次次話去跑步都要去推先走,我要佢去跑步目的都係想佢做多D運動!不要時常坐係到只會食和訓好似廢人一樣,我要比佢知道搵錢好辛苦!做人要腳踏實地,要有耐力,要有枑心,不斷努力才有進步!

回復 97# camry16618 的帖子

camry16618,

為人父母真係用心良苦, 希望小朋友體魄強健, 又希望佢有上進心有進步, 我們大家一起努力啦!

星期六有個家長義工敍會1:45pm你會參加嗎? 可會見到大家?

今年我老婆無做聯絡員了,但我地會去開家長會,去聽聽其他家長意見同心得。如果有機會見到面既,大家都可以交流一下教仔心得,謝謝!

回復 99# camry16618 的帖子

唔駛客氣! 到時可識多啲朋友, 學多啲野, 到時見!