用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

回復 hkugac 的帖子

My youngest son Tomorrow will attend the first interview in HKUGA for this yr 2013 S1If my My elder son has studied in this school since S1 until now S5, any chance to give
A offer easily as his brother studied here? Any parents have same cases before?

Thanks

請問幾時會有簡介會及open day? Thx!

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問幾時會有簡介會及open+day?+Thx!

原帖由 jo10 於 13-03-14 發表
請問幾時會有簡介會及open day? Thx!
對上果次係11/24

(未確實)叫到風話校長做埋今年就走

醒目開學勳章 王國長老

哎, 見到家長信了

因乜事呢? 近排已經有些老師resigned, 依家連校長都resigned埋!

校長做到幾時? 知唔知因乜事走呀? 我個囡下年S1, 都係因為覺得校長幾好, 對他有信心先讀, 點知佢竟然走

醒目開學勳章 王國長老

引用:校長做到幾時?+知唔知因乜事走呀?+我個囡下

原帖由 cindy11841 於 13-03-19 發表
校長做到幾時? 知唔知因乜事走呀? 我個囡下年S1, 都係因為覺得校長幾好, 對他有信心先讀, 點知佢竟然走:nau ...
做埋今個學期。暫時聽到係健康出問題,詳情吾方便講亦只係互相88下。哎,令人擔心(為自己擔心亦為校長擔心,健康無價)

醒目開學勳章 王國長老

經過幾日七上八落, 事情終於SETTLE, 校長會STAY, 安樂晒

女兒是外來生, 想問難適應嗎? 另外想問暑假會有S1的預備班上嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:女兒是外來生,+想問難適應嗎?+另外想問暑假

原帖由 cindy11841 於 13-04-07 發表
女兒是外來生, 想問難適應嗎? 另外想問暑假會有S1的預備班上嗎?
吾難,我都好surprise,我預左正常小學上果d會自己玩,外來果d又自己玩,點知根本吾關事,我女同d外來生都好close,聖誕節已經約晒出街玩(事實上我女要求我快d同人地家長混熟,咁佢就可以去sleep over)。我觀察到最吾受歡迎的同學,係果d自以為好叻講野串串果d,尤其港小學校氣氛比較和洽,小朋友永遠都多各種機會老師吾會睇吾起邊個,所以佢地讀書叻吾叻都不嬲平等,咁見到有d巴巴閉外來生,就不免會吾鐘意

回復 Charlotte_mom 的帖子

口甘我就放心啲, 因為我個囡比較靜, 我怕她難識到朋友. 那暑假有S1的預備班要上嗎?

醒目開學勳章 王國長老

唔駛擔心適應, 真的, 我見我女同D同學不知幾愉快, 我有問過佢"D男仔呢?", 我女話"咪一齊發顛LOR", 我女俾我睇XMAS PARTY上, 成班男仔跳GANGNAM STYLE (果期興), 原校上又有外來生又有, D女仔就拎手機出黎影, 笑到震晒, 簡直係合作愉快

港小學生其實思想好簡單, 開開心心又一日, 無話特別惡性競爭D咩或者邊個唔叻就睇唔起果D, 我見佢地S1就算係拎老師黎開玩笑, 都係BB級同善意, 既然老師都唔介意我都笑下算 (幾可愛架, 例如老師要佢地唱山歌, 成班緊係覺得勁老土, 就玩改歌詞話老師迫佢地唱, 老師話:現在我迫你們嗎? 成班又笑騎騎賣口乖唱: 不過老師是為我們好呢~!) 始終港同D老師好多都比較玩得, 青少年呀, 唔鬧得架, 要靠溝通, 所以老師學生都好融洽, D細路都單純D

試下叫你女放開自己, 老師都俾好多機會同學架, 唔好怕唔得, 咩都試下呀, 我女無學過管樂都俾老師捉入樂團(因為果樣樂器岩岩無人學開), 我女笑晒咁因為老師讚佢有天份, 然後我女校隙鋼琴有獎, 交分紙俾老師時, 老師又叫佢去週會表演, 我女好開心架! 佢好多同學都一樣係無學過俾人捉去訓練/入隊/入咩團, 所以好多小朋友都自我感覺良好

暑假無預備班呀, 考完PRE S1就等開學日了 (舊年9月1日好似係星期六, 學校照開學做ORIENTATION, 咁算唔算?)

好開心口甘

醒目開學勳章 王國長老

係幾開心架, 我女呢2日作病, 呆呆地, 係都要返學, 今日就真係頂唔順無返喇! 我女話可唔可以WED至請病假因為有堂好悶, 我話"緊係唔得啦!"

囡囡好番啲未? 另外想問一下, 功課深嗎?

醒目開學勳章 王國長老

thank you, 好返喇, 佢作感冒, 呆左2日食左藥, 今日又返學

功課深架, 港同就算小學, 功課都唔淺, 不過功課量唔多咁解姐, 一升中明顯功課忙左, 睇既野多左, 我女快有humanities測驗 (如果你未清楚我要更正你, 係有測驗的, 唔少tim), 尋晚陪一陪佢go through d notes, 嘩, 印出黎2cm咁厚! 我陪下佢, 佢就睇得快D lor, 自己慢慢睇就有排咁

我仲以為一年得一次考試, 原來有幾次測驗. 阿女使唔使補習?

醒目開學勳章 王國長老

正正經經叫考試係6月, 但中間都好多TEST, 1月有評估週, 其實類似考試, 而開學到而家亦好多小測, COMING TUE我女都要TEST HUMANITIES同SCIENCE, 忙架, 不過還算OK, 等佢地KEEP住緩步跑都好 (放心WOR, 我地直升HEA慣果班都頂得住)

我阿女小學除咗英文科是全中文, 我怕她升中難適應
‹ 上一主題|下一主題