用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 伊利沙伯中學家長交流區
樓主: ping12344
go

伊利沙伯中學家長交流區  

油尖旺區 band1 生 機會 大!  

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-28 19:50 發表
this is my husband & i dream school....how to get to this school in big chance?? my son will P.6 this year!!

中七成績

原帖由 ping12344 於 11-7-7 11:01 發表
manyan1212
不好意思.想請問中七畢業生 高考考的好嗎?伊中畢業的學生大多數的出路是...?方便可否告知你個人又如何呢?因我也在找合適女兒的補習先生... ...

我的女兒剛考入大學,她有3A 入了HKU Medi。她很喜歡QE,所以預料沒轉校,交的朋友也很好。因為學校無死谷,她很開心,又攪  grad din, 又攪 concert。她這班09成績不太好,好的又轉了校或出國,所以似乎入大學的%不太高。不過讀書都是要靠自己。

Congratulation....further doctor

恭喜! 恭喜!  我也聽聞我女說  09FA 的成績不太好, 校長很不高興, 10FA 會比較好.  

原帖由 chingchingyeung 於 11-8-1 17:01 發表

我的女兒剛考入大學,她有3A 入了HKU Medi。她很喜歡QE,所以預料沒轉校,交的朋友也很好。因為學校無死谷,她很開心,又攪  grad din, 又攪 concert。她這班09成績不太好,好的又轉了校或出國,所以似乎入大學的%不太高。不過讀 ...

中七成績

原帖由 88muimui 於 11-8-2 11:19 發表
恭喜! 恭喜!  我也聽聞我女說  09FA 的成績不太好, 校長很不高興, 10FA 會比較好.  

校長試過openly話他們成績差,他們知恥近乎勇,十分努力。BIO班有at least十三,四個入到U,對得住大家啦。

希望唐校長能鞭策多點...  但好像很多宅師離職!

原帖由 chingchingyeung 於 11-8-2 12:26 發表

校長試過openly話他們成績差,他們知恥近乎勇,十分努力。BIO班有at least十三,四個入到U,對得住大家啦。

回覆 1# 88muimui 的文章

請問伊中的學生需要依靠出面補習社嗎?好想幫囡囡找一間不須補習,學生自律讀書的中學,老師又積極教書...我都知甘講好貪心,邊個吾想呀...不過有甘既學校可吾可以上來報料呀

你好呀, 我女是你仔師姐.  如果有1X名內, 應該有得見.

原帖由 miffy 於 11-8-5 17:37 發表
各位你地好, 我仔讀緊新油天, 請問有無師兄師姐??

我target都是九華和伊中, 但個人prefer男女校, 所以較為喜歡伊中, 你地知唔知油天大約幾多名才可以在第一round in伊中??

去年收得5個, 但九華收15個, 感覺上伊中 ...

自律讀書應該是出自學生本身, 在伊中讀書, 要自律才行, 不然, 成績一定不好, 因為學校很自由, 不催谷的..
至於補習, 要看學生自己需要, 不能說是依靠出面補習社, 我女有補, 她覺得有幫助, 尤其是數學..
原帖由 sowasabe 於 11-8-5 17:32 發表
請問伊中的學生需要依靠出面補習社嗎?好想幫囡囡找一間不須補習,學生自律讀書的中學,老師又積極教書...我都知甘講好貪心,邊個吾想呀...不過有甘既學校可吾可以上來報料呀 ...

原帖由 miffy 於 11-8-5 17:37 發表
各位你地好, 我仔讀緊新油天, 請問有無師兄師姐??

我target都是九華和伊中, 但個人prefer男女校, 所以較為喜歡伊中, 你地知唔知油天大約幾多名才可以在第一round in伊中??

去年收得5個, 但九華收15個, 感覺上伊中 ...

之前我囡呈分試兩次大約20-30幾都有得INTERVIEW,我估她是派入去..

原帖由 miffy 於 11-8-9 09:58 發表
mega_yi, 88muimui,

兩位師姐考1x-2x, 真係好叻呀。

兩位其實有機會去庇利羅氐或者st. mary喎, 果時有無in??

我仔未試過有呢個名次, 即係唔洗in囉, 叠埋心水煲九華算。 ...
.

沒有選庇利羅士是由於囡囡覺得遠, St Mary 就古老.
聽今年家長講, 入了五位,只得一位有interview 過. 我估計30名內才有得interview,

1st round 冇揀QES, 揀左庇利羅氐, 有2nd interview...QES 係攪珠入的.
原帖由 miffy 於 11-8-9 09:58 發表
mega_yi, 88muimui,

兩位師姐考1x-2x, 真係好叻呀。

兩位其實有機會去庇利羅氐或者st. mary喎, 果時有無in??

我仔未試過有呢個名次, 即係唔洗in囉, 叠埋心水煲九華算。 ...

大家好, 我囡囡今年升中三, 聽佢講d同學開始緊張啦, 有冇人可以分亨經驗

我女升 F5, 好忙, 佢識F6 的師兄姐已經日日自修室讀了!  

原帖由 lauyy 於 11-8-18 13:41 發表
大家好, 我囡囡今年升中三, 聽佢講d同學開始緊張啦, 有冇人可以分亨經驗

原帖由 88muimui 於 11-8-18 20:25 發表
我女升 F5, 好忙, 佢識F6 的師兄姐已經日日自修室讀了!  

你女選科時老師有冇提供協助? 比d意見咁? 我都幾擔心!!!

老師有冇提供協助我不大清楚, 選科時都是跟自己興趣及跟我討論的結果.. 不用擔心, 大多都能入讀自己選取的科目, 除非成績很差, 最hit 科目是chem.....  phy, bio, econ 都多人選  

原帖由 lauyy 於 11-8-19 00:45 發表
你女選科時老師有冇提供協助? 比d意見咁? 我都幾擔心!!!