用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培正中學交流區
樓主: fatkk
go

培正中學交流區

回復 40# ksw 的帖子

我仔在太子金綸買校褸, 恤衫及白西褲就在九龍城獅子石道。
歡迎你加入PC大家庭,你一定會喜歡這所學校!
PS 請check pm.

你是私小升上去嗎?我現在好擔心我小朋友是外來生難識應.日後希望多多指教.
原帖由 fatkk 於 11-7-9 06:38 發表
我仔在太子金綸買校褸, 恤衫及白西褲就在九龍城獅子石道。
歡迎你加入PC大家庭,你一定會喜歡這所學校!
PS 請check pm.

hello...各位培中家長...

有幸阿女都會係培中讀啦.......

希望各位多多指教....

原帖由 ksw 於 11-7-9 21:56 發表
你是私小升上去嗎?我現在好擔心我小朋友是外來生難識應.日後希望多多指教.

WELCOME....我阿女係培小升上來GA....唔使太擔心適應問題, D 同學都好乖GA...相信大家都係差不多年紀, 好易溝通.....
請問你係第幾志願入GA ??

第一志願入
原帖由 hinhin_ma 於 11-7-10 01:15 發表

WELCOME....我阿女係培小升上來GA....唔使太擔心適應問題, D 同學都好乖GA...相信大家都係差不多年紀, 好易溝通.....
請問你係第幾志願入GA ??

I don't know the source but my son said there is only 4-5 newcomers (Form 1) to join the PC Middle Sch family this yr.  Yr child must be very great.

回復 46# mky9842 的帖子

請問中一係唔係一定要用電話?

原帖由 ksw 於 11-7-13 21:21 發表
請問中一係唔係一定要用電話?

應該話要有一部可上網GE 電話.....
註冊果日你應該都有出席, 當中有介紹到開學後有D 上網PLAN, 其實你本身都已經用緊上網PLAN, 應該唔使JOIN 個PLAN (但唔肯定).....或者你有可上網GE PDA 等代用,,,

hihi, my daughter just accepted by pui ching, any F1 同學 here?

請問女仔校服去邊樹買抵d呀? & how about books?

原帖由 多利是 於 11-7-22 11:34 發表
請問女仔校服去邊樹買抵d呀? & how about books?

愛民村商場地下18B 愛民校服!

我肥仔上星期在那裏買了2套。恤衫$63 長白褲$125
本來想去旺角金綸買,但聽其他家長講話那裏貴唔在講,D職員都好吋下,所以去愛民試下,ok 喎!重有地方即場試穿。

請問有冇現任培中家長,你D小朋友上年在培中上樂器班呢?特別單簧管班。導師教得好唔好?可否給點兒意見?

小兒在培小逢週六早上跟Miss Au學單簧管,她教得不錯,兩年半已為小兒準備應考6級試。但下學年升讀培中後,恐時間不合,未能於週六早上到培小上課,要求她上門個別教授學費很貴。
得知培中上學年的單簧管班安排在平日放學後,時間都適合,但不知導師水平如何,請知情的培中家長給點意見。謝謝!

原帖由 tangko 於 11-7-29 11:07 AM 發表

本來想去旺角金綸買,但聽其他家長講話那裏貴唔在講,D職員都好吋下,所以去愛民試下,ok 喎!重有地方即場試穿。 ...

thanks for inf.  

我在旺角金綸買.恤衫$68(26領)長白褲$112(29腰)我在愛民村也買過.但我覺得金綸的料靓D
原帖由 tangko 於 11-7-29 11:07 發表

本來想去旺角金綸買,但聽其他家長講話那裏貴唔在講,D職員都好吋下,所以去愛民試下,ok 喎!重有地方即場試穿。 ...

Any recommendation for buying school uniforms?
Many thx.

Will parents quote the price of the sch uniforms buying from Kln City?

晌KLN CITY 昌記買左校裙$125....質料同小學D 差不多...
不過,個校章就差D....

我係愛民買左校服比阿女呀, 要$190 wor! 打電話問過話$120既, 可能阿女高大啦~

九龍城之前行過睇$130, 但覺質地好薄, 無問到阿女size就走左, 我而家買左1條裙, 可能去九龍城或者金綸買多條囉~

回覆 1# 多利是 的文章

wa!! 唔平wor, 不過d料應該係好d...阿女都要買L

請問...培中有無校章賣ga ??