用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 皮紋測試呃人
樓主: edea
go

皮紋測試呃人   [複製鏈接]

我唔信囉 ~~

我學過少少皮紋學,絕對唔係即時幾分鐘就完事,小朋友要取腳紋才準.
長沙灣果度我都上過去做測試,太兒戲.都唔夠定俾左幾千買嘢!

中國手相學都有幾千年歷史...
一樣有人信, 有人唔信, 但係你話佢係唔係科學???

I just receive the promotion from the abovesaid centre..... luckily I have heard that test in bk before.. i have not yet to confirm such booking. The staff said, I have to pay $150 before the test.

我覺得皮紋學好準, 不過為了想你買教材的公司, 不會分析得很仔細, 令你覺得唔係好準.......以我囡囡為例, 佢音樂天份特高, 但大小肌肉的分很低......本以為佢彈琴一定OK, 點知未如理想, 原因, 音樂天份高但大小肌肉低, 對樂器的反應比較慢, 但唱歌就OK, 天生音樂感強......原來要看這份報告要配合好多方面, 唔係單睇其中一個分數咁簡單, 我拎住份REPORT自己上網自學, 左查查右查查, 才明白, 呢門學問好高深, 唔係果D SALES講一個半個鐘, 呢呢去去叫你買教材提高佢乜或因不足而訓練佢物咁架....大家既然做了個測試, 唔好掉左份報告, 再研究一下丫~~~

Cutemom0808  agree  發表於 12-6-21 10:09

我個女八個月時我帶佢去我中大校外課程個導師做皮紋. 皮紋唔係測IQ, 只不過話比你聽個女可能有乜野特質同邊一個部份好可能差少少.

剩係份報告都幾十頁, 加面對面解釋一個多鐘, 講緊都係幾百蚊 ( 當然佢收平我啦), 絕對無SELL 教材( 應該話佢都無賣, 你想買都無)

golfmama 發表於 12-6-17 15:02
我個女八個月時我帶佢去我中大校外課程個導師做皮紋. 皮紋唔係測IQ, 只不過話比你聽個女可能有乜野特質同邊 ...

成年前既post都踢返上來,我囡囡又大一歲了,so far仍然覺得算準。我覺得佢算是一種统計學,统計也有statistical error, 千萬不要看成IQ test或迷信,也不要去錯謀人寺!

回覆:Cutemom0808 的帖子

我就唔認同話呃人,準不準就視乎你怎樣演繹同你相信程度。等於你花幾千蚊比個八字比相士批命,相士講一堆嘢,你都唔知係咪真係準啦!永遠講啲將來或你不知道的事情,都係冇得要人負責啦!但佢哋啲推銷手法反而有相榷,可以話掛羊頭賣狗肉,實在係想你買套貴教材。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

呃人太過份

我有幾個朋友都中招

brian61950 發表於 10-12-13 19:33
咪就係,橙皮紋緊要d啦!
cant agree with you anymore

我全家都做晒,原來我一家人都係開放型指紋,位位做咗$1X00,真係好準,果間公司(電視介紹)冇叫我地買card wor... 但有介紹我地買CD,我都買咗兩隻, 唔洗比成萬蚊咁貴

我地一家人都做了,但他們沒叫我們買東西,上門一做完就走,看完報告收錢就走,但做一次都成千蚊,兩個仔仔做晒成3千幾,都好貴

天,真是什么事情都有吖

研究/測試皮紋,
不如科學d, 學科學家研究/測試 腦紋, 腦容量, 腦細胞...
人應該是用腦唸嘢, 應不是用皮的.

其實學過Literature Review的家長,可以自己參考正統的學術期刊,睇睇外國的科學家一直以來在這方面的研究,以下連結是一些參考名單:http://www.palmistry.com.tw/tfaq/006.php?phonepay=951097588

我小朋友三年多前做了皮紋測試,很有用,可以實踐因材施教^^

我對皮紋學半信半疑,所以有優惠都冇去做test

我 screen 完個 web site, 看不出有那個 "參考文獻" 跟智能有關係.
我始終認為科學家要研究智能, 應該是研究/測試 腦紋, 腦容量, 腦細胞.

貢獻勳章

回覆:IJai 的帖子

我個仔都做過,我都覺得比人搵笨!

‹ 上一主題|下一主題