用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

阿仔現在常常吃不飽, 難食之餘, d送晤夠食, 又不想成日汁撈飯.  擔心影響發育.  請大使向學校反應, 謝謝!

回覆 61# DouMiMa 的文章

My son reported the same.  May be we should discuss with the class teachers on the S.1 Parents Day next week.

Parents Day 好似係下個月wor.  Anyway, 會找機會同班主任反應.  除了食物差, 個仔話現在的小食部使用大量膠袋, 非常不環保.

原帖由 PoPofamily 於 10-9-30 20:25 發表
My son reported the same.  May be we should discuss with the class teachers on the S.1 Parents Day next week.

原帖由 DouMiMa 於 10-10-5 17:13 發表
Parents Day 好似係下個月wor.  Anyway, 會找機會同班主任反應.  除了食物差, 個仔話現在的小食部使用大量膠袋, 非常不環保.

No! It's this Friday, 8/10.

今天去了陸運會,參加了親子比賽很好玩。
同時留意到同學們很有禮,投入和有自制。放學時也很有秩序和寧靜,真不錯的小伙子,老師功不可抹。

想問今晚8/10家長會係咪見班主任定普通家長會,因今晚又要去弟弟學校,所以想知今晚重不重要
[size=medium]Hello!

請問今晚(8/10)家長會是幾點開始?

A-May

通告寫住: 分兩部分
第一部分: 7:15~7:40 負責人/講者: 班主任
第二部分: 7:45~9:00 負責人/講者: 社工-黃雅靜始姑娘&中一級組長蔡幸宜老師

原帖由 A-May 於 10-10-8 14:39 發表
請問今晚(8/10)家長會是幾點開始?

A-May

原帖由 bbcar128 於 10-10-8 11:54 發表
想問今晚8/10家長會係咪見班主任定普通家長會,因今晚又要去弟弟學校,所以想知今晚重不重要

有在班房見兩位能班主任,說下班中情況。学生問題家長發問及提意見。
工作坊主要是中一生常見問題和家長討論分享。很好!
校長也在跟進飯盒一事了。

我想問下係咪淨係S1係雙班主任制?佢地既崗位分別係咩?我已經攞左報名表,見今年學費加左$12800,請問係全部加,定係淨係EMI加?另外三班係雙語班,咁你地知唔知雙語班有咩科目係英文教?另外中文/中史係茱用普通話教?唔好意思,好耐無上黎, 一上黎就變左問題少婦

原帖由 minijelly 於 10-10-10 00:56 發表
我想問下係咪淨係S1係雙班主任制?佢地既崗位分別係咩?我已經攞左報名表,見今年學費加左$12800,請問係全部加,定係淨係EMI加?另外三班係雙語班,咁你地知唔知雙語班有咩科目係英文教?另外中文/中史係茱用普通話教?唔好 ...

我是S.1家長,所知不多如有錯漏請更正指教。
S.1至S.3是雙班主任,全班直上S.3除特別个案(留班/轉班)。崗位分別係咩,不清楚(每班有些不同吧)。
我兒是EMI班學費$9800.00一年至S.3,包簿費,一体或一藝學費(課本和考試費自付)。
中文和中史用普通話教。
雙語班情況知。

原帖由 PoPofamily 於 10-10-12 15:31 發表

我是S.1家長,所知不多如有錯漏請更正指教。
S.1至S.3是雙班主任,全班直上S.3除特別个案(留班/轉班)。崗位分別係咩,不清楚(每班有些不同吧)。
我兒是EMI班學費$9800.00一年至S.3,包簿費,一体或一藝學費(課本和教試費自付) ...

popofamily唔該晒,其實佢加唔加學費我都必報EMI架喇

原帖由 minijelly 於 10-10-12 19:56 發表

popofamily唔該晒,其實佢加唔加學費我都必報EMI架喇

明智之舉,囝囝入讀福建後,行事讀書真是大躍進。
我覺得是學校暑期S.1輔導班和英語營(5天只收午餐費)
辦得好,規則(獎罰)清淅,又有兩位班主任指点提示。
希望明年見(家長也有興趣班提供的)。
P.S.學費還包報紙(中英俱備)。

請問有冇人知CCE是考什麼?

原帖由 PoPofamily 於 10-10-12 22:05 發表

明智之舉,囝囝入讀福建後,行事讀書真是大躍進。
我覺得是學校暑期S.1輔導班和英語營(5天只收午餐費)
辦得好,規則(獎罰)清淅,又有兩位班主任指点提示。
希望明年見(家長也有興趣班提供的)。
P.S.學費還包報紙(中英俱備) ...

HAHA~~全包宴呀,今期親子王有介紹學校,話如果三月通知收左的話,要上一個為期幾個月既英文班打好基礎,底讚~~夠細心

好像會去圖書館借一本書, 之後問一D問題.
不過都未詳細清楚內容.

請問大家點樣溫習? 有否買"練習"給他們做?

另, 軍校去3日2晚, 星期四及五是否要返學生?

原帖由 KCL2816 於 10-10-15 10:37 發表
請問有冇人知CCE是考什麼?

軍校去3日2晚, 星期四及五是否要返? -> 手冊上寫著19/11 家長日補假一天。

但18/11 未有説明。

我想到時應該還會有詳細通告,之前那份有很多資料都未說明詳細。

原帖由 441 於 10-10-19 00:29 發表
好像會去圖書館借一本書, 之後問一D問題.
不過都未詳細清楚內容.

請問大家點樣溫習? 有否買"練習"給他們做?

另, 軍校去3日2晚, 星期四及五是否要返學生?

...

請問一年有幾次測考呢? 雖要學外語嗎? 多外藉老師嗎?

tks

今日先派了7269,未教。但下星期考335個,都唔知溫唔溫到?點算!

原帖由 A-May 於 10-10-19 19:41 發表
軍校去3日2晚, 星期四及五是否要返? -> 手冊上寫著19/11 家長日補假一天。

但18/11 未有説明。

我想到時應該還會有詳細通告,之前那份有很多資料都未說明詳細。

...

回覆 78# meyonw 的文章

2次考試2次统測,無需學外語,5位外籍老師。
‹ 上一主題|下一主題