用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無出來做野既媽媽, 讀緊個大學學位.
樓主: 鴨鴨媽媽
go

有無出來做野既媽媽, 讀緊個大學學位. [複製鏈接]

自由業,絕大部份時間陪著中三的女兒,正在讀博士.....

鴨鴨媽媽    發表於 12-8-12 18:25
鴨鴨媽媽    發表於 12-8-12 18:24
manmanchubb    發表於 12-6-18 21:04
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

有個仔重要自己讀書,真係好辛苦,不過仔仔見自己讀書,就會有樣學樣,勤力d,但身為媽媽就要提自己也會抽時間比仔仔。

回復 Sukilee369 的帖子

旅遊業,ADVANCED DIPLOMA IN MICE & EVENT MANAGEMENT,每星期返2日學...

kayc1126 發表於 12-4-19 02:24
我就而家讀緊advanced diploma,都讀到就死~尤其比學費時,真係好想不如唔好讀...又唔係平,家庭開支又大.. ...
我讀緊個MPhil交學費果陣都你想法一樣

Yes its always hard work even without a child to study with a job.

回覆:ling_0508 的帖子

其實有冇媽媽係讀緊degree而吾係master呀?

回覆:有無出來做野既媽媽, 讀緊個大學學位.

各位,我終於讀完個degree課程了!今年10月就戴四季方帽啦!好開心完了我的心願!其實時間會過得好快,大家要沉看應戰呀!

自己好想再讀書, 但見到學費好貴, 所以再等過幾年, 會選自己有興趣的econ 讀, 因為自己n 年前已經master 畢業, 再讀是想update , refresh 自己, 工作上沒有太大改變(讀唔讀, 人工都沒有改變) , 只是覺得近幾年自己退步, 轉數慢左.

引用:其實有冇媽媽係讀緊degree而吾係master呀?

原帖由 clementwife 於 12-07-17 發表
其實有冇媽媽係讀緊degree而吾係master呀?
我有2個小朋友,大嘅5歲,依家煩緊升小一嘅嘢,細嘅15個月,煩緊搵nursery。我個degree係3年半,依家仲有年半。year 1 下學期發現有咗,原本諗住停一個sem ,但係想快d完,所以唯有頂硬上。最辛苦係個細女出咗細後頭5個月,又要返工,又要返part time , 仲要夜媽媽起身餵夜奶。依家就好好多,唔駛返工,多d精神對住小朋友。

share.gain 發表於 12-5-27 17:10
我有廿幾年工作經驗, 但就欠缺一個degree, 係實際上同理想上考慮, 我都希望攞番個degree, 因要工作及照顧家 ...

我讀緊呀,都幾辛苦,尤其是趕交功課同考試時真係想死。

公大既好處係返學唔計attendance,在職人士最適合,因為好多時真係未必可以準時收工返學啊。不過唔返真係未必跟到,所以我儘量每堂都返。

假如一個學期讀幾科都真係幾吃力架!我今個學期就停左,因為大女考呈分試,又要忙搞升中,我等佢搞掂自己先再繼續。

至於你既問題係咪值得,咁睇下你想要什麼了。個人感覺有個degree始終好d。在我黎講,幾時攞到唔係問題,我得到既係知識上既得著,同學間相互扶持關心。如果趕住升職,咁更加值得啦,不過咁讀得黎就有壓力嘞。

有無同屋企人商量過?屋企人支持好緊要,因為趕功課考試溫書嗰段時間真係兼顧唔到屋企野架!咪睇讀公大好似好簡單,功課同考試都要合格先pass架。我有d同學讀某d科都要resit考試,幾難架。

tongtongwhite  agree  發表於 13-10-18 23:41

我都读紧个DIPLOMA,下年四月可以读完,计划继续读DEGREE,不过女儿到时升读小五,怕照顾不了她学业,到时还是要好好考虑下。。。

又要照顧小朋友, 又要讀書真係唔易於, 想問下大家, 我預料架, 就係想完成一個 學位, 將來幫小朋友溫習及提高自己進升機會.... 但我英文一般OK, 怕讀得辛苦, 其實一星期返2 晚外, 係咪每日都要溫2~3個鐘書同成日有功課 ?

Business management or HR management 較好讀呢 ?
謝謝分享

回覆:mamapun 的帖子

平時要返工,返學,又要照顧小朋友,根本無乜時間温書,浄係又交assessment 都要做成個星期,我通常考試前3個星期開始温書,每日只係瞓得4個鐘,辛苦死!

我老公今日叫我返廣州讀個中醫返來,5年全日制的,仔5歲,叫我一起帶走。叫仔在大陸返學,所有費用叫我自己給。如果是你们會點做。他想我自立,說做銷售沒前途

vic.pretty 發表於 13-3-12 17:21
我老公係做左好多年公務員, 佢都係欠個學位升職. 之前有朋友介紹佢讀一個網上學位, 類似係美國大學個D, 自 ...
讀一年就拿到個degree??可以給些資料我嗎?? thanks!

Hi vic pretty,

Could you please pm me the course details.

Thank you very much!

引用:Hello+可樂,+首先更正,+我老公係讀master,+

原帖由 vic.pretty 於 13-03-14 發表
Hello 可樂, 首先更正, 我老公係讀master, 吾係Bachelor呀,
不過佢話Bachelor 最快最快10個月讀完 (係onli ...
May u pm the course detail me too? Many thx!

Hi vic pretty,

Could you please pm me the course details too!

Thank you very much!
‹ 上一主題|下一主題