用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局唐乃勤初中書院交流區
樓主: Mandy23
go

保良局唐乃勤初中書院交流區   [複製鏈接]

noel 2010,

希望時間可以幫到你仔仔喇! 起碼佢而家返屋企都有跟妳分享學校生活, 總是正面的呢, 支持妳!
各位家長, 今個星期五有小測了, 我地仲加西史默書, 但亞女好似舊雲咁, 唔知LS測邊, 又唔知西史默咩, 各位知可以話我知嗎?

Hi 我囡囡今天默西史, 但她不肯告訴我默什麼?  我問她,她只說 "得得....." 明天要默中文,後天就小測.  但都不見她温書.

原帖由 wi-wi 於 10-9-15 11:09 發表
noel 2010,

希望時間可以幫到你仔仔喇! 起碼佢而家返屋企都有跟妳分享學校生活, 總是正面的呢, 支持妳!
各位家長, 今個星期五有小測了, 我地仲加西史默書, 但亞女好似舊雲咁, 唔知LS測邊, 又唔知西史默咩, 各位知可 ...

可能班班不一樣,囡囡(1A班)就測中史p.36-43及背默岳飛那課.

回覆 82# Mandy23 的文章

唔該晒兩位先, 我女做嘢慢, 晚晚淨係做功課都做晒D時間, 你地小朋友係咪好快做完功課?

聽囡囡講,昨天功課比較多,所以完成得比較晚,平日她一定會晚飯前完成,但昨天要晚飯後繼續...無得睇電視.

''有些朋友學校不肯為 F.1 仔報名''
你可能有誤解,例如 : 校際精英賽每間學校只可派兩位學生參加,因為不分年齡,學校通常挑選較高班同學參加,除非學校完全沒有這類運動員(通常是冷門運動),一般運動就算 DIVISION 3 學校也不會派 F.1 仔參加,所以不要說到有些學校不肯為 F.1仔報名好似做得很不對,只可說這些學校水準高,F.1 仔待長大點、實力強些亦可代表學校出賽的。
如果一間學校要靠 F.1 仔出賽,
(1) 此學生是全港之第一 ,DIVISION 1 學校可能有
(或)
(2) 學校根本不重視課外活動
原帖由 noel2010 於 10-9-15 00:09 發表
多謝你的關心, IQ Test 已做, 但始終都是自已follow up。 流盡淚水。

學校值得一讚是要求代報名代表學校比賽, 老師真的有跟進, 剛上網看過了, 有得出賽。因為有些朋友學校不肯為F.1 仔報名, 小學時都要小六求 ...

回覆 85# Kiufyma 的文章

我囡都盡量在飯前完成, 但飯後又通常發現甩漏, 激死. 佢攪呢攪路, 每晚成12點先瞓, 好擔心唔夠瞓.
係呢, 你地仲有冇日日幫佢CHECK功課, 我冇喇, 唔知會唔會太放鬆呢?

我都冇, 因她都不給功課我看. 她說會自己搞點. 希望真是會啦!  

原帖由 wi-wi 於 10-9-16 11:48 發表
我囡都盡量在飯前完成, 但飯後又通常發現甩漏, 激死. 佢攪呢攪路, 每晚成12點先瞓, 好擔心唔夠瞓.
係呢, 你地仲有冇日日幫佢CHECK功課, 我冇喇, 唔知會唔會太放鬆呢? ...

我都仲有睇功課,以免第二日因欠交要留堂,但我發覺校網的功課記錄不太update,有些功課沒有post上網。

小學階段都無跟囡囡功課,起初她有很多甩漏,後來知道會顯示在成績表內,再加上我的小小利誘,她便完全不用我跟了. 如果她要留堂便讓她留一次吧,相信留堂後她一定更上心,假若留堂後都無改善,我就會從其他地方入手.

回覆 86# Mandy2002 的文章

Mandy2002,

我並沒有誤會, 精英賽的規則亦知。只是有些朋友學校只報一個高年級而放棄另一個位, 有些朋友不會為一個F.1 而參加比賽吧。

Hi,

我仔話昨天唐中有打架事件,應該是Form2 和Form3, 請問有冇家長知道DD,可以share一下!

請問有冇家長知道在何處可以購買到唐中的布校章?

囡囡就話無聽過,問過老師都澄清無咁既事,她說以前就會有,但近年收的學生水平高了,已經不再發生.你的囝囝是從哪裡得知,我都好想知多D.

另布校章可以在學校教務處購買.

Hi,

打架便沒有聽過, 但同班同學有人帶煙仔及放學在問口樓梯處食煙, 學校門口還有三個食煙仔的學生一起放學, 仔仔一向知道煙仔是壞的, 我不担心佢學, 但當天這人知道呀仔見到, 如舉報我怕佢比人打, 我同校務處講, 她叫我同老師講。最後都是不出聲。

開學至今, 除了見到一個很飛的男孩, 其他都純, 乖學生。由於大抽獎+深水埗區, 一個半個很難避免。由於學校校規嚴, 這點我較放心。

其實學生吸煙問題在很多學校都存在(包括名校)不同的是人數問題吧了.但在學校門口樓梯吸,就有點過份.既然他們這樣open相信亦曾被其他同學及家長見到,為了其他同學著想,Noel可否考慮向學校反映呢?

我可能會在較自然的情況下講, 有次與班主任通電, 收線時才忘記告訴她這件事。

又食煙又打架,聽起有少少擔心,因為小朋友在中一還是怕事不敢亂嚟,到中二、三是最易學壞的時候,所以要建立良好家庭關係,尤其男仔,佢地鍾意同老豆傾計多d,我大仔很多事都同老豆講的,甚至同埋佢d同學一起打波的。
至於女仔,小心佢地上網識到壞人。

醒目開學勳章

我仔好鍾意打籃球...

但成日比中二中三學生霸住
重叫佢" 死開~~" :(

我話無計啦..大蝦細度度都有
自己有機會就打兩球..無機會就避開...
唔好同人正面衝突...

佢又超細粒..撞都撞瓜佢

學校有沒有劃分中一同學用的籃球場?
我大仔果間有分一個籃球場給中一生,如沒有中一生用高年級才可用埋,而且高年級學生很主動讓出來的。

原帖由 tabo0890 於 10-9-24 21:50 發表
我仔好鍾意打籃球...

但成日比中二中三學生霸住
重叫佢" 死開~~" :(

我話無計啦..大蝦細度度都有
自己有機會就打兩球..無機會就避開...
唔好同人正面衝突...

佢又超細粒..撞都撞瓜佢 ...
‹ 上一主題|下一主題