用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 發育期唔高, 如何幫孩子增高?
樓主: TINGMUM
go

發育期唔高, 如何幫孩子增高? [複製鏈接]

田七有激素, 千期唔好俾女仔食, 會令佢地提早來m 架.

呢個就係我成日好担心既問題,所以冇比女女食....

原帖由 heihei媽 於 10-8-30 15:16 發表
田七有激素, 千期唔好俾女仔食, 會令佢地提早來m 架.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

thanks

原帖由 TINGMUM 於 10-8-30 11:38 發表
LLMUMMY,

我細佬細時好矮, 媽咪係佢發育期(12歲起)成日炖雞加中藥(有三七成份), 係d細細隻斤幾的嫩雞. 細佬又成日去打籃球. 真係高得好快, 小學是排最前的矮仔, 中學己有5尺9. 唔知係中藥加嫩雞有效定係籃球有效.  ...

有冇過來人分享下.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 TINGMUM 於 10-7-29 17:56 發表
未來經!
每早都有叫佢飲高鈣奶, 無高到, 但開始打橫生  ,  所以臨睡前兩小時唔準佢食野, 怕會變成又肥又矮.

原來食"田七"有效, 我或者問下中醫.  你地有冇好中醫介紹? PLEASE PM 我.  THANK YOU。 ...

Just a warm reminder. Your daughter becomes fat suddenly. Did she have sex with a boy recently?

her daughter not even has her period woh, dont scare her lah

原帖由 funnyguy 於 10-9-3 00:47 發表

Just a warm reminder. Your daughter becomes fat suddenly. Did she have sex with a boy recently?

回覆 40# TINGMUM 的文章

==<< 田七田雞湯 >>==
南韓新秀(足球)扑智星在世界足壇(2002年世界盃賽)一夜成名。原來,這位新星以前體能並不突出,而是乃父一直以[田雞大補湯]為愛子進補加上科學訓練體能才得以改善並取得今日的成就。

扑父的田雞大補湯聽說主要由田雞、田七、豬肉等製成。到底這款湯內加三味[主藥]補身體有何好處?

原來,田雞即是青蛙,脂少肉多,蛋白質優多,味甘美,性涼,能清熱解毒,補水去腫,滋補氣血,健睥開胃,老少咸宜。

田七,又叫田三七、參三七。過去是有名的[鐵打藥],間之以消腫止痛,去瘀生肌,但現代研究和發現,認為田七許多屬性與人參不相伯仲。田七可說是半個人參,肯定田七能補氣血,去瘀生肌,止痛止血,有降血脂,疏通血脈,改善肝腎功能的效果。少年食用有助增智長關節,成年人食用,有防治冠心病,膽血管硬化。而且因為田七味微苦甘,對於醫治食用不振,田七有健胄增進脾胃功能之效用。

用補體增üL身增力的[田七田雞湯]實在也適合平常人作為增高長智,強身健體的湯水,四時可用。

我哥哥細個叫高佬泉, 因我亞媽成日弄補品比佢, 但我唔知係MUG野. 我亞哥小學已經高過其他同學, 不過上左中學就無MUG高過, 現在身高是173左右, 男仔來說不是高啦! 我仲慘, 我一定無得食補品, 不過我覺得, 過早發育, 高度好快定左.

亞哥最後比之前細粒過佢D同學, 都追上去半個頭了.

原帖由 Lower_Primary 於 10-9-3 08:07 發表
her daughter not even has her period woh, dont scare her lah

Sorry,I don't mean she got pregnant(baby). Having sex makes a person become fat, both boys and girls.
She is just 13 or 14, underaged.

One more point to make. If she has sex, she will start to shake her legs like a man. This is a scientific research result.

never heard of that but sounds interesting. i like to know more about this, do u hv any links

原帖由 funnyguy 於 10-9-5 11:20 發表

Sorry,I don't mean she got pregnant(baby). Having sex makes a person become fat, both boys and girls.
She is just 13 or 14, underaged.

One more point to make. If she has sex, she will start to shak ...

really funny......guy
sorry, just kidding

原帖由 funnyguy 於 10-9-5 11:20 發表

One more point to make. If she has sex, she will start to shak ...

醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 10-9-3 22:10 發表
我哥哥細個叫高佬泉, 因我亞媽成日弄補品比佢, 但我唔知係MUG野. 我亞哥小學已經高過其他同學, 不過上左中學就無MUG高過, 現在身高是173左右, 男仔來說不是高啦! 我仲慘, 我一定無得食補品, 不過我覺得, 過早發育,  ...

我細個讀小學都唔算矮,比同齡高,但隔幾年見番小學同學,個個都高個我,我覺得自己無運動引致,同埋係早高,因為我幾姐妺,最矮係我,連我亞媽都過我.不過我都有164.

而家我個囡12歲幾,大概有160.比其他女同學,都唔算矮,但係佢讀小學時就算矮,經常排尾六或尾八,佢成日都話要增高.但呢幾年佢有打羽毛球,同暑假去游水.我覺我d小朋友係升中暑假係標高得好快.可能真係瞓得多.

我有個朋友唔做運動都鬼甘高....

今日問過中醫, 田七可以用以下方法燉+運動, 對長高有幫助 :
燉湯 : 田七+元肉+石柱參+淮山+連子+瘦肉 (一人分量) 用三碗水燉三小時, 當湯飲

我買左35元 (一人分量)

中醫話最好13-18歲飲, 有時打波, 周身瘀傷, 此湯亦有效

希望幫到各位媽媽

醒目開學勳章

請問中醫有無講係用原色田七定黑色制過的田七? 定2種都可以呢?

原帖由 LLMUMMY 於 10-9-8 22:49 發表
今日問過中醫, 田七可以用以下方法燉+運動, 對長高有幫助 :
燉湯 : 田七+元肉+石柱參+淮山+連子+瘦肉 (一人分量) 用三碗水燉三小時, 當湯飲

我買左35元 (一人分量)

中醫話最好13-18歲飲, 有時打波, 周身瘀傷, 此湯 ...

原色田七

原帖由 心心媽 於 10-9-9 10:42 發表
請問中醫有無講係用原色田七定黑色制過的田七? 定2種都可以呢?

女仔可飲嗎?

佢依家未來m.

愈遲M來, 增高時間愈長. 即愈遲愈好, 同學15歲來M, 中一14X幾, 中4已165CM, 70後D女仔, 都算幾高吓.  

原帖由 dder 於 10-9-10 21:57 發表
女仔可飲嗎?

佢依家未來m.

聽過啲講座話打生長激素可以增高, 但費用昻貴, 唔知有無人試過或聽過?

crazy thought

‹ 上一主題|下一主題