用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 發育期唔高, 如何幫孩子增高?
go

發育期唔高, 如何幫孩子增高?

小朋友自bb起都是細碼, 到了升中的發育期都唔高, 除了注重飲食,睡眠,運動外, 還有讓她常保持愉快心情, 還有什麼辦法可以幫孩子增高呢?  女仔長高期有限, 過了呢兩年就開始唔識高, 而家要好好把握黃金期. 有冇家長可以分享個案受及方法.

多睡覺,生長hormone在睡著後最active. 多吃牛肉,多跳繩. 沒有新方法,最緊要持之而恒. 亦要明白身高受遺傳影響,但後天可影響數吋的差別

回覆 2# TINGMUM 的文章

游水高得快,我仔上年九月只有144CM高,學了游水10個月現在差不多160cm了!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-7-28 15:42 發表
游水高得快,我仔上年九月只有144CM高,學了游水10個月現在差不多160cm了!

我呀女操了3年游水, 都係高得很慢, 到現在升中一都只得152cm, 矮過我, 我都想知有咩方法再高D...........

我仔都游左好多年水, 我都唔覺得對高有幫助
我e+要佢日日去打籃球, 希望有進步啦....

原帖由 humbertcarol 於 10-7-28 17:25 發表

我呀女操了3年游水, 都係高得很慢, 到現在升中一都只得152cm, 矮過我, 我都想知有咩方法再高D...........

每天2-3杯高鈣奶, 做多d跳躍運動, 應該有幫助.

醒目開學勳章

多謝天瑜同大家的分享.

以個女的年齡是仲會長高, 所以她的生長板一定沒有閉合. 只是我"厭"佢長高得比其他女仔慢, 矮過d女同學成個頭, 想在發育期幫佢加速長高.

呀女有偏食習慣, 會唔會因為營養不均衡?  遺傳上, 我地都叫standard. 相信無關. 唔知市面的增高保健品 (例如華潤堂的仙草牌增高x)有冇人比過小朋友食過呢? 有冇幫助呢?  睇中醫條理有幫助嗎?

請問囡囡來經了嗎?

回覆 1# tocan 的文章

食"田七", 有朋友試過, 效果理想, 但每人體質不同, 最好詢問中醫.

未來經!
每早都有叫佢飲高鈣奶, 無高到, 但開始打橫生  ,  所以臨睡前兩小時唔準佢食野, 怕會變成又肥又矮.

原來食"田七"有效, 我或者問下中醫.  你地有冇好中醫介紹? PLEASE PM 我.  THANK YOU。

未來經仲有得高, 來左就無啦

原帖由 TINGMUM 於 10-7-29 17:56 發表
未來經!
每早都有叫佢飲高鈣奶, 無高到, 但開始打橫生  ,  所以臨睡前兩小時唔準佢食野, 怕會變成又肥又矮.

原來食"田七"有效, 我或者問下中醫.  你地有冇好中醫介紹? PLEASE PM 我.  THANK YOU。 ...

原帖由 hhma 於 10-7-29 20:49 發表
未來經仲有得高, 來左就無啦

我個女已經來咗月經半年, 但只得152cm高, 每日運動量很大, 佢係全班同學都係最矮嗰幾個..........唉,我只係想佢唔好矮過我.

我個仔今年15歲得165cm, 我好担心, 佢唔在高
有冇増高元介紹

原帖由 天瑜 於 10-7-29 09:19 發表
DEAR ALL,

除了遺傳因素限制一個人的能長高有幾高外,營養攝取, 骨骼及充足睡眠(好質素)成為關鍵。

趁暑假實行,效果係有的!

GOOD POST TO SHARE:-

長高的因素完全取決於骨蒣線「生長板」是否閉合,尤其是大腿骨的長骨在上下兩端骨骼有生長 ...

趁未來經,做多d運動, 來左會慢d. 其實我都想知有無女孩子,來經後仍會增高10-15cm?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Deleted ...

thanks

原帖由 天瑜 於 10-7-30 10:05 發表

生長的要素
★ 基因決定身高?
每個時代的BABY生出來都差不多,戰後日本人平均身高都長高了,美國研究發現食物(營養)是長高的關鍵,有長高的基因卻沒有營養的飲食,仍不能達到應有的身高標準(計算標準如下)
女生標準身高:(父身 ...

男生:15歲〈12~15歲青春期)

過左15歲係咪無得高

原帖由 天瑜 於 10-7-30 10:05 發表

生長的要素
★ 基因決定身高?
每個時代的BABY生出來都差不多,戰後日本人平均身高都長高了,美國研究發現食物(營養)是長高的關鍵,有長高的基因卻沒有營養的飲食,仍不能達到應有的身高標準(計算標準如下)
女生標準身高:(父身 ...