用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
樓主: yeahyeahyeah
go

聖保羅書院家長交流區  

Dear namanyi,

Hi, 你好。我是新來報道的。
For your information, bridging course 第一個星期上 English, 下一個星期上Geography & Maths (according to my son's information).  每一天回家也有很少量的homework.  我只是希望他在bridging course 認識更多新朋友。

原帖由 namanyi 於 10-8-12 09:06 發表
yeahyeahyeah
學校附近D餐龐好細間,我擔心到時要等位。你同仔仔覺得邊間好食?
我仔仔沒有上English Bridging Course,要回家做功課嗎?

原帖由 fatymama 於 10-8-12 07:23 發表
bridging course的分班不同9月1日的final 編班。
我的兒子上課回家很開心,很enjoy.你上bridging course 是9:00 or 10:45 ?我的兒子上10:45 class 5.

我仔仔都係10:45 class 6,
我仔仔問親佢都話OK無乜特別。

原帖由 namanyi 於 10-8-12 09:06 發表
學校附近D餐龐好細間,我擔心到時要等位。你同仔仔覺得邊間好食?
我仔仔沒有上English Bridging Course,要回家做功課嗎?

係呀,有小小功課做。
點解你仔仔唔使上?係唔係小學直升嘅唔使上呀?
你仔仔小六升SPC,朋友仔都多啲.
我仔仔間小學就only one讀SPC,希望佢好快識到朋友。

我同仔仔去過HKU Canteen,另外隔離近英皇有麥記,同兩間企理啲大小小嘅餐廳,另外高街水街嗰邊餐廳比較細,有啲仲無開。
HKU Canteen似美心快餐咁,要行10分鐘,但係粉麵飯都有,感覺幾好乾淨選擇多,裏面仲有super sandwich,百佳超市,方便不過好多人。英皇嗰邊麥記同餐廳無入去,但感覺都幾大,相信等位唔會太耐,比左意見比仔仔到時嘅6年佢自己揾食。

你仔仔買左校服末呀?係邊度買好啲?

Pls check pm

見到你地d問題, 就好似三年前的我
我仔升F.3了(SPC)
yeahyeahyeah - 校服我多數在灣仔和昌大押行入,
QUALITY 好好
至於LUNCH, 其實仲有好多CHOICE, 仲地會發現,
don't worry!

原帖由 Singpiano 於 10-8-14 00:27 發表
yeahyeahyeah - 校服我多數在灣仔和昌大押行入,
QUALITY 好好
don't worry! ...

係唔係莊士敦道66號和昌大押?

很高興有一個有經驗的parent 在這兒指點迷津。想請教你數個問題 ?
1. spc多不多功課,會不會很hea ?家長有需要自己額外給練習他們做嗎?
2. 外間有些不負責任的傳言說這間學校的公開成績很差,你有什麼意見?課程是否很淺?
我個人很欣賞這間學校的校風,兒子上bridging course 也說這兒的新生很乖,有禮貌。
Sorry for troubling you.
Thanks.
原帖由 Singpiano 於 10-8-14 00:27 發表
QUALITY 好好
don't worry! ...

Singpiano
請問興趣班有日語學嗎?
Student association的活動是否放學後才進行?

係唔係莊士敦道66號和昌大押 - 係, 行入去條街就有間買校服, 籃褲quality 好好。

功課唔算多, 好多時是要自己温多d, 有好多人有補習. eg Maths, Eng ..

Hea? 唔會, F.1 有好多小測, 最好summer 時温or 睇下d 書先。

有日語學, 課外活動course, after school or sat, they have schedule, also have French tim!

But from form 1, every student should learn 1 instrument, eg. cello, volin, flute...etc, piano not
include. You can learn in school or outside.
My son piano + cello,
Student in summer will join the school 遊學團,
mainly in July, it's fun for them.

Re 傳言說這間學校的公開成績很差 - 唔會

SPC d 仔好乖, 我仔and d friends 都好斯文.

Singpiano
小測成績會否計落考試分?
如不合格需要重測嗎?
成績差有冇輔導班?
學校需要學生學樂器,是否音樂科考試時要個別考樂器?
唔好意思咁多問題

原帖由 Singpiano 於 10-8-15 01:33 發表
係唔係莊士敦道66號和昌大押 - 係, 行入去條街就有間買校服, 籃褲quality 好好。

我打算聽日去買校服,唔該你呀。

小測成績會否計落考試分 - quiz 會計落考試分(但只係classwork mark,  classwork mark佔考試好小%)
not pass 無得重測(唔洗)。
考得唔好, eng and maths 學校都有tutor class。

Music 考試是個別考instrument, 要你show 一首3mins內的歌, piano 也可以。仲要唱一首歌(老師指定) and paper test (內容是樂理)

yeahyeahyeah - u're welcome!

Singpiano
多謝你的解答,令我和兒子對學校更了解

namanyi - ure welcome

yeahyeahyeah - can u find the uniform shop?

請問多數私補還是補習社 ??

原帖由 Singpiano 於 10-8-15 01:33 發表

功課唔算多, 好多時是要自己温多d, 有好多人有補習. eg Maths, Eng ..

請問多數私補還是補習社 ?? - 應該兩者都有, d同學仔淨係話有補習, 我都唔太清楚。
我仔都係私補, 老師話唔再收新生了。

原帖由 Singpiano 於 10-8-16 15:41 發表
yeahyeahyeah - can u find the uniform shop?

今日去買咗兩套夏季校服+皮帶,
阿囝著咗感覺係---大個仔啦。

冷衫有無規定?
用過頭笠背心定係扣鈕長袖。

冷衫有無規定? - dark blue
用過頭笠背心定係扣鈕長袖  - no matter

Is that easy to find that uniform shop?

Remind u to buy 1 dark blue short pants for PE.
PE T shirt  開了學, 分了社才在school 買

Also buy a 好易X or 快X通 for english lesson.

Dear Singpiano,

Thank you so much for your detailed explanation.  

再想請問你學instrument 是否一定要在學校學?
My son is very weak in Chinese, do you think Chinese in this school is a very difficult subject ?
普通話是否需要考拼音和計算入考試分?
每一科是否都排名次呢?和是否有精英班?

Once again, sorry for all the trouble caused.

原帖由 Singpiano 於 10-8-15 11:51 發表
小測成績會否計落考試分 - quiz 會計落考試分(但只係classwork mark,  classwork mark佔考試好小%)
not pass 無得重測(唔洗)。
考得唔好, eng and maths 學校都有tutor class。

Music 考試是個別考instrument, 要 ...

Singpiano :

校服鋪好易揾,好大座和昌大押,行入去大王東街就見到啦。好多謝你幫我解決買校服嘅事。
   電子字典我已經有,不過係唔係英文堂都要學生帶返學校,我意思係英文堂好常會用架?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊