用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks)

Welcome. Any parents here?
Please share

so jealous

Hi!
很高興認識大家,希望還有其他家長一齊交流下!

hello nice to meet you.

我地 8號朝早 register 後要開始做 summer homework & book report
琴日去買書, 有好多本都未有.
係呢, 你會唔會返學校買舊書?

希望有多 d 家長上來 share 下啦

原帖由 sandyaloha 於 10-7-8 21:32 發表
Hi!
很高興認識大家,希望還有其他家長一齊交流下!

我都係尋日註冊,但未做summer workbook同買書,因想等阿仔休息下,八月開始俾佢做。書未買,因我知一定買唔齊,八月等佢出齊啲至買,舊書方面如請到假我想返去睇下有乜書啱用,當中其實有啲唔一定要用新書,慳錢又環保,如有興趣pm聯絡吧!:D

因為我地想八月去旅行玩下, 所以依個月都叫阿仔開始做 summer workbook, 不過, 佢好似仲未開工.
可能我老公係舊生, 佢比較清楚學校的讀書風氣同學習環境, 已經叫阿仔醒醒定定, 再唔係好似小學咁可以咁 hea. 唔努力的話, 好容易就成績下滑. 之後要追番就好辛苦
我有個朋友個仔9月升 f.3, 佢話阿 sir 教書只講 15分鐘左右, 之後就係吹水時間, 所以上堂要聽書, 放學返到屋企要自己溫番阿 sir 講過的野, 再自修成課書, 你話, 係唔係要好自律先得?

原帖由 sandyaloha 於 10-7-9 16:40 發表
我都係尋日註冊,但未做summer workbook同買書,因想等阿仔休息下,八月開始俾佢做。書未買,因我知一定買唔齊,八月等佢出齊啲至買,舊書方面如請到假我想返去睇下有乜書啱用,當中其實有啲唔一定要用新書,慳錢又環保,如有 ...

小朋友昨天註冊, 需要趕另一個約會, 未買書, 打算13/7當天抽時間買. 數學已做1課, 明天或後天借中英圖書.  若果不需要補課, 小朋友於7月中/尾, 返國內度假, 所以先趕功課

回覆 6# cherrynequ 的文章

Thanks for sharing!
由攞書單果刻開始感到少少壓力,睇來我要先調適自己先:D 。
八月都想同阿仔旅行,佢玩埋呢兩日都要開始做暑期作業,睇來真係唔懶得。
想請教下你會搵補習先幫仔仔補下習先嗎?有冇口碑好的補習班推薦?
Thanks!:loveliness:

無呀, 都係佢依家跟開的上門老師繼續, 我無出去補, 我 like 1:1 可以 concentrate d

買左書, 我即時感到有壓力, 阿仔見到成袋書, 都話 "咁多" 點讀? 我話緊係啦, 你依家中學生了, 需然老師唔會教哂, 不過, 你應該要識哂本書的知識, 儘力啦"

原帖由 sandyaloha 於 10-7-10 09:19 發表
Thanks for sharing!
由攞書單果刻開始感到少少壓力,睇來我要先調適自己先:D 。
八月都想同阿仔旅行,佢玩埋呢兩日都要開始做暑期作業,睇來真係唔懶得。
想請教下你會搵補習先幫仔仔補下習先嗎?有冇口碑好的補習班推 ...

Nice to meet you.
嗯, 我地今日都要去library 借書先.

你話補課, 係唔係 tuesday 考完試, 可能需要輔導?

原帖由 BSCYL 於 10-7-9 23:55 發表
小朋友昨天註冊, 需要趕另一個約會, 未買書, 打算13/7當天抽時間買. 數學已做1課, 明天或後天借中英圖書.  若果不需要補課, 小朋友於7月中/尾, 返國內度假, 所以先趕功課 ...

我見通告內講, 13/7升班試後會個別通知返校補堂, 我估計是成績欠理想的同學吧

吾好意思,打擾你哋。想請教一下。
各位係自行or大抽獎入皇仁?
皇仁係咪自行時只in頭一名?
吾該

係呀, 可能我忘記了, 返去再睇清楚 d 先.

係呢, 我上次去精工買書時, 個職員話我張 exercise 張清單內有 3本係通識書, 我問 mug 唔係應該列在 書單果張 咩, 佢話, 係 law, 可能學校攪錯左, 不過, 都係未有貨到.我開頭個朋友仲話 exercise 果張清單, 未必全部都要買, 但係我在學校問果 d 大哥哥, 佢地話, 基本上你可以唔使買, 不過, 有 d 老師會 suddenly 叫你地帶返學, 後來去到書店, 佢地話果 d 係 作業, 有時學校老師會叫佢地 唔使帶返學, 但係你要來溫書都可以, 都唔知買唔買好.

原帖由 BSCYL 於 10-7-11 22:53 發表
我見通告內講, 13/7升班試後會個別通知返校補堂, 我估計是成績欠理想的同學吧

我諗無人會知道係自行定係統一入.
我阿仔在 自行時有得 in, 但唔知學校個標準, sorry.

原帖由 oscarmama 於 10-7-12 09:49 發表
吾該

除非小朋友只報自行收生, 而在統一派位無填報皇仁, 家長及小朋友才可以確定自行被取錄.  若果兩部份都報, 很難確定是那一部份成功獲配學位
學校參考教育局成績次第, 選取面試學生, 部份成績好的小學, 可能第2或甚至較後的名次都排在成績較差的小學第1名之前
另外報名資料亦列明, 會揀部份運動或其他活動較出色的小朋友面試.  面試當日, 見到有帶同球拍, 樂器應試

原帖由 oscarmama 於 10-7-12 09:49 發表
吾該

BSCYL

Thanks a lot.

原帖由 BSCYL 於 10-7-12 14:04 發表
除非小朋友只報自行收生, 而在統一派位無填報皇仁, 家長及小朋友才可以確定自行被取錄.  若果兩部份都報, 很難確定是那一部份成功獲配學位
學校參考教育局成績次第, 選取面試學生, 部份成績好的小學, 可能第2或甚至 ...

原帖由 BSCYL 於 10-7-12 14:04 發表
學校參考教育局成績次第, 選取面試學生, 部份成績好的小學, 可能第2或甚至 ...

帶埋球拍或樂器﹖開始滴汗....
咁想問大家既小朋友只係有學樂器/運動,定係有獎項呀﹖你地講既第一,係要全級第一/二/三先有機會interview定係班名次第一呢﹖同埋,你地間學校係咪來自同網既官小or名校呢﹖如果,它區普通小學,成績全級頭十,有樂器但無獎項,唔知有冇機會呢﹖可能我d問題未必有確實答案,但我想知你地入到既點睇學生收生標準呢﹖

可以上皇仁網頁, 查看甄別學生標準

若果課外活動無獎項或証明卓越, 只可按學業成績爭取面試機會.  一般非傳統名校的第十名, 估計能夠在自行54個位, 被取錄的機會不高

係呢, 你昨天有去家長會嗎? 我因為公司有事, 未能出席, 有無人可以話我知講左 d mug? thank you

原帖由 BSCYL 於 10-7-13 23:31 發表
可以上皇仁網頁, 查看甄別學生標準

若果課外活動無獎項或証明卓越, 只可按學業成績爭取面試機會.  一般非傳統名校的第十名, 估計能夠在自行54個位, 被取錄的機會不高 ...

I am a F.5 student's parent. Don't worry too much being in QC and don't give too much pressure to your son..... Give you a Tips,.. QC students are require highly self-discipline and self-motivation, so you got to strangthen this area not only the studying issue...