用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF - KJS
go

ESF - KJS

請問有冇人知 ESF - Kowloon Junior School 以往大概每年有幾多位收Cat 2 Y1 學生? 幾多Cat 2 有得面試?

阿仔唔係讀ESF kinder 或 IS kinder, 但英文都幾好(流利+ 鍾意講英文多過中文,school report 中英文全部第一級別 - 基本上大部分其他科都第一級別, 讀緊九龍塘某出名幼稚園 ..), 咁樣嘅background, 有幾多機會入到?

另外,Kowloon Junior 有乜好同唔好,請experienced 家長比d意見。

謝謝!

In the past few years, none of my friends' children studying in local kindy were invited for Year 1 interview.

塘邊鶴大膽預測:排2年或者有得in。
至於英文過唔過得關;到時再算。

據我所知今年的情況,就讀ESF幼稚園的K2學生都唔一定有IN, 要waiting list,KJS話有差唔多八成IN的學生系sibling 同cat 1,其他系ESF cat2. 至於其他學校的cat 2, 的確成數無咁大。聽講排到year3 以後有位的可能性比較高。

KJS系全英文教學,少少普通話,學校講到明,如果你想小朋友學中文,KJS唔系你的選擇。好的方面系學校輕鬆,小朋友好開心。