用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣為小朋友和自己預備升小一?
go

點樣為小朋友和自己預備升小一? [複製鏈接]

仔仔9月便會升小一 , 其實我也不太清楚小一生活會係點樣, 所以想請教大家有咩要預備, esp 心理預備, 等佢可以適應得好d.
請指教, thanks!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

參考吓!

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

原帖由 Spidermum 於 10-6-4 12:36 發表
仔仔9月便會升小一 , 其實我也不太清楚小一生活會係點樣, 所以想請教大家有咩要預備, esp 心理預備, 等佢可以適應得好d.
請指教, thanks!

有時間要爭取瞓覺…

好細緻 唔該
原帖由 loklokma47 於 10-6-5 22:57 發表
參考吓!

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

wow, a lot of things to prepare (physically)! thanks v much.

原帖由 loklokma47 於 10-6-5 22:57 發表
參考吓!

醒目開學勳章 王國長老

我舊年俾囡囡上小一預備班, 朋友對仔女就返全日, 我囡囡剩係返下午.
其實都有 D 後悔俾佢上, 因為好多野預備班教左, 搞到囡囡開左學一個月左右我就收到投訴, 話佢唔專心四圍行四圍八, 因為佢識嘛, 重使鬼聽老師講野咩
所以今年我剩係俾佢上朝早既英文班 (一至五), 外加游水同跆拳, 基本上全部都係要早起身, 得游水唔係 (我唔想曬黑 ), 一路都 keep 住佢要早起早訓, 唔使到開學時要用鏟泥機鏟佢起身.
同佢報既英文班唔係剩係齋讀, 每日都有唔同既興趣班, 到星期五係戶外活動 (當然要睇天氣), 衰 d 講句玩既係多過學既, 只係想 keep 住佢聽講英文, 唔想停一個暑假返到學就變左口啞啞.
而家你做到既係要 keep 住佢早起身, 等小朋友習慣左到開學時唔會發晒癲 其他既就係同佢增加活動量, 小一學生都重係細, 小學入面成七八百人, 唔打好個底就好易病.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

keep 住佢早起身 --> 非常同意!
我仔以前讀幼稚園時返開下午,舊年上小一最大荃題就係早起身,成日喊哂話好眼瞓!所以keep早起身好緊要! ^^

醒目開學勳章 王國長老

心理上:
小朋友未試過小息, 唔知做咩好, 可以介紹下佢地點去認識新朋友同點安排時間, 包括去廁所, 學校咁大可以去邊, 點樣主動約同學一齊玩
有樣野我自己覺得好緊要: 大家都知幼稚園多數都係用公共文具, 所以小朋友唔係好知道咩叫擁有/權利, 佢地會傻傻下俾左d野人啦, 同人交換啦, 借左唔還啦, 呢樣家長係要預早同小朋友準備, 咩叫借, 咩可以share, 咩叫欣賞但唔可以拎, 教佢當小朋友問佢地俾時, 應該點答而唔會影響同朋友之間關係, 遇著有人夾硬黎點樣向老師求助等

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-8 21:03 發表
心理上:
小朋友未試過小息, 唔知做咩好, 可以介紹下佢地點去認識新朋友同點安排時間, 包括去廁所, 學校咁大可以去邊, 點樣主動約同學一齊玩
有樣野我自己覺得好緊要: 大家都知幼稚園多數都係用公共文具, 所以小朋友 ...

係喎!  你講得好啱.  真係要考慮定 lee d 問題, 做足準備.

回覆 8# miriam 的文章

Hi miriam,

我想問你上年讀嘅"小一預備班"是否5樓間"Jxxful". 我今年都想同個仔報讀, 你認為課程如何?

Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kiu-mummy 於 10-6-9 13:08 發表
Hi miriam,

我想問你上年讀嘅"小一預備班"是否5樓間"Jxxful". 我今年都想同個仔報讀, 你認為課程如何?

Thanks!

上年讀個間唔係 "Jxxful", 係南豐中心既, 今年就係  "Jxxful" 讀 "EAC", 我鍾意有晒我想要個幾科.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

可唔可以PM "EAC" 個綱址或資料比我呀?
Thanks!

原帖由 miriam 於 10-6-9 13:17 發表

上年讀個間唔係 "Jxxful", 係南豐中心既, 今年就係  "Jxxful" 讀 "EAC", 我鍾意有晒我想要個幾科.

我仔仔讀小一, 可以都下佢up grade 下英文同中文,等佢識多一些字!

英文, 1-12月,星期一至星期日
中文, 做下小一 exci

hi, miriam,
can you give me the details (last year & this year) ? tks

醒目開學勳章 王國長老

不如要問就 pm 我, 我唔想搞到好似係度賣廣告...........其實都幾似, 我怕比版主

pm 唔到比妳添, 妳 pm 比我, 可以嗎

醒目開學勳章

原帖由 KT0603 於 10-6-11 14:48 發表
小朋友係男仔定女仔? 教定自己上洗手間,小學沒有嬸嬸照顧.  
K3佢佢哋最大,而家P.1佢哋最細.

我囡囡就嚟完成小一生活啦 ,小朋友呢就 好好享受埋最後一個 k 嘅暑假啦 , 上到小學你會覺得冇 k 咁自由架啦, 暑期玩多啲再加少少功課啦, 媽媽呢都要享受埋個仔女仲有 k 嘅影子係到, 上到小學佢地完全係 180 度轉變,你會兜得佢地忽然大咗好多咁

原帖由 abbytang 於 10-6-11 20:35 發表

我囡囡就嚟完成小一生活啦 ,小朋友呢就 好好享受埋最後一個 k 嘅暑假啦 , 上到小學你會覺得冇 k 咁自由架啦, 暑期玩多啲再加少少功課啦, 媽媽呢都要享受埋個仔女仲有 k 嘅影子係到, 上到小學佢地完全係 180 度轉變, ...

對呀, 好好享受埋最後一個 k 嘅暑假啦 o

由於 平時被人照顧慣, 尤其是由工人姐姐看顧的o 讀小一仍是小, 所以小孩子仍會是很冒失, 像我女兒一樣, 例如寫生字功課忘記起字頭或圈灟, 有時過份到連工作紙也不見了o 因此, 在家長會時, 能最好展示外交手腕 . 認識同班同學仔家長. 互相交換電話, 希望日後有個照應o 當然希望你們的兒女都是smart kids o 不要像我女兒一樣冒失, 久不久就製造一些問題給我o
‹ 上一主題|下一主題