用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 鄺錫坤伉儷中學
go

[讀障] 鄺錫坤伉儷中學

這間學校校風怎樣呢?http://www.twghsksk.edu.hk/

這是一間智障學校......不是學障的学生去讀

鄺鍚坤中學只是收錄較多能力稍遜的學生,但絕對是一間主流中學,並非特殊學校,校風OK
外間對此校的誤解只因其前身確實是實用中學,但已轉為主流中學已經4年多,

回覆 1# mtqueenie 的文章

這學校是小班教學, 因為人數不多, 上年會把學障的學生集於一班教, 中文老師在台灣進修過, 還說 F. 1 學生經教導後可以作出一篇200 多字的文章, 數學老師會按學生的程度給予 excerise .

學校到 F.4 會分兩種班: 1. 主流班, 是成績較好的學生; 2. 証書班, 讓學生學一些將來可以幫學生找工作.

至於334之後的安排就不清楚了, 要問學校.

要留意的是: 學校大部份的學位將會在中一派位第一階段派出, 在第二階段的學位近乎0.  所以, 若選這校就必須於第一階段選它.

回復 3# Nicole_yuen 的帖子

鄺錫坤中學嘅校風純樸,學生覺得老師錫佢,對老師好有禮貌,依家收嘅學生,比以前好好多,無行為問題,家長可以放心送仔女黎讀書,我個仔讀左兩年,見到他很有進步,鄺錫坤可以講係問好學校。

回復 5# mtqueenie 的帖子

鄺錫坤校風都幾好,學生都算係好守規,從學生的校服儀容都可知道係乖嘅,上堂大部份都係留心,好想學野,我個女現在讀中一,她好鍾意返學,回家都會講下在課堂嘅情形,覺得她跟得上,她好開心。

聽講以前攪呢間中學的校長周慶中去咗馬鞍山果間東華三院黃鳳翎中學,短時間內已攪得幾好,我個死黨住響果區,話校風改善不少。因為學校大咗好多,硬件又幾好,D老師去美國、新加坡、台灣受訓,見個吓世面,學校活動又多,今年攞好多獎,係有心攪俾讀障學生的學校。學校網頁有好多攪俾讀障仔女記嘢,好實際,自已仲粉墨登場講藝術治療幫讀障學生,我個社工都有去聽,今個月協康會安排咗D家長去參觀學校兼睇學生上課,佢地話周校長好勁,同老師一樣係有心人。好似話有免費校車由九龍去學校,如果住新界東或九龍合路線的學生,可以考慮呢間中學。