用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區  

yanyan-mummy
想知你最後選擇?我都是住沙田,搭咩車去最快最便利,我家樓下有73A,到不到羅定邦?
LTP6月26日有面試,想試下遞表申請!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-3-31 17:40 發表

可惜果日係小六畢業營!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 wkymama 於 10-5-18 01:14 發表
yanyan-mummy
想知你最後選擇?我都是住沙田,搭咩車去最快最便利,我家樓下有73A,到不到羅定邦?
LTP6月26日有面試,想試下遞表申請!

Please check PM!

點解依個標題內家長係讚賞羅中, 另一個標題家長在批評羅中? 羅中其實應該係好定唔好?

去年換左新校長, 學校政策有無改變呢?

前兩個星期見到學校請好多老師, 今年係咪好多老師要走, 對學生...有無影響架?

羅中本來係大埔英中排最後果間, 因為大埔中一生減少驚被迫落車, 所以才在2008年9月轉直資來保住英文授課嘅優勢。 大埔英中學額充足, 本區 Band 1 生較少入讀, 主要學生 以Band 2- 3 為主,  可能因為校政與由英中轉直資問題, 近兩年比較多人事變動。

原帖由 O~O 於 10-5-3 15:01 發表

Band 2都一定收! 我以為要求要好高添, 如果band 2都收, 會唔會唔夠"班"架, 即係唔多好呀!我以為話係band 1學校, 主要收band 1生添。

原帖由 ricetaster 於 10-6-8 06:00 PM 發表
羅中本來係大埔英中排最後果間, 因為大埔中一生減少驚被迫落車, 所以才在2008年9月轉直資來保住英文授課嘅優勢。 大埔英中學額充足, 本區 Band 1 生較少入讀, 主要學生 以Band 2- 3 為主,  可能因為校政與由英中轉直 ...

這只能解釋為何學校收唔足夠Band1學生而要收Band2-3學生, 但見公佈會考及高考成績他們都有不錯的表現, 如果能夠把Band2-3學生都可以教到這個成績, 這校應該不是幾好?

羅中現在就讀F3 或以上嘅班級就真係佢在英中身份(2007年或以前)時收落, 當時Band 1 學生多, 英中少自然收 Band 1 生, 但大埔英中已有足夠學額收哂本區 Band 1 生有餘, 重收埋跨區 Band 1 生 !

現在羅中公佈嘅公開試成績係當年 Band 1 生即現在的 F,5 或 F.7 學生考獲的, 你要睇轉直資後嘅公開試成績, 等幾多4年喇 !

如果救恩或孫方中收我, 我都唔揀羅中, 咁 ! 當然 買個保險就無妨, 但現在羅中的 F.1 - F.2 普遍未去到 Band 2 頭嘅水準

原帖由 O~O 於 10-6-9 13:19 發表

這只能解釋為何學校收唔足夠Band1學生而要收Band2-3學生, 但見公佈會考及高考成績他們都有不錯的表現, 如果能夠把Band2-3學生都可以教到這個成績, 這校應該不是幾好? ...

原帖由 ricetaster 於 10-6-9 04:36 PM 發表
羅中現在就讀F3 或以上嘅班級就真係佢在英中身份(2007年或以前)時收落, 當時Band 1 學生多, 英中少自然收 Band 1 生,...

... , 但現在羅中的 F.1 - F.2 普遍未去到 Band 2 頭嘅水準

沒你說的那麼差吧? 我見之前D家長都係稱讚的多...

可能係一豆兩年前嘅事 ?  學校嘅硬件,老師及教學方法未必有問題, 只不過 近幾年Band 1學生少, 大埔排名較後嘅英中的確會出現收 Band 2, Band 3 學生, 如果現在的羅中嘅 F.1, F. 2 學生主要唔係Band 2 及 Band 3, 你可以指正, 我在此只評論F.1-2學生 Banding, 並無提過羅中其他方面有問題, 我們要明白有關中學學生嘅Banding 是家長選校時嘅重要參考資料。

原帖由 O~O 於 10-6-11 12:13 發表

沒你說的那麼差吧? 我見之前D家長都係稱讚的多...

醒目開學勳章

原帖由 ricetaster 於 10-6-11 17:51 發表
可能係一豆兩年前嘅事 ?  學校嘅硬件,老師及教學方法未必有問題, 只不過 近幾年Band 1學生少, 大埔排名較後嘅英中的確會出現收 Band 2, Band 3 學生, 如果現在的羅中嘅 F.1, F. 2 學生主要唔係Band 2 及 Band 3, 你 ...

你只計大埔區, 當然唔夠Band 1學生, 直資係可以全港收生的,  上年我都有帶小女去考,  而她是在九龍區讀書的成績在Band 1級,  當時一家都住大埔區,  唔想她再山長水遠出去讀書所以才考回大埔.
在面試時與其他家長傾計,  原來好多都是跨區的.(上水, 元朗, 旺角區等跌路沿線),  如果用狹義定羅中祗收大埔區學生,  當然有可能收到大部份Band 2 生,  但如果是全港收生,  學生Band 1級人數便大增.
而且羅中是採用小班教學, 每班收生人數會較其他津中少,  約30人一班.

Mimi_ma
咁你小朋友是否已考到羅定邦?定已在此校讀緊?如是,可否評一評此校,特別校風!

原帖由 Mimi_Ma 於 10-6-12 01:45 發表

你只計大埔區, 當然唔夠Band 1學生, 直資係可以全港收生的,  上年我都有帶小女去考,  而她是在九龍區讀書的成績在Band 1級,  當時一家都住大埔區,  唔想她再山長水遠出去讀書所以才考回大埔.
在面試時與其他家長傾 ...

26/6 囡囡已經面試完了,  不知道何時有結果呢?

我今星期二收到取錄信,星期三再收到電話,叫我6/7 2:00pm前註冊。

原帖由 pianomummy 於 10-7-1 22:38 發表
26/6 囡囡已經面試完了,  不知道何時有結果呢?

為何仍未收到取錄信 , 是否不能收錄囡囡?

原帖由 wkymama 於 10-7-1 23:31 發表
我今星期二收到取錄信,星期三再收到電話,叫我6/7 2:00pm前註冊。

ME TOO.....

原帖由 wkymama 於 10-7-1 11:31 PM 發表

我都係, 但心大心細, 又想睇吓派得好唔好, 派得唔好又想先去心儀學校扣門, 但如果明天去註冊, 派位証已收, 而心儀學校到8or9號才通知收, 到時唔知可唔可以取回派位証??? 好煩呀!

原帖由 O~O 於 10-7-5 15:21 發表

我都係, 但心大心細, 又想睇吓派得好唔好, 派得唔好又想先去心儀學校扣門, 但如果明天去註冊, 派位証已收, 而心儀學校到8or9號才通知收, 到時唔知可唔可以取回派位証??? 好煩呀! ...

我同妳想法一樣!

心底話:
羅中的評語好壞各有,有些有子女就讀的會贊,有些從外分析的會彈。令到一些想入羅中的家長心大又心細,是嗎?
我小孩已在上年12月第一輪已經收了,小兒是band 1學生,可能有些人會笑我選擇羅中但我從未感到後悔。我想許多家長都會認為band 1生一定要入只收band 1生的學校才是適合,我曾經都認為係。但從今年初開始睇學校聽講座,我發現我在羅中找到適合小兒就讀的學校,之後我周圍去觀察羅中學生,向有子女就讀的家長分別讀(S1,S2,S4,S5)打聽然後分析好處壞處,就作出決定了!
其實講咁多我都係想講不要理會別人的看法,心大心細慕名到那些人人都贊但不適合你孩子的學校,只有辛苦了他們,孩子是自己的他放在那間學校會適合只有你能幫他,切勿盲目!

我 同意, 所以今早囡囡回校取成績, 得第一志願 (救恩), 都放棄, 去羅定邦註冊.

其實我就係你話果啲心大心細嘅其中一份子,我個仔七月六日放榜,元朗中中band2,切合佢成績。但都放棄,去咗羅定邦註冊!但我又冇樓上啲家長有咁多時間做資料搜集,但個仔都係鍾意羅定邦多啲,佢話去in時啲老師好好人!而且長住元朗,都知元朗區啲名校大多都好hea,唔會點照顧學生,而上到位果啲有啲用嘅手法都唔係好正路。所以希望跳出呢區選校,希望我同我個仔嘅選擇冇錯!
原帖由 javybrian 於 10-7-5 23:27 發表
心底話:
羅中的評語好壞各有,有些有子女就讀的會贊,有些從外分析的會彈。令到一些想入羅中的家長心大又心細,是嗎?
我小孩已在上年12月第一輪已經收了,小兒是band 1學生,可能有些人會笑我選擇羅中但我從未感到後悔。我想許多 ...

原帖由 wkymama 於 10-7-5 05:24 PM 發表

我同妳想法一樣!

最後派位結果如何? 我個考到體藝, 最終放棄羅中, 但羅中由始至終真的覺得很好, 面試當日見到老師很好、學生也很乖, 是一所好學校。