用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 學界游水
樓主: humbertcarol
go

學界游水 [複製鏈接]

原來年年都對不同的學校架!  不過今年, 好明顯女拔, 聖方濟各及油天(海帆道)都好勁, 完全抛離對手!  好enjoy欣賞今次比賽!

我只知道陳sir會早上去睇, 但唔知道他會睇足全場(我估咋, 因我走他都未走), 還見到另外兩個海天的教練.

我諗佢地想睇吓由海天訓練出來的學員, 與其他學校(校隊)的距離差幾遠啩!

好囉!  終於考完了! 但又到囡囡下星期考試了!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-4 17:10 發表

係呀! 學界游水原來沒有丙組, 報名時才知道, 沒辨法啦,
我想細佬第一次參加有家姐陪, 出年有經驗佢可以自己
攪掂.
至於證書, 不是學校頒發, 是由學界體育聯會寄給學校, 然後田sir給你個仔.(但冇咁快, 因要等齊所 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-11-5 22:07 發表
原來年年都對不同的學校架!  不過今年, 好明顯女拔, 聖方濟各及油天(海帆道)都好勁, 完全抛離對手!  好enjoy欣賞今次比賽!

我只知道陳sir會早上去睇, 但唔知道他會睇足全場(我估咋, 因我走他都未走), 還見到另外兩 ...

咦!你個細女不是和哥哥同埋一間學校咩?

我後來不太喜歡這校, 但哥哥不想轉校, 所以當囡囡選校都無選呢間!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-5 22:16 發表

咦!你個細女不是和哥哥同埋一間學校咩?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-11-6 18:53 發表
我後來不太喜歡這校, 但哥哥不想轉校, 所以當囡囡選校都無選呢間!

點解你唔喜歡這間小學呢?你大仔應是p.6, 二仔是p.5.

你可以上網到學界聯會睇你個仔在西九學界游水比賽(上午場及上下午場總計)的名次.我個女在蝶式(上下午場總計)得第3名, 但背泳就無份.

你囡囡係取了兩個獎喎! 係蝶及蛙嗎? 多謝報料!

不喜歡佢好多嘢都收收埋埋, 唔多想公佈(指派位成績). 即使我大仔四年級時問班主任或其他其教我仔的老師, 全都封口, 更帶我去問副教長才大概知道要咩成績保証入英中.  亦不喜歡部份老師的教學心態, 每級太多班, 精英班亦太多人一班(38人喎), 而且精英班亦不是真的很好成績(個人意見,不喜勿插)!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-7 18:17 發表

點解你唔喜歡這間小學呢?你大仔應是p.6, 二仔是p.5.

你可以上網到學界聯會睇你個仔在西九學界游水比賽(上午場及上下午場總計)的名次.我個女在蝶式(上下午場總計)得第3名, 但背泳就無份. ...

原帖由 Crabtree 於 09-11-7 20:07 發表
你囡囡係取了兩個獎喎! 係蝶及蛙嗎? 多謝報料!

不喜歡佢好多嘢都收收埋埋, 唔多想公佈(指派位成績). 即使我大仔四年級時問班主任或其他其教我仔的老師, 全都封口, 更帶我去問副教長才大概知道要咩成績保証入英中.   ...

YES,呀女在上午場背泳第3, 蝶式第2. 即一銅一銀.
但上下午場混合計算(即所有西九小學), 我個女只在蝶式得
第3. 我今日上網才知道要代表區賽, 但又寫上待定,學校又未通知, 都唔知要不要代表區賽?

至於你說學校的情況, 我都知亦已習慣了, 有些老師的教學方法我都不認同, 但我個女不想轉校.
我大女在P.3&P.4時是精英班, 後來成績唔好跌咗出來,信心無晒, 我用了半年多時間才令到個女有番自信.
現在不是精英班真輕鬆很多,  起碼在班主任眼中是乖學生成績好的學生, 不是在精英班般一定要好成績才是理所當然.

上網睇了, 個仔原來係上下午場加埋不入八名內, 咁即係話八名內才要再比賽?  如是, 你囡囡要繼續為海天增光呀!  況且, 有這些大型比賽的獎狀會對升中有些幫助架!  

大仔講番嚟話今次的試卷不會派回, 同上次五年級下學期一樣.  其實唔係精英班會對家長及小朋友係舒服啲, 但我曾對老師說過想調回普通班, 但係班主任唔比呀!  所以無調出嚟!  我想係普通班係叻嗰班人, 好過係精英班係普通的人, 對他們的自信心也有打擊!  可能係佢地唔上進啩!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-7 21:21 發表

YES,呀女在上午場背泳第3, 蝶式第2. 即一銅一銀.
但上下午場混合計算(即所有西九小學), 我個女只在蝶式得
第3. 我今日上網才知道要代表區賽, 但又寫上待定,學校又未通知, 都唔知要不要代表區賽?

至於你說學校的 ...

原帖由 Crabtree 於 09-11-8 18:32 發表
上網睇了, 個仔原來係上下午場加埋不入八名內, 咁即係話八名內才要再比賽?  如是, 你囡囡要繼續為海天增光呀!  況且, 有這些大型比賽的獎狀會對升中有些幫助架!  

大仔講番嚟話今次的試卷不會派回, 同上次五年級下 ...

你放心, 只要你仔仔是8名內已經有學界証書(不是上下午混合計算才有). 但區際比賽, 就要上下場混合計算頭3名再去比賽.
我十分明白你個仔的情況, 在精英班時, 很多班務及答問題永遠揀選唔到我個女, 永遠不起眼的, 只有默默地睇着別人
慢慢變了無心機上堂!!!!!

Yes, u're right!  你囡囡比心機呀!  上次你囡囡比賽不是游呢兩個泳式, 而今次所選的泳式是你囡選還是陳sir幫你囡選擇? 還有, 陳sir真係遵守諾言喎!

你有無心水選校呀! (升中)

原帖由 humbertcarol 於 09-11-8 21:37 發表

你放心, 只要你仔仔是8名內已經有學界証書(不是上下午混合計算才有). 但區際比賽, 就要上下場混合計算頭3名再去比賽.
我十分明白你個仔的情況, 在精英班時, 很多班務及答問題永遠揀選唔到我個女, 永遠不起眼的, ...

原帖由 Crabtree 於 09-11-9 14:59 發表
Yes, u're right!  你囡囡比心機呀!  上次你囡囡比賽不是游呢兩個泳式, 而今次所選的泳式是你囡選還是陳sir幫你囡選擇? 還有, 陳sir真係遵守諾言喎!

你有無心水選校呀! (升中)

...

今次揀背及蝶比賽, 是我老公+陳sir意思. 因去年比賽過, 知道很多學生參加自及蛙(無論甲組/乙組). 我們知道女兒這2種泳式不及別學校泳隊, 倒不如參加沒有咁多學生會比賽的項目(即背及蠂).
你睇番賽程表, 無論甲及乙組的自及蛙, 各有4組, 每組有6-8人,   但背及蝶得2組, 每組只得5-8人, 即參賽人少一半..........

yes, 陳sir真的守諾言, 我有排唔洗買泳衣.....哈哈

至於心水學校, 呀女很喜歡瑪利諾神父(操水其中一位師姐是讀呢間) 但呀女D成績唔好, 屬於BAND1尾BAND2頭, 所以我都唔知點揀.
請指教我一吓, 謝謝!

有今年的經驗後, 我諗下年仔仔再賽時, 都不會再選自由式了, 因要有(超人時間)才可以有獎拿, 又要同咁多人一起游.

我其實都唔清楚? 但我會幫大仔選男校, 以免同女仔爭. 但呢區間男校又有幾間聯系小學喎, 都好難入呀! 知道有朋友係舊年選校, 係善導讀, 全級五十五名內(據知已穏鎮入band 1英中), 但佢同學校講話仔仔心儀呢間, 小學叫佢做個profolio等學校幫佢交去那間男校, 結果當然入到了.  但我地同佢地無聯系, 又無過往記錄(即學校咩成績入到咩學校), 最後, 可能我會為仔仔選油尖旺區的學校啩!

呢區 - 旺女仔多啲!  上智 - 要成績好勁! 最好科科係A.  聖母玫瑰 - 我覺得不錯, 整體都ok.  瑪利諾神父佢有小學, 好多都會升上中學, 位比較少, 但亦不錯, 因有朋友囡囡係呢間小學讀, 啲嘢都深架! 佢囡囡應該係band 1頭, 但為免冒險, 多數選番中學讀喎! 而銘賢又係band 1頭的學校, 難入呀!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-9 15:39 發表

今次揀背及蝶比賽, 是我老公+陳sir意思. 因去年比賽過, 知道很多學生參加自及蛙(無論甲組/乙組). 我們知道女兒這2種泳式不及別學校泳隊, 倒不如參加沒有咁多學生會比賽的項目(即背及蠂).
你睇番賽程表, 無論甲及 ...

humbercarol,

u can click this link to see the open days of secondary schools: http://www.lcps.edu.hk/pop_up/p6sec.htm

原帖由 Crabtree 於 09-11-9 18:15 發表
有今年的經驗後, 我諗下年仔仔再賽時, 都不會再選自由式了, 因要有(超人時間)才可以有獎拿, 又要同咁多人一起游.

我其實都唔清楚? 但我會幫大仔選男校, 以免同女仔爭. 但呢區間男校又有幾間聯系小學喎, 都好難入呀! ...

原帖由 Crabtree 於 09-11-10 19:28 發表
humbercarol,

u can click this link to see the open days of secondary schools: http://www.lcps.edu.hk/pop_up/p6sec.htm

多謝你報料.

請問黃隸珊紀念中學, 德雅, 彿教大雄點睇?

以我個人愚見, 我會咁排:

1. 黃隸珊 (英中) 好似係band 1中啩
2. 德雅 (英中) 好似係band 1尾
3. 大雄 (中中) 呢區比較好的中中, 大仔話手球隊幾個師兄去了呢間讀.

Pls correct me if I'm wrong.

原帖由 humbertcarol 於 09-11-10 20:07 發表

多謝你報料.

請問黃隸珊紀念中學, 德雅, 彿教大雄點睇?

原帖由 Crabtree 於 09-11-11 16:06 發表
以我個人愚見, 我會咁排:

1. 黃隸珊 (英中) 好似係band 1中啩
2. 德雅 (英中) 好似係band 1尾
3. 大雄 (中中) 呢區比較好的中中, 大仔話手球隊幾個師兄去了呢間讀.

Pls correct me if I'm wrong.

...

唔該晒. 我喜歡深水埗2間中學都有直屬小學, 點算?
瑪利諾神父 / 德雅

唔試過又怎知唔得呢?  試了唔得, 都唔會後悔嘛!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-11 18:19 發表

唔該晒. 我喜歡深水埗2間中學都有直屬小學, 點算?
瑪利諾神父 / 德雅

原帖由 Crabtree 於 09-11-11 22:42 發表
唔試過又怎知唔得呢?  試了唔得, 都唔會後悔嘛!

Crabtree,

這幾天唔見你個仔練水?

係呀!  星期一佢藉口話唔想去練水, 其實係想留在家中打機, 但其後幾日, 係我唔比佢去游, 因實在太凍啦!  雖然佢話啲水好暖, 但上水嗰吓真係好凍!  上星期五, 佢件jacket被風吹到淺水池, 他要跨欄出去執, 凍到打晒冷震.  不過, 我已講了明天一定要游番水, 因天氣已暖番!

仔仔參加了去連南, 下星期又有一天無得游!

你對女兒的成績滿意嗎? 唉!  我大仔常識退了"9"分呀!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-19 19:47 發表

Crabtree,

這幾天唔見你個仔練水?

原帖由 Crabtree 於 09-11-19 23:56 發表
係呀!  星期一佢藉口話唔想去練水, 其實係想留在家中打機, 但其後幾日, 係我唔比佢去游, 因實在太凍啦!  雖然佢話啲水好暖, 但上水嗰吓真係好凍!  上星期五, 佢件jacket被風吹到淺水池, 他要跨欄出去執, 凍到打晒冷 ...

HiHi,

昨天囡囡終於參加了全港學界游水比賽,(陳SIR星期五晚送了一套"海天"運動套裝比呀女著) 雖然今次沒有名次但成績比上一次快了1秒4.
第一二三名嗰D全部游緊31秒幾, 真係有排追. 有幸地今次讓女兒見識一吓天外有天.................
學校上星期已頒發2個獎牌比我個女了.

你就好啦!  陳sir咁大手筆.   但點都好, 出去比賽過, 才知道一山還有一山高, 他們才會繼續更上一層樓.  

我仔由連南回來病了, 今天都無番學.  所以水都無游.

學校出了通告要補課, 三及六年級要補都正常, 因有TSA及升中考試, 但為何五年級都要補呢?

原帖由 humbertcarol 於 09-11-29 18:02 發表

HiHi,

昨天囡囡終於參加了全港學界游水比賽,(陳SIR星期五晚送了一套"海天"運動套裝比呀女著) 雖然今次沒有名次但成績比上一次快了1秒4.
第一二三名嗰D全部游緊31秒幾, 真係有排追. 有幸地今次讓女兒見識一吓天 ...

‹ 上一主題|下一主題