用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

原帖由 milkcoffee 於 10-5-31 23:40 發表
I have heard that in Chinese lesson, the conservation is Mandarin. How about in Chinese oral exam? Mandarin or cantonese? I am so worry that in primary school, Mandarin is not strongly focusseed.

我讀緊中3
我哋中2中文堂係用普通話教
不過而家好似中1下學期已經要用普通話(唔肯定
考試冇記錯就係廣東話同普通話都要考
我開頭都以為會好難 其實唔會 放心

其實升中時, 多不多最TOP 的學生去第二間? 去邊間? 中學時是不是從上午校升上來的會成績好些?

原帖由 cooolwind 於 10-6-8 23:28 發表

我讀緊中3
我哋中2中文堂係用普通話教
不過而家好似中1下學期已經要用普通話(唔肯定
考試冇記錯就係廣東話同普通話都要考
我開頭都以為會好難 其實唔會 放心 ...

原帖由 panbaby 於 10-6-25 18:45 發表
其實升中時, 多不多最TOP 的學生去第二間? 去邊間? 中學時是不是從上午校升上來的會成績好些?

第二間嘅話多數去英華 st.steven girls 同st.francis
其實差唔多 不過我覺得上午班啲英文勁啲 可能係我英文屎掛..

原帖由 milkcoffee 於 10-5-31 23:40 發表
I have heard that in Chinese lesson, the conservation is Mandarin. How about in Chinese oral exam? Mandarin or cantonese? I am so worry that in primary school, Mandarin is not strongly focusseed.

I can say the Manadarin is conducted in Chinese lesson starting from 2nd term Secondary 1 (my daughter said it is depended the pick up ability of the class). However, it is in Cantonese when the oral exam takes place. No worries~~

Hopes this can help.

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

原帖由 milkcoffee 於 10-7-2 22:50 發表

學生公開試成績好,是靠補習,还是靠老師。名校的老師
好似好懶,不知SH 是否一样?

以我個人理解,懶人好似分佈於全世界的每一個角落,如果老師祇做好自己份工,唔肯瞓身做埋其他額外嘢例如用私人時間幫學生補課、帶活動等,便好似很「懶」?「懶」又與教「名校」及教「非名校」扯上甚麼關係?學生讀書自己無責任?家長更加無責任?我唔係教書,不過都覺得有啲一頭霧水,恕怪本人愚昧,懇請大家賜教。

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 milkcoffee 於 10-7-2 22:50 發表
Thank you for your reply.

請問平日/夏令時間, 早上集隊/ 放学時間?
功課多嗎?

學生公開試成績好,是靠補習,还是靠老師。名校的老師
好似好懶,不知SH 是否一样?
謝! ...

返放學時間同一般中學差唔多. 8:00前集隊, 放3點幾咁.
夏令時間有...改為冇LUNCH 放一點半左右.

老師負責教書...冇聽呀女話唔會教書...但你若想呀女成績再好, 我相信補習都是好平常.

唔駛太擔心.

下學年書單已出, 有興趣可PM.

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

放榜lu,各位升中家長滿意嗎?聽講今年都派得幾好喎!

各位 女女就讀shcc既papa mama

我9月係shcc既s.1

我想問下你地..

shcc 打tie 係邊tie?有冇圖/教學?

thz!!聽日考ps1要著shcc校服..

原帖由 Bii 於 10-7-12 19:10 發表
各位 女女就讀shcc既papa mama

我9月係shcc既s.1

我想問下你地..

shcc 打tie 係邊tie?有冇圖/教學?

thz!!聽日考ps1要著shcc校服..

唔係男仔先要打tie咩!
妹妹,睇吓呢度幫唔幫到你。

http://www.tie-a-tie.net/
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

好耐無上過黎啦, 今日較為得閑D, 所以UP下先, 唔係就跌咗落去。

可能大家都忙, 所以無乜人CHAT(我自己都好懶, 都無乜時間上黎), 希望大家多D發表下啦!!!
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

有冇褓姆車由西半山寶珊道 > 嘉諾撒聖心書院.....急急急

有間校車公司, 叫百寶架喎, 佢地都好多條線架, 你有無聯絡佢地呀?

原帖由 @MAAK@ 於 10-9-6 23:19 發表
有冇褓姆車由西半山寶珊道 > 嘉諾撒聖心書院.....急急急
還使我的心靈得到舒暢。

請問各位,學生一旦被編入A、B、C班,點樣才能調回D、E、F班,例如要達到甚麼成績水平;全級考第幾之類...。

我都想知道A,B,C同D,E,F班學的東西一樣嗎?如冇分別影就不大,夾硬入到都未必好。到左中四又有冇分?

回覆 1# ck721 的文章

老師話大家教既都係一樣喎,咁F班梗係勁d啦

D, E, F係精英班, 但係我囡話今年3F收咗個試讀生喎?!

我問亞囡, 佢係唔係聽錯, 佢話唔係, 個女仔仲四圍同人講自己試升都可以讀到F班, 亞囡條氣好唔順

但我又覺得每班都有好與唔好既老師, 唔係剩係F班既老師先至教得好.......

今年亞囡都有好幾個同學仔去咗英國, 出年升F4重多呀....你地D女有無同學仔諗住去英國呀? (因為以我所知, 好多家長都諗住比仔女去外國讀書)

原帖由 fatty爸 於 10-10-16 01:02 發表
老師話大家教既都係一樣喎,咁F班梗係勁d啦
還使我的心靈得到舒暢。

回覆 1# beaclem 的文章

請問「試升」係乜黎架?
‹ 上一主題|下一主題