用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

原帖由 gwly 於 10-3-25 03:41 發表

我地學校有10個同學仔被推薦, 5人一組, 只用英語,
無個人面試, 唔使自我介紹, no group discussion
每組大約10-15分鐘, 所以佢地話好容易

~ 比左塊七巧板 叫佢地一齊砌一幅圖出來,
   問 What is this? 有什麼用 ...

我估你囡囡咁好記性,成績一定很好,St Paul's Sec面試也順利吧!介唔介意想請問你首志願係報邊間呀?我個人比較這兩間,覺得SPSS校園位置、環境較佳,不過SHCC較近香港仔;SPSS 5班,SHCC 6班人多啲;SPSS學生好似斯文啲,SHCC學生好似活潑啲;公開試成績都差不多,唔知邊間紀律會較嚴?幾難揀!純粹個人觀感,如果不便透露,請不用理會。謝謝!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

哩幾日好忙呀, 現在先可以得嫻上網.....

St Paul's Sec面試不太順利呀!因為深過聖心, 又唔同D同學仔一齊, 有D怯場.
佢要讀篇好似劇本既文,D內容同人物名都好難讀, 佢用自己認為岩既phonics讀, 都讀得幾順, 岩唔岩音就唔知喇!
~分中、 英 面試 (no self introduce)
~group disc. 篇文d內容
~有冇上 facebook, why?
~平衡有冇睇報紙 (我覺得佢哩題答得唔好囉)

我地首選一定要填聖心, 因為係學校推薦 !(連電腦都要)

你的分析我完全同意 ! 謝謝意見 !

原帖由 gwly 於 10-4-6 02:10 發表
哩幾日好忙呀, 現在先可以得嫻上網.....

St Paul's Sec面試不太順利呀!因為深過聖心, 又唔同D同學仔一齊, 有D怯場.
佢要讀篇好似劇本既文,D內容同人物名都好難讀, 佢用自己認為岩既phonics讀, 都讀得幾順, 岩唔岩音 ...

謝謝百忙中抽時間回應,聖保祿中學雖然低調,但仍是區內受家長歡迎的熱門女校,自行面試競爭自然較烈,祝願令千金順利升讀嘉諾撒聖心書院!

講番嘉諾撒會的學校,很多人都說現時成績最好係St. Mary's,其次聖心,再聖方濟各、嘉諾撒書院、聖家等。偶有聽說都會關照屬會學校的學生,例如有朋友說有St. Mary's小學直上唔番中學嘅去咗讀SFCC,都有聖心小學的學生去咗讀SFCC,不過好少聽聞有聖心小學生升咗去SMCC,或者有聖瑪利小學生升咗去SHCC,是否屬實?會否因為SMCC 及 SHCC 的校監是同一人,不希望自己兩間學校互相競爭,屬純個人推想,並無事實根據,請勿見怪!

原帖由 greendotdot 於 10-4-9 16:42 發表

謝謝百忙中抽時間回應,聖保祿中學雖然低調,但仍是區內受家長歡迎的熱門女校,自行面試競爭自然較烈,祝願令千金順利升讀嘉諾撒聖心書院!

講番嘉諾撒會的學校,很多人都說現時成績最好係St. Mary's,其次聖心,再聖方濟各、嘉諾 ...

事實上,每年聖心私小都有一,兩個人升讀st mary的,不過我相信這些極少數的小朋友在小學裡都係成績很好的。 唔升聖心中學走去讀SFCC的多數都係成績唔差的...反而成績真係麻麻的會去香港仔那間同屬會的中學。

原帖由 Ms.ChanChan 於 10-4-9 19:11 發表

事實上,每年聖心私小都有一,兩個人升讀st mary的,不過我相信這些極少數的小朋友在小學裡都係成績很好的。 唔升聖心中學走去讀SFCC的多數都係成績唔差的...反而成績真係麻麻的會去香港仔那間同屬會的中學。 ...

多謝閣下提點,八卦啲去check吓,你是正確,聖心私小(上午班)06-07 和07-08 各有一位學生升去SMCC,不過08-09再沒有;而升去SFCC的06-07有9人、07-08有5人、08-09也再沒有。

但是聖心津小(下午班)的情況則無從稽考!又發現原來聖心津小(下午班)、SMCC及SHCC的校監都是同一位修女,唔知會否影響聖心津小(下午班)的top學生自行報考過去公開試成績較好的SMCC?個人推算這津小的top學生成績應該有能力自行考SMCC(相信有些聖心津小家長會考慮),不知道近年有否這樣成功的例子?

原帖由 greendotdot 於 10-4-9 21:34 發表

多謝閣下提點,八卦啲去check吓,你是正確,聖心私小(上午班)06-07 和07-08 各有一位學生升去SMCC,不過08-09再沒有;而升去SFCC的06-07有9人、07-08有5人、08-09也再沒有。

但是聖心津小(下午班)的情況則無從稽考!又發現原 ...

好老實咁講,聖心小學的學生如果唔選擇直升中學部,大部份都唔會係target St Mary囉! 你望下過去幾年聖心私小升中名單就會知。

原帖由 Ms.ChanChan 於 10-4-12 18:47 發表

好老實咁講,聖心小學的學生如果唔選擇直升中學部,大部份都唔會係target St Mary囉! 你望下過去幾年聖心私小升中名單就會知。

明白啦,謝謝你的見解。不過,我只覺得香港天主教區就校本條例上訴至終審法院,所費不菲,實是太浪費...

Bridging course in July

My girl is in P6 and will study Form 1 in SHCC in the coming school year.  I noted from the 2009-10 School Calendar that there will be bridging course during 14-26 July.

As I am thinking about the summer activities, I would like to make reference to the school schedules for the new Form 1 students in last year.  Do they need to attend the bridging course? Or any other school events not listed in the school calendar?

Thank you.

回覆 1# HappyBee 的文章

4月已經知到收唔收架啦??
請問你囡囡是上午定下午校的呢?

回覆 1# rrma 的文章

She studies in am session.

Not formal notification at all but u can guess from the internal school result

原帖由 HappyBee 於 10-4-16 22:54 發表
My girl is in P6 and will study Form 1 in SHCC in the coming school year.  I noted from the 2009-10 School Calendar that there will be bridging course during 14-26 July.

As I am thinking about the s ...

How do you know your girl will study S1 in SHCC??

原帖由 mom5354 於 10-4-25 21:31 發表

引用:
原帖由 HappyBee 於 10-4-16 22:54 發表

As I am thinking about the s ...

How do you know your girl will study S1 in SHCC??

嘉諾撤聖心書院 2010 S1 自行=64學位   保留位=118學位

聖心小學私立(上午班)  2010小六全級約107人 (2009小六全級121人;89人升去聖心書院)

聖心小學津貼(下午班)  2010小六全級約159人 (2009小六全級149人;約100人升去聖心書院)

簡略推算今年2010
上午班全級名次1-60 (全級107人) 是 Band One;
下午班全級名次1-70 (全級159人) 是 Band One;

好簡單,如果兩間小學加埋的Band One學生能夠放在乙部保留學位抽獎時,總數不超過118(保留位),即時話Band One生一定收晒,唔駛再抽!

因為SHCC 自行的64個位只收自己小學及少量友好小學,推算仍會收番大約50自己小學生,其中起碼有40位係Band One生。

從以上推算,兩間小學共有約(60+70)=130 Band One學生,減去自行約40 Band One學生,(130-40)=90人 這個數字巳經遠少於118,都未計有大批Top Band One學生流失去其他名校(起碼20-25人),即是話只要你係Band One就一定升到返去自己中學。

舉例假設這位家長囡囡讀上午班,三次呈分試平均全級30名,自行又無報其他學校,咁佢係咪十分有信心!

我都係街外人估估吓,我又唔係佢地嘅staff,事實係點真係唔知!

原帖由 greendotdot 於 10-4-26 11:22 發表

嘉諾撤聖心書院 2010 S1 自行=64學位   保留位=118學位

聖心小學私立(上午班)  2010小六全級約107人 (2009小六全級121人;89人升去聖心書院)

聖心小學津貼(下午班)  2010小六全級約159人 (2009小六全級149人;約100 ...

GREENDOTDOT 的分析的可信性很高,SHCC收到個有咁高水準家長的外來生真係好!

有樣要提一提,聖心私小的學生名次在50%以內入SHCC的機會基本上是90%以上的,所以你計算的級30名以內實在太安全了。

Happybee一直是很有heart的家長(對其他家長的提問一直好比心機答和SHARE),她的千金擠身於50%以內一點也不希奇,有信心入SHCC是很正常的。

原帖由 Ms.ChanChan 於 10-4-26 12:02 發表

GREENDOTDOT 的分析的可信性很高,SHCC收到個有咁高水準家長的外來生真係好!

有樣要提一提,聖心私小的學生名次在50%以內入SHCC的機會基本上是90%以上的,所以你計算的級30名以內實在太安全了。

Happybee一直是很有he ...

MS.CHANCHAN 你過獎啦!我自己倒覺得你夠老實,你才是值得人稱讚的家長。

Greendotdot & MsChanChan,

你地先係好有'heart'嘅家長!  :loveliness:

Greendotdot, 你d資料好準wo, 佩服、佩服。你囡囡讀Form幾呀? 遲d要你多多指教啦

原帖由 HappyBee 於 10-4-30 22:33 發表
Greendotdot & MsChanChan,

你地先係好有'heart'嘅家長!  :loveliness:

Greendotdot, 你d資料好準wo, 佩服、佩服。你囡囡讀Form幾呀? 遲d要你多多指教啦

HappyBee你都過獎啦,我路過八卦估吓乍,我囡囡依家唔係讀緊聖心書院,如果係我一早答咗你如何安排暑期活動啦!我仍然要恭喜你囡囡,升上聖心年年都開心快樂!

回覆 68# HappyBee 的文章

Dear Happybee, just come across the school calender for SHCC, hope this helps:

(pls go to the page on July)
http://www.shcc.edu.hk/index.php/home/schoolcalendar.html

Thx.   ^_^

原帖由 fatty爸 於 10-5-14 00:51 發表
Dear Happybee, just come across the school calender for SHCC, hope this helps:

(pls go to the page on July)
http://www.shcc.edu.hk/index.php/home/schoolcalendar.html

‹ 上一主題|下一主題