用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

happy105 發表於 16-12-29 14:16
我女宜家讀緊聖心小學,想放棄揀其他,不過怕放棄聖心書院會後悔
咁你自行兩間就選他校啦!但如果到乙一唔揀自己學校,第日應該冇得叩門返黎。

後唔後悔真係唔知,但我女so far讀得幾開心。其實你話你個女係坐唔定形,咁聖心咁多元化既活動應該好啱你個女。至於讀書方面,教佢好好安排時間便可。

happy105 發表於 16-12-29 14:16
我女宜家讀緊聖心小學,想放棄揀其他,不過怕放棄聖心書院會後悔

每間學校也有自己嘅特色,潛意識你對聖心書院無乜好感,倒不如在自行揀2間適合女兒的中學,認清目標,找好自己喜歡的學校。

我女當年自行一間(聖心),统一(聖心),今年開始高中,中學呢幾年有開心有唔開心,唔開心時學習點去面對。人生就是這樣的,何須後悔?

LingChiBaBa 發表於 16-12-29 18:44
每間學校也有自己嘅特色,潛意識你對聖心書院無乜好感,倒不如在自行揀2間適合女兒的中學,認清目標,找好 ...

其實我女讀呢幾年小學都係開心多過唔開心,我未至於唔鍾意書院,只係怕學校又要成績好又要活動好,但我女小學都係一般,中學難度高好多,我唔想佢六年生活都係捱過,同埋有聽過其他人對聖心負評,聽你地有囡囡讀緊既家長會真實啲,中肯啲。多謝你既回應呀

happy105 發表於 16-12-29 18:54
其實我女讀呢幾年小學都係開心多過唔開心,我未至於唔鍾意書院,只係怕學校又要成績好又要活動好,但我女 ...

其他人對聖心嘅負評?你可以pm我,答到嘅話儘量解答你。

LingChiBaBa 發表於 16-12-29 19:35
其他人對聖心嘅負評?你可以pm我,答到嘅話儘量解答你。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2155873&extra=&page=21

我睇呢個topic

happy105 發表於 16-12-29 20:26
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2155873&extra=&page=21

我睇呢個topic

我都想知,係真係咁差定果幾位家長個人見解呢?

回覆 beaclem 的帖子

Its really heartbreaking to hear such a sad news

回覆 happy105 的帖子

既然係呢個主題的內容,咁我係返呢度覆你。
以下係我女(S4)今年嘅情況。
我女其實幾滿意教佢嘅Phy/Chem/Bio老師,不過佢D同學往往話自己個block嘅老師無人地block嘅好。Phy同Chem老師已經開始放學後加堂補課,可能係幫一D同學補底。

我女話lunch時間D老師(教佢嗰D,其他唔知)係standby,學生有問題隨時可以揾佢地。

至於老師水平,呢一刻我無comment,我女因有備課,老師教嘅都無問題。

係咪每科都需要補習?如果金錢同時間許可都會去補習,買返個保險。

至於讀理科係咪不應留喺SHCC?這不衹是理科問題,這是SHCC整體水平問題。我覺得女兒能力强便可考慮更强的學校,正如你現在選中學一樣。

有關S1數學,亦有加堂補課,我女都有幫D老師手喺聖誕假前同S1師妹温習。

初中時讀這麼多科,不好的老師難免會遇到。

其實唔知係咪學校見到14'及15' 嘅DSE成績跌咗所以作出改善。

還有其他問題?

happy105 發表於 16-12-29 20:26

我睇呢個topic
早两天看到這個topic,覺得某EK會員講得甚有道理:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3399558&page=1&authorid=101658

雖然話聖心VA老師的確好chur乜鬼野都ban ban ban,令到學生要重做,某程度上係好浪費時間,甚至連父母都一起“受罰",但我又覺得每件事都有兩面。正面睇,呢個係一個好好學習時間管理同承受壓力既機會。小學好多時功課唔太多,亦有父母幫忙教導如何安排作息時間,但上到中學學生就好應該自己學習如何安排自己的時間,及學習如何承受壓力,畢竟將來出來社會做野,老闆唔會當你係bb/小朋友/甚至人來看待。點樣係僅有的24小時裏超額完成工作同埋up to standard,甚至高於standard,都係喺工作環境入面必需面對既事。所以每次遇到有VA功課時,我都會remind個女要好好控制自己既時間,就算一份功課/工作做得好靚好好,但同一時間只能做一個task,唔識得/能夠prioritise tasks變得unproductive,到出黎做野時就冇老闆會容許接受了。

LingChiBaBa 發表於 16-12-30 00:42
回覆 happy105 的帖子

既然係呢個主題的內容,咁我係返呢度覆你。

多謝你,真係好helpful。
如果我囡真係入到書院應該有機會同你囡一齊讀一年
我暫時無咩問題喇⋯宜家都係考好呈分試,如果唔係咩好學校都唔駛諗,thank you

happy105 發表於 16-12-30 12:46
多謝你,真係好helpful。
如果我囡真係入到書院應該有機會同你囡一齊讀一年
我暫時無咩問題喇⋯宜 ...

重有,S1嘅dancing其實係PE堂嘅一部分,所以所有學生都要上。

Drama無記錯就係英文科嘅,但都祇係S1。

^O^ 發表於 16-12-29 10:14
雖然我唔識呢個女仔,但知道佢係SHCK-SHCC既學生(我女都是),個心總係有點un住un住咁。明白你既難過,我 ...

以前見到報紙報導有人離世,都會覺得婉惜,但今次發生在自己身邊的人,感覺得難受。現在已平復不少,阿女同我講,叫我唔洗擔心佢,感覺上,佢已經大個女咗好多,我也放下心頭大石,希望佢真的看得開

Anyway, 希望你的舊同事安息,RIP
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

sheepmydear 發表於 16-12-30 00:00
回覆 beaclem 的帖子

Its really heartbreaking to hear such a sad news

Thanks for your reply!
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

想問下如果大抽獎入不到, 會否收扣門直屬小學生呢?

之前小學講座話校長話收8成小學生, 但見升中派位只有約65%, 請指教.

謝謝

55104035 發表於 17-1-4 11:19
想問下如果大抽獎入不到, 會否收扣門直屬小學生呢?

之前小學講座話校長話收8成小學生, 但見升中派位只有約 ...

我諗由13年開始減學位,一級已減了24個學位,入返書院嘅百分比無咁多。但如果女兒是私立部,祇是去了其他band1中學而已,入不了的约有1X%。

請問一下如果入不到書院, 扣門可以嗎? 有沒有成功的例子,
其次有甚麼熱門選擇? 我見數據坑真, 聖保祿中學沒有收聖心女, 何解?

55104035 發表於 17-1-4 15:11
請問一下如果入不到書院, 扣門可以嗎? 有沒有成功的例子,
其次有甚麼熱門選擇? 我見數據坑真, 聖保祿中學 ...

我没有聽到扣門例子,可能祇是我不知道吧。

熱門選擇視乎女兒成績吧。沒有或少入讀坑真及SPSS有甚麼奇怪?成績Top的考慮Co-ed, BPS, YWGS。體育Top考慮DGS, HYS, GHS。一般Band1成績上書院,又無乜必要自行一揀坑真/SPSS。統一位跨區坑真/SPSS又唔多位,保險擺第一位都係SHCC。

明白哂, 謝謝

想問:若中英數都係top 50%,而級排名較前既,會唔會有機會揀唔到想讀既electives呢?同埋,學校會唔會有家長講座講關於選修科呢?

^O^ 發表於 17-2-16 13:57
想問:若中英數都係top 50%,而級排名較前既,會唔會有機會揀唔到想讀既electives呢?同埋,學校會唔會有家 ...

舊年選科喺十一月頭有講座,跟住有初選,以1st term成績排列。然後四月中再有講座,五月中交正式選科。

你女駛乜驚派唔到選嘅科呀。
‹ 上一主題|下一主題