用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 為人師表??
樓主: 火人
go

為人師表??

我也想知道是哪班的老師, 小兒讀2f啊!! 可否pm我!!

好多謝家長在此發表校內情况,對尤其在選校的家長(即我)非常重要。

坦白講,呢間學校起表面包裝不錯,常攪試讀班比D K2 / K3 幼稚園學生去小學上堂,開放日又攪得井井有條,加上近地鐵,亦知會谷讀書(仔仔谷得起),原本印象唔錯,想首選佢第一.....

但係紙唔包住火,師資係最緊要,一個唔鬧學生既老師遠比一個有愛心老師差,何況是一個差到連薄都掉的呢?呢個係質素問題,正如 band 3學生成績一般比Band 1差得多。學生質素如是,師資也是如此。

我亦明白間間學校都可能有較差質素老師,但差成這樣,我真係小見,起碼我原先簡頭ニ至五校都冇特別提到咁嚴重的問題....

有咁既老師,有幾多好校長補飛都冇物用。希望有子女在讀的家長在此過料,成為選校家長的"明燈"。

小兒正就讀一年級, 須現在只是開了學3星期, 但我覺得學校情況又不是太壞. 最起碼小兒每天回來家中後, 會與我分亨學校的事給我知.  也告知我他很喜歡學校, 就算放了學, 也想快點再上學.  這已經很足夠.  每所學校都有好和不好的人和事, 就算是一些名牌學校也有不好的人和事. 我想是視乎家長和學校如何處理或會否正視問題, 然後如何處理和跟進.  家長又是否應實實在在地去清楚事件的因由.  若因一些小誤會而對學校有所誤解也對學校是不公平. 須知道在法庭判案也應給控辯雙方作供. 所以還是多作了解, 未選擇的家長可往學校門口多問現就讀的家長意見, 已選了的家長就多與學校溝通, 對學校多點信心.  因學校的好與否也須家長配合, 教學不只是學校的責任, 家長也應承擔的.  以上只是我本人的感受, 如有冒犯, 請多多見諒及包容.

原帖由 rpang001 於 09-9-26 10:12 發表
好多謝家長在此發表校內情况,對尤其在選校的家長(即我)非常重要。

坦白講,呢間學校起表面包裝不錯,常攪試讀班比D K2 / K3 幼稚園學生去小學上堂,開放日又攪得井井有條,加上近地鐵,亦知會谷讀書(仔仔谷得起),原本印象唔錯,想 ...

唉 忘記過去,努力學習

回覆 1# ChapmanMa 的文章

風月來風未必無因....

希望你仔仔下年唔好撞着那個老師做班主任,Good Luck !

事實係,同時間有幾個家長就同一條事要去到校長度跟進,應係件不少及可信性高的事件。那班因學生受影响而為他們着急家長的心情祇有當時人最清楚。

我唔係D落井下石的人,但真的那班落在那個老師受影响的學生,我個人真為他們在校生活以致學習表現所受的影响非常擔心

火人, 可否pm 我, 我也想多作了解.

原帖由 火人 於 09-9-23 12:54 發表
我PM左比你啦,唔知係唔係同你個小朋友一班呢??
我個女一年級時我都覺我間學校唔錯架,但一上到二年級就好多問題。D老師上堂不停鬧人,又唔記得派功課,要D小朋友提佢。我都有同其他家長傾,佢地都話小朋友都有同佢地講,大家都唔知點 ...

醒目開學勳章

現在校長已跟進此事,我亦希望那位老師真的去檢討一下,改善一下佢o既教學方法,唔好只係因為有別人視堂而暫時改善.
我明白有d家長會因為此事而影響對此校的看法,大女一年級時真的讀得很開心,但樹大一定有枯枝,只希望學校會認真正視問題.

醒目開學勳章

可否pm我是那位老師??
原帖由 jayed1668 於 09-9-27 01:04 發表

過去半年真的很痛苦
被老師針對 惡意的踩踏, 慶幸新學期小朋友已由谷底爬回上來

作為家長,我希望小朋友有個開心學習,成長,
但小朋友被人當眾奚落,打擊,失去自信心失去學習動力

我地學校有這些老師真的不出奇,
如 ...

回覆 2# 火人 的文章

火人,

我都是學生家長想知是那位老師, 可否 PM 給我.

學校是不錯只是那老師問題
我覺得家長同兒女溝通都好重要
如果唔係樓主 我都唔知呢件事
當然我後來問過兒子 才知道
後來我又問其他家長 原來我地都發現
唔問兒女的話 佢地都唔會主動講出黎
所以其他媽媽 每日都問問兒女的學校生活

我大仔小一都係好開心 小一的班主任
好好 而且好關心我地 請病假都會打電話
來問候 其實 我都好想知道果個甘ga老師
點解要拎d細路黎出氣 又唔知佢有無前科
如果佢自己 係有情緒問題的話 應該請假休息
作為一個老師 下下罵d學生係白痴 垃圾
佢地會聰明d咩 唔識就慢慢教law 唔會甘樣罵 小朋友自尊無晒 就唔想讀書
我希望其他家長 唔好因為這件事 對學校有什麼不好的看法 因為我們是對個別老師的不滿
而作出投訴 如果個個老師都係甘學校才有問題 但是現在是個別老師問題 我相信 校長會懂得處理 而且我知道這老師放假2天了 希望佢好好休息 唔好再係甘 就好了

原帖由 ~QQ~ 於 09-9-30 00:17 發表
學校是不錯只是那老師問題
我覺得家長同兒女溝通都好重要
如果唔係樓主 我都唔知呢件事
當然我後來問過兒子 才知道
後來我又問其他家長 原來我地都發現
唔問兒女的話 佢地都唔會主動講出黎
所以其他媽媽 每日都問 ...

其實我覺得你地處理方法都好正面....當知道有事發生..先求證後解決....學校方面都有正視你地家長問題....就當那位老師呢排個人情緒問題吧....不過依家要善後做的...反而要多D鼓勵學生....唔好對那位老師不敬或以為有家長做後台就不苗視那位老師...應該鼓勵學生上那位老師時要更積極....話比老師聽其實都好關心佢...

醒目開學勳章

收到好多家長PM我,問是那一位老師.但向學校反映後該老師已有改善,所以我唔會再講出佢o既名,但如果佢o係無人監堂下再故態復萌,我先會o係呢到公開佢個名.

這老師只是教二年級 ? 會否有教其他班別呢 ?

原帖由 cherry66hk 於 09-9-30 18:04 發表
我女今年小三,但我都應該估到係邊個老師,小女一樣係一年級的時候好開心,到二年級遇到個唔稱職的老師,有一段時間我真係有考慮過同她轉校,後來同一年級的班主任呻完後,我就取消念頭,今年三年級她回復以前的開心 ...

我o岩o岩至見到呢個post, 小女亦是小二生. 暫時上學都很開心.

火人, 可以pm 我, 告訴我知是那位老師?

不知上星期五家長會後, 直面與老c 交談, 會否有改進呢?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

如果我冇估錯...應該係果個

小二生

哈囉! 我係新泥ge... 我個仔e家讀緊基福小學二年班,, 你地講緊果個老師我應該知道係邊個... 我個仔成日同我講被佢狂罵,, 我為在佢同個仔ge關係開始有d改變;;
唔介意ge不如一齊交流吓大家ge情況啦... 話唔定可能係同我個仔一班...