用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 為人師表??
go

為人師表?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我大女係基福讀2年級,開學到而家大半個月,差唔多每日佢都會話比我聽D老師點鬧人,點將同學D課本掉落地,用的字眼有痴線,垃圾,無腦.......我都明白有d小朋友可能比較懶散,但作為老師用呢d字眼係唔係又過份左??好想同學校反映,又怕影響到小朋友,點好??
   0    0    0    0

I think you should check this with the school.  No matter this is true or not, try to understand more and to find out a solution.  I think you could check the school's social worker.

原帖由 火人 於 09-9-22 20:30 發表
我大女係基福讀2年級,開學到而家大半個月,差唔多每日佢都會話比我聽D老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad點鬧人,點將同學D課本掉落地,用的字眼有痴線,垃圾,無腦.... ...

係咪真係甘恐怖咋....仲諗住填第二志願添...諗諗下都係唔揀呢間啦
加油!加油啊!

我個仔都係2年班wo 你邊班呀? 甘衰
間學校唔錯 一年級時 d老師好好ga 到2年級
我就發現 d老師唔知反學黎做咩
我都好想知個個老師係邊位 樓主pm我講比我知ok?

原帖由 火人 於 09-9-22 20:30 發表
我大女係基福讀2年級,開學到而家大半個月,差唔多每日佢都會話比我聽D老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad點鬧人,點將同學D課本掉落地,用的字眼有痴線,垃圾,無腦.... ...

醒目開學勳章

我PM左比你啦,唔知係唔係同你個小朋友一班呢??
我個女一年級時我都覺我間學校唔錯架,但一上到二年級就好多問題。D老師上堂不停鬧人,又唔記得派功課,要D小朋友提佢。我都有同其他家長傾,佢地都話小朋友都有同佢地講,大家都唔知點好。
原帖由 ~QQ~ 於 09-9-23 11:08 發表
我個仔都係2年班wo 你邊班呀? 甘衰
間學校唔錯 一年級時 d老師好好ga 到2年級
我就發現 d老師唔知反學黎做咩
我都好想知個個老師係邊位 樓主pm我講比我知ok?

...

醒目開學勳章

你個小朋友咩班呀,可否PM我知??
原帖由 doctor0419 於 09-9-23 12:47 發表
我都想知係邊個老師丫, 因為我個仔今年都係小二.

醒目開學勳章

可能係個別老師的問題。
原帖由 十四媽 於 09-9-23 09:59 發表
係咪真係甘恐怖咋....仲諗住填第二志願添...諗諗下都係唔揀呢間啦

醒目開學勳章

其實我已肯定真有其事,因我都問過其他家長,唔係一個半個咁講,只係唔知點解決.
原帖由 ChapmanMa 於 09-9-23 09:40 發表
I think you should check this with the school.  No matter this is true or not, try to understand more and to find out a solution.  I think you could check the school's social worker.

我都覺得上左2年班 好亂 有時 d通告比多幾張
有時 又唔比 d功課 又講唔清楚比d學生知
好似以為d學生知佢想點做甘
問題係 如果佢地表達得好d d學生就唔會甘啦
2年級姐 都唔洗甘樣呀 呢個老師有無想過
小朋友的自尊心好強 甘樣比佢攪一攪
間學校都比佢害到比人話 甘就唔好啦
呢個老師真係不知所為

原帖由 火人 於 09-9-23 12:54 發表
我PM左比你啦,唔知係唔係同你個小朋友一班呢??
我個女一年級時我都覺我間學校唔錯架,但一上到二年級就好多問題。D老師上堂不停鬧人,又唔記得派功課,要D小朋友提佢。我都有同其他家長傾,佢地都話小朋友都有同佢地講,大家都唔知點 ...

醒目開學勳章

有家長話直接找校長傾,有無MAMI有其他意見比我??

我覺得要睇下重有幾多個學生家長知道呢件事,
因為唔係個個學生反到home會同d家長講,
如果其他家長都願意站出來的話
甘學校就會少左呢d不知所為的老師
樓主 我願意站出來ga 因為我阿仔先2年班
重要係到讀到6年班 呢d老師唔走
總有一日都會到我地的仔女  佢堂堂係到教訓d學生
甘洗咩教書呢??
今晚我都會問下我個仔 有無呢d情況

原帖由 火人 於 09-9-23 13:42 發表
有家長話直接找校長傾,有無MAMI有其他意見比我??

我覺得應該同學校反映。找者連同這幾個家長一齊同校長傾一傾,此情況已影響到小朋友的返學的情緒及學習進度了!

原帖由 火人 於 09-9-23 13:25 發表
其實我已肯定真有其事,因我都問過其他家長,唔係一個半個咁講,只係唔知點解決.

醒目開學勳章

係,我都咁諗,我一陣會打去學校約見校長.
原帖由 mrkwok 於 09-9-24 10:27 發表
我覺得應該同學校反映。找者連同這幾個家長一齊同校長傾一傾,此情況已影響到小朋友的返學的情緒及學習進度了!

hi 火人,請告知結果,因我都想知校長的處理方法!謝!

原帖由 火人 於 09-9-24 10:52 發表
係,我都咁諗,我一陣會打去學校約見校長.

醒目開學勳章

放學時我地三個家長一齊去同校長講左啦,佢話會搵人睇下果個老師上堂(感覺佢唔係好驚訝,唔知係咪之前都發生過??),但如果我係果個老師,有人睇住我上堂,我都唔會講呢d野啦!

我諗個老師應該會知道已受到投訴,就算冇機會當場捉到,都會有改善的!

我好奇校長的反應,是好快就反應還是有細心聽晒成件事情才作出反應?

醒目開學勳章

個校長都未聽哂就話會搵人睇佢上堂啦.
今日個女話校長上堂時在課室內一齊上果堂,個老師今日無鬧人之餘仲變得斯文左.希望個老師唔會故態復萌啦.

原帖由 火人 於 09-9-25 16:20 發表
個校長都未聽哂就話會搵人睇佢上堂啦.
今日個女話校長上堂時在課室內一齊上果堂,個老師今日無鬧人之餘仲變得斯文左.希望個老師唔會故態復萌啦.

HIHI
我係路人甲....你地昨天反應左之後....校長今日就去視堂...甘都叫做左野....就算校長無問老師咩事...老師自己一定知有事先無啦啦睇上堂...佢一定知自己衰左架啦....掉番轉佢真係唔好再甘白痴...就去話班未來棟樑白痴...不如唸下點樣用心教學好過....

睇下佢之後點先  可能過一排以為無事 又係甘 又慘
‹ 上一主題|下一主題