用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 出街食飯$, 同零用錢!
go

出街食飯$, 同零用錢! [複製鏈接]

我係度諗緊, 應該幾多$小朋友出街食飯, 同零用錢.  月結, 星期結好呢.

form 1 仔, 唔想捭太多驚佢一開就洗大咗.
我見到d學生餐多數都係@$25(hot drink)
佢昨天係 "好X麵店" 食咗個@$28.00學生餐, 呢間野我一向都覺得貴, 但佢要求每天$28食飯$.

好似第二日下午不用返學, 又同d同學出街食飯, 間中一、兩餐都無乜所謂啦! 不過最好可以返屋企啦! 一、怕週圍去容易學壞.  二、成日出街食無乜益, 三、可以save $.

你哋點樣捭架.

等我諗到再話你哋知.

0    0    0    0

Weekly咁比,但丫仔好多時羅完錢第日又返屋企吃飯,錢就袋落自己袋!

原帖由 popokit 於 09-9-3 10:24 發表
我係度諗緊, 應該幾多$小朋友出街食飯, 同零用錢.  月結, 星期結好呢.

佢昨天係 "好X麵店" 食咗個@$28.00學生餐, 呢間野我一向都覺 ...

My daughter not allow go out for lunch yet.  I pay her $50 weekly for 零用錢 only.  Transportation fare uses Octopus.

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:59 發表
Weekly咁比,但丫仔好多時羅完錢第日又返屋企吃飯,錢就袋落自己袋!

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:59 發表

吓! 咁精叻, 但佢咪好發達!

我比$30 per day for lunch. 昨日食吉野家$22 Student set (include Beef rice, soft drink and Jelly)

我比佢$30/day for lunch, 另零用錢就$300/month,
但睇起來好似我比得多咗.

$900/月
- lunch $26 x 20 (有多冇少, 昨天去ok食撈面$7, 因冇位)
- 車費 $230 (octopus 自己攪掂)
- 零用錢 $150 (已經比以前多左, 以前佢係唔會用)
HIMAMA

原帖由 Janice01 於 09-9-3 12:59 發表
我比佢$30/day for lunch, 另零用錢就$300/month,
但睇起來好似我比得多咗.

我就係覺得捭得太多就唔會珍惜用$. 有時失控就亂用$. 同埋會捭同學覺得佢大把$. 同學之間有咁既感覺好似唔係幾好.

回覆 6# Janice01 的文章

Janice,

你真係比多咗d, 如果 $30 per day for lunch, 零用錢 $150 已經足夠, 等佢地學下理財啦.

原帖由 popokit 於 09-9-3 16:20 發表

我就係覺得捭得太多就唔會珍惜用$. 有時失控就亂用$. 同埋會捭同學覺得佢大把$. 同學之間有咁既感覺好似唔係幾好.

係呀! 我之前小學比佢$20/week, 因為我會買定d零食係到, 佢可以帶返學校食, 咁佢d錢可以keep起唔用當儲蓄, 有時佢哋會用儲起零用錢買一d佢哋喜歡而我又唔會買比佢哋的文具. 所以, 佢哋都有少少儲蓄習慣. 有時都幾[沽寒]嫁. 唔係好寫得用自己錢買. 所以我都唔係太擔心佢會亂用.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-3 16:27 發表
Janice,

你真係比多咗d, 如果 $30 per day for lunch, 零用錢 $150 已經足夠, 等佢地學下理財啦.

咁等我再同呀女講吓! Thanks

原帖由 popokit 於 09-9-3 10:24 發表

佢昨天係 "好X麵店" 食咗個@$28.00學生餐, 呢間野我一向都覺 ...

今年個仔Form 2, 但舊年Form 1 時, 我比$300.00 一個星期, 他星期六也要回校參加活動, 來回車費也 要15元啦, 有多無少了, 他有錢剩時, 我就會叫佢請我食野或儲起佢囉!!!

出街食飯$, 同零用錢!

我一星期比$130/lunch, 另有零用$50/week. 有時候飯錢唔夠, 囡囡就會用零用錢補貼.

回覆 10# Janice01 的文章

我個囡的用錢習慣同你個囡差不多, 又同一班唔知佢地會唔會做到好朋友呢?

我細仔上年F1唔比出街食飯, 所以冇比零用, 車費用八達通(有時會放學買野飲, 不過佢會話翻比我地知), 今年可以出街食, 試過街邊飯盒$24 + $5飲品, 所以而家定左$150/week!

$30/day for lunch
車費另計
原來e+d學生餐都甘貴架

如果一星期有3天送飯,2天出街食,車費約8元一天,一個星期100元,零用一個月100元,即共500元。合理嗎?

sorry, 車費約15元 per day先啱

原帖由 eist212 於 09-9-3 18:52 發表
sorry, 車費約15元 per day先啱

咁每星期要$131 ($28X2days+$15x5days)
每月約有4.5weeks X $131 => $589.50.

如果該月有假期就o.k. 但好似9月咁無假期, 好似唔係好夠wor...... 媽咪. (仲未計星期六要返學校課外活動d 車費.)

*所有要返Full day 的日子, 要出街食飯. (不鼓勵飲凍飲及甜飲, 可多帶水或茶返學飲) $28/day
*所有要返Full day 的日子, 但返屋企食飯. ($20 可歸入私人庫房作零用錢.) $20/day (鼓勵返屋企食, 但時間可能會趕d.)
*所有要返Full day 的日子, 要送午飯. ($8/day 可歸入私人庫房作零用錢.)
學校放假
*其他日子可以返屋企食飯, 又要出街食. (食自己)
*其他日子可以返屋企食飯, 又要出街食. $28/day (特殊情況, 協商及批准)
*零用錢 (每星期計 $20/week)
*一般支出如買早餐等除外,  額外的飲品 及 零食 使用Octopus 支付 (每星期可用$20.00/week以內, 用剩餘款可歸入私人庫房作零用錢.)   除非有合理情況, 否則都需要扣零用錢.   (鼓勵多帶水或茶返學飲)
*車費 Octopus 支付

咁計法最多每星期要$208 ($28X6days+pocket $20 + octopus rebate $20)

‹ 上一主題|下一主題