用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 本年升中派位成績
樓主: zhen_aunt
go

本年升中派位成績 [複製鏈接]

原帖由 cherry66hk 於 09-9-10 18:33 發表
三年級開始先會分精英班,中文科會用普通話教,其他班就用廣東話,暫時係知咁多,,3A.3B都係精英班

Thanks for your sharing.

你現在先讀到三年級,當然未發現學校的問題,小朋友在成長過程中做家長的當然是希望快快樂樂地成長和學習,舉耕田為例要有好的收成就先要找一塊好的田地,有好的種子便找好的肥料去灌溉,試想想,如果肥料出現咗問題,收成會變成點...我所之前講的是事實,校政不好老師教書有問題不改進,這些都是它的弱點,我冇記錯3年前教三年級數學的某一位老師,幾乎堂堂都開舊版ETV電視節目上數學堂,攪到啲學生唔識計數,佢地當輔助教材當成書本去教,我地以前細個都係先學老師教才看ETV,佢地就只係開ETV冇再咩細教,你話點惦吖,不過呢位老師退休未就唔清楚啦,總之自己再找人或者自己跟緊d啦,升中派位只得一次架咋,無謂博...

醒目開學勳章

我大女都係讀基福,今年升2年級,開學到而家大半個月,差唔多每日佢都會話比我聽D老師點鬧人,點將同學D課本掉落地,用的字眼有痴線,垃圾,無腦.......我曾經都有懷疑係咪真,因一年級時d老師都幾好,但經過再三証實後發現真有其事,我而家都唔知點好,又怕向老師了解後會影響到小朋友,有無家長有好建議??thx.

原帖由 keifook2007 於 09-9-4 23:22 發表
總之一定要靠自己,考外間公開試,例如劍橋英語試,課外活動都要參加一些並連同獲獎獎狀,我今年就係"錦"叩到一間英中,你地一定要比心機呀...問學校九更都唔會覆你呀!!!! ...

keifook2007,

小女今年p.6, 上次5年級的呈分試是全級80幾名(全級222人), 我知道女兒是什麼材料, 所以一直都有參加多些公開試或比賽, 如游水(學界), 普通話(水平試和校際朗誦等).
請指教深水埗區中學點選擇?

我兩個仔仔都係呢間讀P.5 & P.6, 依你囡囡的名次, 要起碼在40名內才穩鎮入到Band 1 英中呀, 努加啲, 追上啲名次. 不過, 你囡囡的校外比賽都幾好喎.

原帖由 humbertcarol 於 09-10-7 19:37 發表

keifook2007,

小女今年p.6, 上次5年級的呈分試是全級80幾名(全級222人), 我知道女兒是什麼材料, 所以一直都有參加多些公開試或比賽, 如游水(學界), 普通話(水平試和校際朗誦等).
請指教深水埗區中學點選擇?:ador ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-10-7 22:56 發表
我兩個仔仔都係呢間讀P.5 & P.6, 依你囡囡的名次, 要起碼在40名內才穩鎮入到Band 1 英中呀, 努加啲, 追上啲名次. 不過, 你囡囡的校外比賽都幾好喎.

Crabtree,

我都係有2個小朋友讀緊基福, 細仔讀緊p.3.
如果要我個女追多40-50名, 真係好吃力, 亦沒有這樣的能力,所以要靠其它校外成績幫幫佢自己, 去年代表學校參加西九龍學界游水, 並且在下午場初賽中個人得到2項名次(有證書頒發)雖然沒有資格晉升決賽,但全校的體育老師都有祝賀我大女.

當然啦!  為校增光!  想問係你大囡舊年係游咩式? 要游到咩時間才會有如此佳績呢? 細仔今年第一次參加呢個比賽.

原帖由 humbertcarol 於 09-10-10 13:53 發表

Crabtree,

我都係有2個小朋友讀緊基福, 細仔讀緊p.3.
如果要我個女追多40-50名, 真係好吃力, 亦沒有這樣的能力,所以要靠其它校外成績幫幫佢自己, 去年代表學校參加西九龍學界游水, 並且在下午場初賽中個人得到2 ...

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-10-15 19:07 發表
當然啦!  為校增光!  想問係你大囡舊年係游咩式? 要游到咩時間才會有如此佳績呢? 細仔今年第一次參加呢個比賽.

我個女去年游自由式, 時間41.63  背51.1
這個時間比起他名校真係無用, 去年下午場, 油天, 蔡繼有, 協和等包辦晒冠亞季軍.

今年我大女是最後一年在基福玩學界, 大家比心機, 獎項是其次, 有份參與感到很開心.

我個仔游自由式就快啲, 但背泳就慢啲.  同那些學校比, 當然無得比, 人地有自己校隊, 有人特別操, 我地都無. 你個囡之前係咪係海天學游泳嗎?

原帖由 humbertcarol 於 09-10-16 00:09 發表

我個女去年游自由式, 時間41.63  背51.1
這個時間比起他名校真係無用, 去年下午場, 油天, 蔡繼有, 協和等包辦晒冠亞季軍.

今年我大女是最後一年在基福玩學界, 大家比心機, 獎項是其次, 有份參與感到很開心. ...

原帖由 Crabtree 於 09-10-16 12:22 發表
我個仔游自由式就快啲, 但背泳就慢啲.  同那些學校比, 當然無得比, 人地有自己校隊, 有人特別操, 我地都無. 你個囡之前係咪係海天學游泳嗎?

我個女以前是跟私人學游水的, 後來學校有海天泳會學游水,
我咪比我個女學埋背泳和蝶式.
‹ 上一主題|下一主題