用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 本年升中派位成績
go

本年升中派位成績

學校雖然新且大, 卻聽聞升中派位成績卻不大好, 很多同學都未能入到心儀學校!  第一組別學校亦未見如網頁所說達五成!  究竟應該報這間作小一嗎?

我個小朋友今年已畢業,綜合三年,你最好找過另外一間...
這間學校除咗夠大學生多就唔覺有咩好讚..年年問究竟有多少人派獲英中,頭三志願的百分幾有幾多...就連副校長都答唔倒,可想而知有幾差勁..我個女今年派第三志願,成績一般..學校老師及班主任冇問點,好似當教完就算,連自行分配學位階段都唔會理你,等你自己冧,派得好佢就已為係佢功勞,派得差就各下自理,可能今個學期學校要學生背弟子規吧,攬到個個學生都要背好,唔乖果喲就當做罰抄工具,所以你要好好考慮吧!

請問你小朋友在校內成績甚樣呢  ?  若你發現這問題, 有否直接與班主任談.  照我看, 校長等, 及學校的教學水平應該好好.  我得知區內一些英文名校的校長告知只有基福和聖記文出來的學生可以接上他們的英文中學程度呢. 這是我個人意見, 如有冒犯, 多多見諒.

原帖由 keifook2007 於 09-9-3 22:04 發表
我個小朋友今年已畢業,綜合三年,你最好找過另外一間...
這間學校除咗夠大學生多就唔覺有咩好讚..年年問究竟有多少人派獲英中,頭三志願的百分幾有幾多...就連副校長都答唔倒,可想而知有幾差勁..我個女今年派第三志願, ...

我所知的資料剛和你相反,就以上智和銘賢..基福派入的人數唔多,老師都說一年差過一年所以連數字都唔會公報出來,只係講派頭三志願的百份比..比起其他小學例如荔枝角天主教小學油天和開平都有實則數字,作為家長當然要了解清楚,總之讀咗基福你就知好定係唔好,想回當年點解會入,就係比佢地d宣傳技巧誤導,好似課外活動錦又話有樊石,讀足三年都冇,重要係唔開放,但係同外界宣傳就話全校學生學得好開心,不過陳校長只僱做show小理學生成績的態度,一早已知了,當我個小朋友讀第一年我就知呢間學校唔惦,可能太新,d老師又唔夾,學生又控制唔到,上上吓當都可以追住個老師來打和咬...真恐怖,之後我就自己同個小朋友報讀外間課程,囉d證書,之後去叩門先有間Bank 1 收咗,總之一額汗啦

還有,你說是你母校..你個女今年讀一年級,但係呢間學校只不過係2005年先開,都唔夠5年,你會唔會係聖紀文畢業生呀...唔好混埋一談噃..聖紀文上午校好過下午校,,而下午校老師就係2005年9月轉晒去基福教,只有幾個冇過,所以聖紀文到現在都有實力就係錦囉...相信基福要等多十年年資先會出到較好的學生

我仔仔今年升小六及小五, 之前問班主任今年派成點? 唔講.  仔仔第一次呈分試成績屬band幾? 唔知, 要睇埋下次才可以告知.  出到去問其他老師, 佢地話係學校機密, 唔可以公佈.  我都估派得唔係好好, 以我覺得就算入咗精英班, 都會唔係派得好好.  因為仔仔已係高年班, 所以轉唔到出去, 但細仔又唔肯轉出去, 因之前誤信其他家長, 轉了校入嚟呢到, 細仔又不想再轉校.

故此, 囡囡無入此校讀小一, 我連第一次自行都無選.

keifook2007,

想問你囡囡派了入邊間呢(第三志願)? 在校內成績是怎樣? 老師無教你怎樣填小六表嗎? 還有, 係咪真係要考完第二次呈分試, 老師才告知所屬band幾呢? 最後叩門入咗邊間呢? 以你所知, 今年有幾多成派到上智, 銘賢, 長天呢?  你可否pm我呢.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

基本上佢地唔會話你知,要到選校時先講大約係Bank幾.至於自行階段更加唔會理你,佢地費事要揹"獲",除非你同個老師好Friend,佢都會話你知,但照我兩個小朋友的經驗,如果你個仔係全級考1-40名就係bank 1 ,41-120Bank2 ,但係你最好都係先搏自行階段,即係話你一定要你個仔考到前40名,d英中先會有得in,但一些除外(黃隸珊)上智銘賢長天都有得in,我個貝朋友派第三志願係中中,之後我自己再去叩門,石硤尾有間英中收咗,安樂晒..(不過過程非常辛苦,跑幾間又要考試,見到都辛苦)所以你要叫你個仔零願辛苦一兩年讀好d,好過將來派得唔好要周圍找學校

至於選校時,基本上只係係黑板寫三類的中學,即係bank 1 2 3,之後就叫你地自己返屋企同老公商量才去選校,家長會時亦只係講話派?百份幾,實則就唔知有幾多個,我管著要揭穿佢地成日話派得好的說法,今年我就叫我個小朋友問晒全班同學派邊間,點知全班30人有十幾個派佛教大雄,5個以下派張銘添其餘Bank 3, 一個英中都冇..連考第一果個都係派中中..其他班係點我就唔知啦..如果佢地真係教得"禁"好就冇理由會係"錦"囉,成日話人地學校"渣"新移民多..點解人地學校派位又派得"禁"好,大陸人都係人唔通佢地得我地d香港出世的就唔追得到..基福你要檢討檢討啦

其實我都估佢地今年派得差過舊年, 因今年咁耐都無講過派成點....而且大仔小四年尾時, 我放學去接佢, 就係諗住問班主任派成點, 點知班主任唔講, 仲帶我去見副校長, 仲要表明我係咩班, 同考成點, 才概括對我說要全級四十名內保証入英中, 若然不是, .   全級二百多人, 四十人才入到英中, 今年身為小六家長還問唔到班主任, 真係好驚呀!  

自行派位 - 都唔幫學生, 唔係呀.....

真係後悔轉去呢間...

原帖由 keifook2007 於 09-9-4 20:42 發表
至於選校時,基本上只係係黑板寫三類的中學,即係bank 1 2 3,之後就叫你地自己返屋企同老公商量才去選校,家長會時亦只係講話派?百份幾,實則就唔知有幾多個,我管著要揭穿佢地成日話派得好的說法,今年我就叫我個小朋友問 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

總之一定要靠自己,考外間公開試,例如劍橋英語試,課外活動都要參加一些並連同獲獎獎狀,我今年就係"錦"叩到一間英中,你地一定要比心機呀...問學校九更都唔會覆你呀!!!!

所以, 我點都同個仔報多啲課外活動及參加校外及內的比賽, 博多啲獎囉.  成績係邊緣人, 真係要比多啲努力呀!  我仔嗰班成38人一班, 都唔知點教到????? 希望你兩個囡囡在中學都讀得開心啦!  (希望我沒記錯)

大女今天升F.3 今年F.2全級考到頭50名,希望細女都讀得好啦...祝你個小朋友有個美滿的學業.

原帖由 cherry66hk 於 09-9-8 18:48 發表
仲有一樣事我想講,大家都係家長,每個都會緊張自己的小朋友的未來,但係咪因為咁而要迫個小朋友冇左個開心的童年,而入左一間差的中學就係咪全部因為呢間小學而導致結果係咁,撫心自問我相信同小朋友本身好有關係,我屋企 ...
完全認同!!!!!!童年真係好需要快樂嘅!!!!!因為時間真係會過得好快.如果小朋友係壓力下成長會有反效果.希望所有小朋友都可以有快樂童年、愉快成長

原帖由 cherry66hk 於 09-9-8 18:48 發表
仲有一樣事我想講,大家都係家長,每個都會緊張自己的小朋友的未來,但係咪因為咁而要迫個小朋友冇左個開心的童年,而入左一間差的中學就係咪全部因為呢間小學而導致結果係咁,撫心自問我相信同小朋友本身好有關係,我屋企 ...
cherry66hk你好!!!!你小朋友幾年级呀????小兒1A班請多多指教.

原帖由 cherry66hk 於 09-9-9 02:34 發表
她3b 呀 nice to meet u

3A,3B係咪精英班?每年是否一樣都係AB班是精英班.學習上有乜分別??????麻煩晒回答咁多問題!!!