用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SJS Two Ways Parents Conference
go

SJS Two Ways Parents Conference [複製鏈接]

有冇媽咪今日已經去佐学校,我想請問下係做D嘜,因為我英文唔係咁好,所以想問下需唔需要同class teacher對話,定係淨係聽佢講嘢,仲有每一part有幾多parents,同理要幾耐,希望有媽咪可以回答我啦,謝謝!
   0    0    0    0

約見時間大約每位家長15分鐘,是在課室老師對家長講及小朋友係學校這2個月的表現,成績及進度等事情,那當然要同teacher對話的。老師並會比小朋友日常在課堂做的工課,寫的文章及畫的圖畫給家長看,very funny!
另外老師會講解她們的教學方法並會提議家長在家裡配合溫習........

如果媽咪英文唔係幾好可以係見面前同老師講聲,我想她們會明白會盡量講慢一些&用較簡單的英文表達給家長聽,所以唔需要擔心。

原帖由 nonohi 於 08-10-8 22:40 發表
有冇媽咪今日已經去佐学校,我想請問下係做D嘜,因為我英文唔係咁好,所以想問下需唔需要同class teacher對話,定係淨係聽佢講嘢,仲有每一part有幾多parents,同理要幾耐,希望有媽咪可以回答我啦,謝謝! ...

好多謝你嘅回答,thank you!
原帖由 丁家貓 於 08-10-9 11:02 發表
約見時間大約每位家長15分鐘,是在課室老師對家長講及小朋友係學校這2個月的表現,成績及進度等事情,那當然要同teacher對話的。老師並會比小朋友日常在課堂做的工課,寫的文章及畫的圖畫給家長看,very funny!
另外老師會講解 ...
‹ 上一主題|下一主題