用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 International School Public exam result
樓主: NLai
go

International School Public exam result

原帖由 Mighty 於 08-9-28 17:28 發表
ESF 不公開成績、可能是有点奇怪、但其実我覚得同様是ESF学校、ISLAND SCHOOL&SJS的学生都有分別、所以難以用一個準則去説ESF的成績是好還是不好。如果説它能在IS裏属於中等、我也於願足矣。 IS中ESF算是比較便宜的 ...

ISLAND SCHOOL&SJS (Shatin College?)的学生有何分別?可否分享一下?謝!

両間都有女児読過、所以才順便説説。  理由太私人了、在這裏不敢太説、以免影響学校形象、SORRY.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Dear Mighty,

Please see PM. Thank you!

I can find the public exam result at ESF web, such as Shatin College.
只是你唔識找,沒有奇怪都沒有。

原帖由 Mighty 於 08-9-28 17:28 發表
ESF 不公開成績、可能是有点奇怪、但其実我覚得同様是ESF学校、ISLAND SCHOOL&SJS的学生都有分別、所以難以用一個準則去説ESF的成績是好還是不好。如果説它能在IS裏属於中等、我也於願足矣。 IS中ESF算是比較便宜的 ...

回覆 # 的文章

我post 呢个topic 係我覺得真係好奇,
1)点解究小學時各IS 學生都係好放羊, 一D D 壓力都無, D 字又曉飛天, 上中學点變身, 仲孝到好grade及外国名大學? 好奇怪!
2) Local school 有band 1-5 中學, IS 有無呢?
我好out, 2个女讀咗IS 6 年先問, 大女明年上中學, 好担心佢甘 十十吓点上? 上到会点?
我个人認為IS 小學 呢細路係純D, 事關佢地吾多enjoy local 呢八卦新聞 同 口語, 加上成班同學 朋友 家底都吾会相差太遠, 家庭教育理念又相近, 所以班小朋友純 D. 你哋覺吾覺?
IS student 上中學吾知点變呢? or local school student 同樣大變呢?
中學好重要, 自己D 死黨都係from 中學, 呀媽教 近朱者赤, 係中學stage 係work 既!

原帖由 NLai 於 08-10-4 13:10 發表
我post 呢个topic 係我覺得真係好奇,
1)点解究小學時各IS 學生都係好放羊, 一D D 壓力都無, D 字又曉飛天, 上中學点變身, 仲孝到好grade及外国名大學? 好奇怪!
2) Local school 有band 1-5 中學, IS 有無呢?
我好 ...

冇錯, 覺得佢地幾純不過又幾ignorant, 對時事及週圍的事認知不足 (純屬個人意見), 佢地既世界係鐘意睇下cartoon network, 中意d外國歌手, 玩下facebook, messenger, etc.

不過佢地的無壓力及自發性的學習”, 我亦見到有不少例子是轉化為 大量時間打机, facebook, 上網聊天”, 到中學你更加管唔到佢

至於佢地點樣 變身”, 真是不得而知, 其實我亦很想知, maybe 一些有經驗的IS家長可share .
Thanks.

Joys2334、我覚得這種現像不分IS或本地学生、状況是一様的。  其実我時常都覚得現在的学生太早学電脳、真的有這需要否? 大点点才学也無所謂。 多看点書応該更有用。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

原帖由 NLai 於 08-10-4 13:10 發表

我个人認為IS 小學 呢細路係純D, 事關佢地吾多enjoy local 呢八卦新聞 同 口語, 加上成班同學 朋友 家底都吾会相差太遠, 家庭教育理念又相近, 所以班小朋友純 D. 你哋覺吾覺?
IS student 上中學吾知点變呢? or local school student 同樣大變呢?
中學好重要, 自己D 死黨都係from 中學, 呀媽教 近朱者赤, 係中學stage 係work 既!

你女儿是读ESF小学吗? 如果是,他们应升到同一中学?

回覆 # 的文章

對時事認知, 上到P4, 老師會叫佢哋一星期做一次剪報, 同日日睇Daily 7 or Dairy 10, 上到 P5, 仲睇SCMP, sunday 既 youth news.
關于電腦, 學校 school rules 寫明吾淮 玩電腦Msm, or any games without parent permission. 基本上我2个女佢哋都吾敢自己上网, 怕我話卑老師聽. 何况 facebook 寫明under age 12, 吾可以自已開account 架! 我個女10 才,話佢有挑皮同學有facebook account, 我唸呢D都係家長管教有几嚴., 本地學有應該都有呢D嘢架啦!
不過, 有几个web site 都几好, 又吾使錢, 可以去睇下, 我2个女同佢D friends 都有上, ok 架.
For age 6-9; www.clubpenguin.com, for games and fun.
For all, and exercise, www.educationcity.com, (country select UK,10 days trial) or www.matheletics.com, (need pay, but good).
我覺得上网做功課都好好, 小朋友有fun, 大人又check 到, 試下無訪!

回覆 # 的文章

Any one know
Hong Kong International School, Canadian International School,public exam result?

原帖由 Cara2006 於 08-9-26 09:40 發表

不過,事實,HKIS 和 CIS 的確應該算係最好的 IS。
我亦敢說,比本地名校,如 DGS 等更好。
(唔中意聽的,唔該番過去本地學校討論 ...

Why do you state that HKIS and CIS are better than DGS? In what aspects? I sincerely appreciate if you can provide some supporting data. Thanks.

可否pm多份給我, Thank you.

原帖由 Mighty 於 08-10-3 13:49 發表
両間都有女児読過、所以才順便説説。  理由太私人了、在這裏不敢太説、以免影響学校形象、SORRY.